Få lavet en god byttehandel på foder og korn

Arkivfoto: Camilla Bønløkke

Af fagchef Foder i LandboNord, Peter Jakobsen

Høsten er højsæson for byttehandler med foder og korn. Markedet er ustabilt, og vi ser igen i år store forskelle på de fodertilbud, som landmænd får. Hvis du står i den situation, at du skal have sikret den kommende sæsons forsyning af foder, så er det eneste rigtige i øjeblikket at sende dine foderhandler i licitation, inden du vælger at handle.

Jeg ser overraskende store udsving på foderpriserne mellem foderstoffirmaerne, og der er mange penge at spare for landmænd ved at vælge den rigtige foderleverandør. Konkurrencen mellem foderproducenterne ser igen i år ud til at være stor, og det skal man som køber benytte sig af.

Foderprisernes himmelflugt har gjort det svært at tage langsigtede beslutninger, og for manges vedkommende æder udgifterne en stor del fortjenesten ved at producere dyrt i øjeblikket. Derfor kan det også virke uoverskueligt at skulle sætte sig ind i alle aspekterne ved foderhandler, hvis du måske kun er vant til at have en aftale med din faste foderleverandør. Men der er dog én ting, du skal være opmærksom på: den enkelte foderleverandør er ikke uvildig, og det kan afspejle sig i den pris, du betaler.

Handlerne danner fundamentet for det kommende års indtjening, så en foderhandel bør være alt andet end en lotteriseddel, hvor du er tvunget til at tage en hurtig beslutning baseret på et godt tilbud – eller en handel baseret på hvem du plejer at handle med.

Her i LandboNord følger vi udviklingen tæt og sender foderhandler i licitation for landmænd, der vil sikre sig den bedste handel. Vi tilbyder en uvildig foderrådgivning, så du er sikret et oplyst grundlag at tage beslutningerne på. Vores erfaring er, at der tit er hundrede tusinde kroner til forskel. Nøglen til en god byttehandel er blandt andet at sætte foderhandlerne i system og undersøge markedet for de bedste priser og blandinger.

Når der skal indkøbes foder, er det vigtig, at vi får lavet en beskrivelse af kravene til blandingerne, således blandingerne til ny fodersæson skaber den bedste produktivitet i besætningen. Det er ikke ualmindeligt, at du bliver tilbudt en færdigblanding, som når du fodrer med den, gør mere skade end gavn i besætningen.

Derfor er anbefalingen fra os, at du tager kontakt til en uvildig foderrådgiver og hører om mulighederne for at sende din foderhandel i licitation inden du beslutter dig for at handle.

Læs også