Sortsblandinger tog podiepladserne på kerneudbyttet

VKST Hvedekamp 2022 er afsluttet, og vinderne er fundet. Og både første-, anden- og tredjepladsen på kerneudbyttet var interessant nok en sortsblanding.

Det stod hurtigt klart, at det var en sortsblanding, der ville løbe med sejren på kerneudbyttet i årets VKST Hvedekamp, og selv da det endelige økonomiske udbytte var opgjort, var det en sortsblanding, der løb med den fulde sejr.

Corteva kunne således i år både kalde sig vinder på selve kerneudbyttet og på det endelige nettoudbytte med hele 23.531 kroner pr. hektar.

Det høstede udbytte var 14,2 tons pr. hektar, og Corteva slog derfor de andre otte firmaer, der deltog i hvedekampen, der blev varetaget af Anders Tobiasen, planteavlskonsulent hos VKST.

Stor jævnbyrdighed i top tre

Når det kommer til selve kerneudbyttet, var forskellene mellem top tre faktisk minimale, og det var kun decimalerne og dermed kun få kg, der adskilte Corteva fra DLG og Danish Agro, der lå henholdsvis nummer to og tre i kerneudbyttet.

Dog måtte Danish Agro se sig slået ned fra podiepladserne, det det samlede regnskab blev gjort op, og nettoudbyttet stod klart. Her kom VKST ind med sorten Rembrandt og snuppede andenpladsen fra DLG med 22.722 kroner pr. hektar i nettoudbytte.

Der var dermed 800 kroner mellem første- og andenpladsen, og kun lige knap 300 kroner mellem anden- og tredjepladsen.

Cortevas vinderopskrift

Corteva beskriver på Facebook deres sejr med en vinderopskrift:

»Først skal man vælge den rigtige sort. Vi valgte vores egen sortsblanding af Pondus, Rembrandt og Champion. Derefter skal man tilpasse gødningsstrategien efter forventet udbytte og lokale klimaforhold.«

»Her tilførte vi 214 kg N, 12 kg P og 43 kg K over to tildelinger, skriver Corteva på deres Facebook-side efter det stod klart, at de var vinder på både kerne- og nettoudbyttet.«

»Brug planteværn efter devisen: Så lidt som muligt, men så meget som nødvendigt – og udfør så alle behandlinger rettidigt.«

Sortsblandinger vinder frem

Det interessante ved årets hvedekamp er de høje kerneudbytter fra sortsblandingerne. Både Corteva, DLG og Danish Agro brugte en sortsblanding til årets hvedekamp.

- I forhold til tidligere år klarer sortsblandingerne sig rigtig godt. De er sammensat af gode, stabile og sunde sorter, der komplimenterer hinanden utrolig godt rent sygdomsmæssigt. Det bevirker, at smittetrykket generelt bliver lavere i sortsblandinger, forklarer Anders Tobiasen.

Corteva kørte med en blanding af Pondus, Rembrandt og Champion. DLG havde en blanding af Heerup, Rembrandt og Kvium, mens Danish Agro kørte med blandingen Pondus, Saki og Momentum.

- De er sammensat af gode, stabile og sunde sorter, der komplimenterer hinanden utrolig godt rent sygdomsmæssigt.

Anders Tobiasen

Lavt smittetryk i foråret

Hvedekampen blev skudt i gang i efteråret 2021, hvor alle firmaerne såede afgrøderne den 22. september. I hvedekampen er der både frit valg inden for sorter, ukrudts-, gødsknings- og svampestrategi.

Der er udsået agerrævehale, og ukrudtsstrategien i efteråret er dermed valgt ud fra bekæmpelsen heraf.

Flere af firmaerne valgte at undlade den opfølgende sprøjtning i foråret på grund af den gode effekt af efterårssprøjtningen. Og som følge af det lave smittetryk i foråret undlod flere også den første svampesprøjtning og sprøjtede derfor første gang mod svamp på fanebladet og senere akssprøjtning.

Parcellerne blev alle høstet den 3. august 2022. Hvedekampen vil senere blive opgjort for årets CO2-aftryk, der også er en del af konkurrencen.

I 2021 måtte Corteva sande, at de endte med det højeste CO2-aftryk, så det bliver spændende at se, hvor på skalaen, de ligger i år i forhold til at have det højeste kerne- og nettoudbytte.

Læs også