Manglende roer skaber udfordringer på sukkerfabrik

Nordic Sugar har indskærpet leveringspligten overfor sukkerroedyrkere, der er sat til tidligere levering af sukkerroer til sukkerfabrikken i Nakskov.

- Det forstyrrer i høj grad fabrikkens arbejde, når flere af de danske roeleveringer udebliver, påpeger chefkonsulent Nordic Sugar, Bo J.M. Secher (til højre), der her er sammen med nyansat konsulent Sten Sigersted. Foto: Nordic Sugar Ifølge aftalen mellem dyrkerforeningen og sukkerfabrikkerne skal der ligge en individuel leveringsplan til hver enkelt dyrker senest to uger før kampagnestart. Arkivfoto

Egentlig er der ekstraordinært mange sukkerroer til oparbejdelse i disse dage på Nakskov Sukkerfabrik, der i år modtager en række roetransporter med skib fra Nordic Sugars svenske sukkerfabrik, som er ramt af de svigtende gasleverancer fra Rusland.

- Men disse svenske roer er allerede indarbejdet i vores plan. Og der er gjort plads til også de løbende og udmeldte leverancer af danske sukkerroer samtidig, fortæller chefkonsulent Bo J.M. Secher fra Nordic Sugar.

Derfor forstyrrer det i høj grad fabrikkens arbejde, når flere af de danske roeleveringer udebliver. Hvilket har været tilfældet i alvorlig grad siden den meget tidlige kampagnestart den 13. september.

Flere begrundelser

- Vi har fået flere forskellige begrundelser fra dyrkerne på, hvorfor de ikke kan opfylde deres leveringsplan. Det har medført, at fabrikken i Nakskov har måttet gå ned i fart.

Der har været flere tilfælde med så sen svampesprøjtning i roemarkerne, at sprøjtefristerne har forhindret, at roerne kunne leveres til fabrikken.

- Svigt i levering forekommer altid løbende. Men det har været værre end normalt de seneste dage – nok også fordi roekampagnen startede én til to uger tidligere i år. Normalt er starten omkring 1. oktober, fortæller Bo J.M. Secher.

- Det er lige nu en arbejdsmæssigt mere presset periode for vores dyrkere i forhold til ved senere levering. Men der betales ekstra for den tidligere levering.

Plan to uger før

Ifølge aftalen mellem dyrkerforeningen og sukkerfabrikkerne skal der ligge en individuel leveringsplan til hver enkelt dyrker senest to uger før kampagnestart. Det påpeger Bo J.M. Secher.

- Den 9. august skrev vi på vores internetportal, at der var kampagnestart allerede 13. september i Nakskov. Der har imidlertid været usikkerhed om de svenske roer også ville komme til Nakskov eller ej.

Næste år forventer han, at forholdene er mere afklarede, og at der kan udleveres en individuel leveringsplan for kampagnens første to uger allerede en måned for kampagnestart.

En normal roekampagne

● I en normal roekampagne omdanner sukkerfabrikkerne i Nakskov og Nykøbing Falster tilsammen 2,4 millioner tons roer til cirka 400.000 tons sukker.

● I den nuværende kampagne skal fabrikkerne endvidere håndtere 300.000 tons svenske roer.

● Det forventes at øge fabrikkernes samlede danske sukkerproduktion med cirka 45.000 tons sukker svarende til en stigning på mere end 10 procent.

● I alt forventes produktionen således i år at lande på 445.000 tons sukker.

● Sukkerfabrikkerne i Nykøbing Falster og Nakskov beskæftiger cirka 370 medarbejdere.

Læs også