Det går chokerende hurtigt: Snart umuligt at dyrke raps i Danmark?

I Slesvig-Holsten har man i denne sommer opgivet at bekæmpe skulpesnudebiller. Skadedyrene er nu så resistente over for de få insekticider, der er tilbage, at de ikke kan bekæmpes. - Det syntes jeg er chokerende læsning, fastslår landskonsulent.

- Mulighederne for at bekæmpe skadedyr bliver stadig mere og mere begrænset. Der er allerede nu kun ganske få midler med få virkemekanismer tilbage. Og udsigten er endnu færre midler de nærmeste år gennem forbud, fastslog Ghita Cordsen Nielsen. Foto: Jørgen P. Jensen - Vi har kun tre midler tilbage indenfor gruppen af pyrethroider og kun et enkelt, smalt middel indenfor neonicotinoider. Derudover er der to virkemekanismer, der stort set kun virker på bladlus med midlerne Pirimor og Teppeki. Lamdex og Kaiso Sorbie forsvinder måske snart fra markedet, og i så fald er det virkelig store problemer med at bekæmpe skadedyr, som danske planteavlere står overfor, understreger Ghita Cordsen Nielsen. Færre sprøjtninger i fremtiden mod skadedyr kan være det,  der bedst forhaler resistensudvikling og skåner nyttedyr og rovinsekter. Godt 60 branchefolk indenfor planteværn fra hele landet var i onsdags samlet på Rygaard Gods til en temadag om IPM og skadedyrsmidler. Foto: Jørgen P. Jensen

Der hænger nogle sorte skyer over mulighederne for at bekæmpe skadedyr i de danske marker i de kommende år.

Det starter landskonsulent Ghita Cordsen Nielsen sit indlæg med på den såkaldte IPM-dag, som onsdag i denne uge blev afholdt for cirka 60 planteværnsfolk på Rygaard Gods nær Holbæk på Sjælland.

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også