Planteavlsmøde i VKST: Find og fasthold den optimale gødskning

På det netop afholdte årlige planteavlsmøde i det sjællandske rådgivningsselskab VKST kredsede flere indlæg sig om optimal gødskning. - Hold fast i jordens gødningsværdi trods høje priser, lød det på mødet.

- Der går på de gode jorde fire til fem år, inden man mærker fraværet af P- og K-gødning. Men det tager altså noget længere tid at få genopbygget jordens gødningsværdi igen, understreger planteavlskonsulent Ole Schou. Gødning bevæger sig vidt omkring i verden, og Rusland har hidtil kun leveret cirka 18 procent af N-gødningen, blev det oplyst på VKSTs planteavlsmøde. VKST har i forsøg afprøvet fire forskellige måder at bestemme en rapsafgrødes N-behov om foråret. Jo kortere søjler, jo bedre rammer metoden den optimale forårsgødskning. Konklusion: Ja, planteklip er en god beslutningsstøtte, lød det fra Lars Skovgaard. Ikke kun gødningen er steget voldsomt - dieselolie har også fordoblet prisen på to år, viser maskinkonsulent Christian Rabølle, VKST. De opnåelige rabatter indenfor handel med maskiner er fra 2020 til i år faldet med 5 til 10 procent. Kom nu i gang med at handle rabatterne op igen, opfordrede maskinkonsulent Christian Rabølle.

Gødningsmarkedet er i øjeblikket meget uroligt med skyhøje priser.

- Det så vi også lige efter finanskrisen for år tilbage. Men i forhold til dengang, så har man nu mulighed for at låse sine afgrødepriser helt frem til 2025-høsten.

Det påpeger planteavlskonsulent Ole Schou på de netop afholdte planteavlsmøder i VKST – her med indtryk fra dagsmødet i Sorø.

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også