bannerPos

Boom i danske æbler efter tørke

Redaktionen

15-06-2019 14:40

Hvor mange landmænd blev ramt af tørketab i sommeren 2018, så har flere æbleavlere til gengæld haft træer, der bugnende af saftige æbler. Det betyder, at der stadig er æbler på lager langt ind i 2019.

 - Det er helt uhørt og usædvanligt, at vi kan sælge æbler på denne tid af året. Det giver os en helt unik mulighed for at levere æbler i mindst otte uger endnu, siger æbleavler Jan Jager, der er bestyrelsesmedlem i Dansk Gartneri.

Samtidig er de danske æbleavlere blevet gode til at opbevare æbler længere.

 - Det giver os også et godt kort på madspilds-agendaen, at vi kan lagre æblerne længere, og det vil vi selvfølgelig også gerne bidrage til, siger Jan Jager.

Passer godt til æbler

Det danske klima er ret unikt hvad angår æbler på grund af jordbunden, vind og vejr. Når solen har skinnet så meget, og nedbøren har været sparsom, giver det insekterne særligt gode muligheder for at boltre sig i blomsterne.

Der har altså været de helt rigtige forhold for frugtudvikling i æblerne, som derfor stadig er søde og sprøde på denne tid.

På klimakontoen er æbletræer fornuftige, da de bidrager til opsamling af CO2 og samtidig er æbleblomsterne fantastiske til at tiltrække mange insekter. Det er godt for klimaet og biodiversiteten. Der produceres danske æbler på 1.250 hektar jord.

hka

Succes med nyt foldkoncept

Med nyt foldkoncept fravænnes en halv gris mere pr. so på Ulvehøjgaard ved Brørup, og de fravænnede smågrise vejer 1,6 kilo mere.

Forekomst af influenza har ingen sæson

Dyrlægerne hos Vet-Team anbefaler, at der tages prøver inden, vaccination mod influenza begyndes, men også med jævne mellemrum efterfølgende, for at se om det fortsat er den rigtige type, man vaccinerer imod.

Tag flere sorter ind

Hvedeforælder Finn Borum fra Sejet Planteforædling giver sit bud på, hvorfor man skal vælge sorter med forskellige dyrkningsegenskaber. Planteavler Esben Kappel benytter også denne strategi og glæder sig over udsigten til høje udbytter.

Ny presser i Danmark

Den nye bigballepresser, Kuhn LSB 1290iD, kører nu for første gang i Danmark.

Fendts Ideal 10-mejetærsker nærmer sig danske marker

IdealDrive – styresystemet uden rat - er en feature i Fendts kommende topmodel. De første mejetærskere fra producentens øverste hylde kommer til at køre tests i den europæiske høst i år. Danske kunder kan få en ny Ideal 10-maskine til 2021-høsten.

Rapsprisen stiger på trods af høstens kommen

Normalt falder rapsprisen under høst her i Europa. Det virker blot ikke til at blive tilfældet i år. I stedet presser den europæiske rapspris på for nye stigninger og det tyder dermed på, at rapshøsten i Europa ikke bliver for god i år.

Foretræk høst til den tidlige side

Landbonord anbefaler så tidlig høst som muligt.

Kornhøsten kører nemt

Kornet tørrer godt og vinterbyggen er mange steder snart i hus.
Side 1 af 1586 (31707 artikler)Prev1234567158415851586Next