Der bliver penge i halm i år – mange penge

På Sjælland er det nu en bedre forretning af sælge halmen – blandt andet til Sverige – end kornet. – Undlad bare for et enkelt år at nedmulde halmen og sælg det i stedet, lød rådet på VKST Plantedag i går ved Ringsted.

Der er set flere sprøjteskader i år – sikkert på grund af tørkestressede afgrøder. Men også manglende grundighed i rengøring af marksprøjten har særligt vist sig at være blandt årsagerne i år. Derfor her en gennemgang af sprøjterengøring. Planteavlskonsulent Jakob F. Kjærsgaard viser, at vinterhveden trods alt er grøn nederst på planterne og kerneudbytterne kan derfor godt overraske til den positive side – selv om hvede generelt ser lav og tynd ud.
Halm bliver guld værd i år
Fodersituationen er voldsomt presset af tørken – ikke mindst i det sydlige Sverige.
- Allerede nu hører vi om svenske landmænd, der køber halm leveret fra Sjælland til 1,50 kroner/kg, fortæller planteavlskonsulent Ole Schou på markvandringen i går på VKST’s forsøgsarealer ved Ringsted.
- Vores råd er derfor at springe nedmuldningen af halm over i år og i stedet sælge den sparsomme halm, der nu bliver.
 

Vanvittigt halmmarked

Et enkelt års udeladelse af halm påvirker på ingen måde jordens pulje af humus.
- Allerede nu handles halm på marken til mellem 40 og 60 øre/kg. Halmen bliver dyrere end korn – det er helt vanvittigt, understreger Ole Schou.
- Hvem har råd til at nedmulde i år, spørger han lidt provokerende de 135 fremmødte, sjællandske planteavlere på markvandringen.
Ingen rækker hånden op.
 

Maltbyg stiger nu i pris

Den generelle vurdering af tørkens påvirkning af den forestående høst svinger en hel del fra afgrøde til afgrøde.
- Vinterrapsen og roerne ser egentlig ikke ud til at være særlig påvirket. Vinterhveden ser derimod meget forskellig ud afhængig af jordens bonitet, siger planteavlskonsulent Jørgen Ravn, VKST.
Værst er det naturligvis for vårbyggen og dermed maltbyg.
- Priserne på maltbyg er allerede hastigt stigende på de europæiske maltbygmarkeder. Her er Danmark en stor spiller og der er stigende tvivl, om vi kan levere nok i år, fortæller planteavlskonsulent Jakob F. Kjærsgaard, VKST.
 

Sælg ikke vårbyg før høst

Det skyldes ikke alene udsigten til lave udbytter på grund af tørkeskade.
- Vores bekymring er lige nu mere, om proteinindholdet bliver for højt i den høstede vårbyg til overhovedet at blive godkendt til maltbyg.
Han har derfor et helt klart råd om handlen med vårbyg.
- Sælg endelig ikke jeres vårbyg før høst. Kommer proteinindholdet over de 11,5, der er det maksimale for at blive godkendt til maltbyg, så ryger det til foderkorn. Og her kender vi slet ikke prisen endnu, slutter Jakob F. Kjærsgaard.

Læs også