bannerPos

Det kolde vejr letter arbejdspresset i marken

- De nuværende kølige nætter er med til at udskyde en ellers forventelig kraftig opstart af svampetrykket, påpegede Hans Jørgen Bak i går. Foto: Jørgen P. Jensen

Jørgen P. Jensen

10-04-2019 10:41
- Smittetrykket er dæmpet af kulden, og sprøjtningerne kan nu bedre udsættes til fordel for at få afsluttet såning af vårsæd, lød det på gårsdagens markvandring med AgroPro-gruppen ved Frederikssund.

Selvom de frostkolde nætter nu lægger en kraftig dæmper på spredningen af både svampe og skadedyr, så fastholder AgroPro alligevel, at man i disse dage skal sprøjte mod glimmerbøsser i vinterrapsen.

- Hvis man i den forgangne varme weekend fik invasion af glimmerbøsser – hvad mange oplevede i deres vinterraps – så er en sprøjtning stadig aktuel. Glimmerbøsserne gemmer sig nemlig nede i rapsplanterne og er altså stadig til stede, fastslår planteavlsrådgiver Hans Jørgen Bak fra AgriAdvice og AgroPro i går på markvandring ved Frederikssund på Nordsjælland.

- Så kan man i løbet af dagen se bare fire til seks glimmerbøsser pr. rapsplante, så bør der behandles. Og i den forbindelse kan man passende tage bor med ud.

Ellers afventer de fleste den første svampebehandling i vinterrapsen, som nu skal gennemføres ved begyndende blomstring efterfulgt af en svampebehandling ved fuld blomstring.

Omkring en halv snes sjællandske planteavlere var i går mødt op til en af de første markvandringer for at få en aktuel status på især vinterafgrøderne.

Afgrøder stadig forud

Trods omslaget til køligt vejr blev det fastholdt, at afgrøderne generelt er to til tre uger forud for deres normale udvikling.

- Der er meget stor spredning på markernes udvikling – både ud fra såtidspunkt i efteråret og om man startede gødskning allerede i februar – hvad vi klart anbefaler, at man skulle have gjort.

- Vi har på det seneste fået et varmere klima i Danmark, og vores behandlinger skal tilpasses til, at vi nu kan sammenligne os med Sydengland eller Midttyskland, påpeger Hans Jørgen Bak.

Han understreger, at man generelt skal foretage behandlingerne første gang, det er muligt – og for eksempel gerne give første gødning allerede i februar.

Savner noget varme

Vinterbyggen har ganske vist en del bygrust, men ellers vurderer Hans Jørgen Bak ikke, at der generelt er svampeproblemer i øjeblikket – heller ikke i hvede og rug.

- Mængden af bygrust er ret sortsafhængig. Mange har svampebehandlet angrebne marker og givet vækstregulering.

- Nu vil vi gerne have noget mere varme til at fremme virkningen.

Vækstreguleringsmidlerne har nemlig forskellig reaktion på lave temperaturer

– Moddus-midlerne virker for eksempel ikke så hurtigt i køligt vejr, hvorimod Medax Top virker hurtigere og mere effektivt, lød det fra Hans Jørgen Bak.

Fra glad gris på marken til gourmetpølse i hotdogbrød

Madbazaren, på skuet i Hjørring, præsenterer i år omkring 40 udstiller. En af dem er GladGris fra Brønderslev. Et velfærdskoncept hvor grisen både kommer til verden og slutter sine dage på marken, og hvor det handler om høj velfærd og kødkvalitet.

Hvem fejer Fejø af banen som Årets Landsby 2019?

Til august afgøres det, hvem der skal overtage tronen som Årets Landsby efter Fejø.

Landbrug hårdt ramt af lynnedslag

Juni har indtil videre budt på usædvanlig mange lynnedslag, og landbrugskunder har været forholdsvis hårdt ramt, viser en opgørelse fra Alm. Brand.

En stor frødag for inkarnerede frøavlere

Etablering af frøafgrøder var ét af de mange emner, der blev sat fokus på ved Østdansk Landboforenings stort anlagte frøavlsarrangement i går. - Tanken er nu at gentage denne Store Frødag fremover hvert fjerde år, fortalte formand Jørgen Petersen.

Ib Hjort bruger skårlægger til frøet fra 2020

Med græsfrø, henholdsvis rajsvingel og rajgræs, som højværdiafgrøde i en fjerdedel af sin 1.150 hektar store økoproduktion ønsker Ib Hjort nu at optimere med skårlægning fremfor direkte tærskning af frøet.

Nye metoder i avlsarbejdet

Avl & Genetik, Seges Svineproduktion arbejder konstant på at øge avlsfremgangen for DanBreds kunder. En ny metode til at evaluere avlsdyrenes genetiske anlæg for styrke skal sikre endnu bedre holdbarhed af slagtesvin og søer.

Interesse for ny uddannelse til produktionsleder

Der er god interesse for den nye uddannelse ”Produktionsleder+” som Grindsted Landbrugsskole udbyder i samarbejde med Sagro.

Lille israelsk foderblander med stor kapacitet

Israelske RMH er klar med en ny selvkørende foderblander, der trods sine beskedne 14 kubikmeter kan læsse, blande og udfodre 56 kubikmeter i timen.
Side 1 af 1569 (31366 artikler)Prev1234567156715681569Next