bannerPos

Det kolde vejr letter arbejdspresset i marken

- De nuværende kølige nætter er med til at udskyde en ellers forventelig kraftig opstart af svampetrykket, påpegede Hans Jørgen Bak i går. Foto: Jørgen P. Jensen

Jørgen P. Jensen

10-04-2019 10:41
- Smittetrykket er dæmpet af kulden, og sprøjtningerne kan nu bedre udsættes til fordel for at få afsluttet såning af vårsæd, lød det på gårsdagens markvandring med AgroPro-gruppen ved Frederikssund.

Selvom de frostkolde nætter nu lægger en kraftig dæmper på spredningen af både svampe og skadedyr, så fastholder AgroPro alligevel, at man i disse dage skal sprøjte mod glimmerbøsser i vinterrapsen.

- Hvis man i den forgangne varme weekend fik invasion af glimmerbøsser – hvad mange oplevede i deres vinterraps – så er en sprøjtning stadig aktuel. Glimmerbøsserne gemmer sig nemlig nede i rapsplanterne og er altså stadig til stede, fastslår planteavlsrådgiver Hans Jørgen Bak fra AgriAdvice og AgroPro i går på markvandring ved Frederikssund på Nordsjælland.

- Så kan man i løbet af dagen se bare fire til seks glimmerbøsser pr. rapsplante, så bør der behandles. Og i den forbindelse kan man passende tage bor med ud.

Ellers afventer de fleste den første svampebehandling i vinterrapsen, som nu skal gennemføres ved begyndende blomstring efterfulgt af en svampebehandling ved fuld blomstring.

Omkring en halv snes sjællandske planteavlere var i går mødt op til en af de første markvandringer for at få en aktuel status på især vinterafgrøderne.

Afgrøder stadig forud

Trods omslaget til køligt vejr blev det fastholdt, at afgrøderne generelt er to til tre uger forud for deres normale udvikling.

- Der er meget stor spredning på markernes udvikling – både ud fra såtidspunkt i efteråret og om man startede gødskning allerede i februar – hvad vi klart anbefaler, at man skulle have gjort.

- Vi har på det seneste fået et varmere klima i Danmark, og vores behandlinger skal tilpasses til, at vi nu kan sammenligne os med Sydengland eller Midttyskland, påpeger Hans Jørgen Bak.

Han understreger, at man generelt skal foretage behandlingerne første gang, det er muligt – og for eksempel gerne give første gødning allerede i februar.

Savner noget varme

Vinterbyggen har ganske vist en del bygrust, men ellers vurderer Hans Jørgen Bak ikke, at der generelt er svampeproblemer i øjeblikket – heller ikke i hvede og rug.

- Mængden af bygrust er ret sortsafhængig. Mange har svampebehandlet angrebne marker og givet vækstregulering.

- Nu vil vi gerne have noget mere varme til at fremme virkningen.

Vækstreguleringsmidlerne har nemlig forskellig reaktion på lave temperaturer

– Moddus-midlerne virker for eksempel ikke så hurtigt i køligt vejr, hvorimod Medax Top virker hurtigere og mere effektivt, lød det fra Hans Jørgen Bak.

Lav en halmmåtte i sygestien

Masser af strøelse og nem adgang til frisk vand i sygestien er den første forudsætning for, at en so hurtigt kommer sig efter sygdom.

Støjsvag ny generatorserie

200-modellen ligger cirka midt i Himoinsas nye Rental-felt, hvor alle maskiner har reduceret støjniveau og er særdeles CO2-venlige på motordelen, lyder det fra Stemas.

God bordskik og afdæmpet ædeadfærd

Claus Bruun Jørgensen søger med flere midler at undgå støj og stress i staldene. I et særligt staldafsnit grundlægges en stabil gruppeopdeling og rolig omgang med transponderstationer.

Landboforening tror ikke på styrelses forsikringer

Næstformand i Gefion, Poul Henrik Prahl, tror ikke på, at Miljøstyrelsen vil se bort fra målinger, der afviger fra normalen i Karrebæk. Se, hvad der skete i Stege Nor, lyder det fra næstformanden, om området der på grund af en afvigelse i 2011, er det mest forurenede område i vandområdeplanerne.

- Sørg for at komme lidt væk hjemmefra

For svineproducent Claus Bruun Jørgensen er det helt afgørende at indhente inspiration udefra. Faglig såvel som socialt, og derfor har han altid været aktiv i foreningslivet.
Side 1 af 1517 (30335 artikler)Prev1234567151515161517Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer