bannerPos

Forrygende afgrøder og forberedelse af ferien

Det nye tørregulv i maskinhuset er så godt som klar til at modtage frøet. Nu mangler der kun en ekstra transformator og strøm, før blæserne kan startes. Fotos: Bøje Østerlund

Bøje Østerlund

Freelance
19-06-2019 17:47
Økolog Ib Hjorth udtrækker hellere glæden og begejstringen for sine afgrøder her før høst, end han lader sig tynge af bekymringer over det, der kan gå galt. Det ændrer ikke ved, at han er godt forberedt.

- Vi skal være hjemme igen inden 1. februar.

Ib Hjorth på Udbyneder Østergaard ved Havndrup vil sikre sig at have februar måned til sin fulde rådighed næste år og stiller derfor betingelser forud for en 14 dages ferie til Tenerife i januar 2020.

- Det var simpelthen alletiders, vi fik pløjet så meget i februar måned i år. Det var tilpas tørt og en af grundene til, at vi fik etableret afgrøderne så godt. Vi kunne jo også tage afsted i julen, forsøger han sig uden held og anerkender derefter, at det er tid at bestille feriehus og flybilletter til Tenerife, hvis man selv vil bestemme tid og sted.

- Men så skal det altså også være i januar, gentager han endnu engang til Majbritt inde på kontoret.

Høster med øjnene

Modsat mange kolleger tør Ib Hjorth godt være både begejstret, opstemt og ubetinget tilfreds med sine knapt 1.200 hektar økologiske afgrøder lige nu.

- Jeg høster med øjnene, og det er glæden ved at være landmand, så det vil jeg have lov til, lyder den begejstrede melding om afgrøderne lige nu.

Udbytter som seks tons i vårbyggen, seks til syv tons i rugen, 300 kg mere pr. hektar end sidste år i frømarkerne samt hestebønner i en helt anden liga end sidste år, ryger det ud af munden på den glade økolog, der hellere bruger kræfterne på de positive forventninger end at lade sit humør ødelægge af alt det, der kan gå galt.

- Fiaskoen sidste år med hestebønnerne fik nogle til at droppe afgrøden, men jeg tænkte, det kan ikke ske to år i træk, så jeg har 210 hektar med Fuego hestebønner og udlæg til frøgræs i det hele.

Aftaler om mejetærskerhjælp

Med stort fokus på forventninger og glæden ved det, der kommer, skynder Ib Hjorth på håndværkerne, der er ved at lægge sidste hånd på en større udvidelse af tørre- og lagerkapaciteten for afgrøderne.

- Her i maskinhuset har vi fået lagt dette store tørregulv, hvor vi både kan køre med en gummiged og bakke ind for at læsse af. Så kan vi komme af med frøet lige fra mejetærskeren uanset, hvor vådt, det er.

Til den forestående frøhøst har Ib Hjorth sikret sig aftaler om mejetærskerhjælp fra såvel driftsleder Morten Kjærgaard på Overgaard Gods og Henrik Simonsen i Skalmstrup.

- Frøgræsset er jo en højværdiafgrøde, som det godt kan betale sig at få bjærget rettidigt, og så kan jeg ikke nå det med min egen Lexion, lyder det fra den velforberedte planteavler.

Ib Hjorth er ikke typen, der venter et par dage mere i håbet om, at det kan tørre lidt mere.

- Vi er altid forberedte, så vi kan begynde første gang, chancen er til det, siger han.

Læserbrev: Test for rester af alle sprøjtemidler i økologien

Grundstoffer og naturlige midler i den økologisk produktion bør undergå samme strenge godkendelsesprocedure som andre dansk godkendte bekæmpelsesmidler, og man bør også teste for rester i fødevarerne. Dette er et læserbrev, som vi hos Effektivt Landbrug har valgt at bringe i vores medier.

Der bliver masser af halm i år

Udsigten til en god halmhøst får smilet frem hos formand for foreningen Danske Halmleverandører, Hans Stougaard, der ser halm som et både konkurrence- og miljømæssigt godt alternativ til især flis.

Horsch går nye veje

I dag præsenterer Horsch en række spændende nyheder, blandt andet nye selvkørende sprøjter, jordbehandlingsredskaber, såmaskiner og flere af Horsch-maskinerne er målrettet til det konventionelle landbrug, men fabrikken har i deres mange maskinnyheder stor fokus på organiske landbrug eller hybridlandbrug.

Masser af hø på engene

De ugødede og §3-beskyttede græsarealer ved Tude Å giver masser af godt hø i år.

- Bjærgning af hø på lavbundsjorde er billigere end at lade dem gro til

Michael Andersen på Tøvestensgaarden ved Hejninge nær Slagelse har en god ide, som han gerne vil dele med den nye finansminister Nicolai Vammen. Han kombinerer et højværdiprodukt med miljø- og klimavenlig drift af §3-arealer ved Tude Å.

Majsen er udfordret

Vejret driller majsen, der mange steder er udfordret med uens eller dårlig vækst.

Næringsstofferne er der, men det handler om omfordeling

Næstformanden i brancheforeningen Genanvend Biomasse og projektmanager i Daka Refood, Bjarne Larsen, håber på nogle regelændringer i de statslige støtteordninger, som vil gøre det mere rentabelt at etablere nye biogasanlæg fremover. Især på Sjælland.

Økolog: - Konventionel gylle er et nødvendigt kompromis

Den økologiske landmand Niels Kjær Tvedegaard nord for Randers er selv afhængig af at få tilført gylle fra konventionel husdyrproduktion. En fremtid helt uden konventionel gylle er i teorien mulig, mener han, men det vil have betydning for pris og udbytter. Og så vil der stadig være et problem med hensyn til fosfor og kali.
Side 1 af 1585 (31694 artikler)Prev1234567158315841585Next