bannerPos

Frøavlen er 14 dage foran

Frøgræsset er 14 dage foran normalen.

AF: HENRIETTE LEMVIG

FAGJOURNALIST
13-04-2019 07:49
Frøgræsset står de fleste steder rigtigt flot, og det er tid for vækstregulering, så snart nattefrosten er væk og der kommer lunere dagtemperaturer.

Efter den tørre sommer i 2018, hvor meget udlæg måtte kasseres efter høst af dæksæden sidste efterår, og en del rajgræs i stedet måtte lægges ud i renbestand, har det lune efterår og milde vinter bevirket, at frøgræsset de fleste steder nu står rigtig flot.

- De høje temperaturer, vi havde i februar, og det forholdsvis milde forårsvejr har betydet, at afgrøderne er cirka 14 dage foran normalen, siger frøavlskonsulent Henrik Skovgaard Larsen, Barenbrug, og glæder sig over, at der et stykke tid har været en god og stabil periode til såning. 

- Det har folk udnyttet til at få lavet et fint såbed til det nye græsudlæg i dæksæden, siger han.

Vækstregulering

Henrik Skovgaard Larsen vurderer, at der stort set er styr på ukrudtet i frøgræsmarkerne, og at meget frøgræs er ved at være klar til den første vækstregulering.

- Hvor der er behov for vækstregulering, skal der behandles, så snart perioden med nattefrost er overstået og vi igen får lunere dagtemperaturer, siger han.

Ifølge frøavlskonsulenten er temperaturforholdene på behandlingstidspunktet afgørende for en god effekt.

- Erfaringer og forsøg viser os, at for kraftig vækstregulering og stressede planter på behandlingstidspunktet kan medføre for kraftig effekt og eventuelt udbyttetab.

- Ligeledes kan koldt vejr, tørre forhold og nattefrost enten nedsætte effekten af vækstreguleringsmidlet eller i værste fald medføre skader på afgrøden. Så det er alt afgørende, at man udsætter behandlingen ved dårlige vækstforhold, siger Henrik Skovgaard Larsen.

God økonomi i det

Resultaterne fra de senere års landsforsøg viser ifølge konsulenten, at der kan være god økonomi i at vækstregulere almindeligt rajgræs.

- Mange gange er én vækstregulering omkring begyndende skridning med for eksempel 0,8 liter pr. hektar Moddus M tilstrækkelig.

- Men vi har flere situationer, især ved store kvælstofmængder eller i meget kraftige tetraploide sorter, hvor en todelt strategi vil være at foretrække. Her anbefales 0,4-0,6 liter Moddus S pr. hektar i første vækstregulering ved begyndende strækning, som følges op med cirka 0,75-1,00 liter pr. hektar Medax Top 14 dage før skridning.

- Hvis der er tørkestress i afgrøden, kan doseringen i anden behandling nedsættes eller undlades, siger Henrik Skovgaard Larsen og understreger, at der også skal holdes øje med bladsvampe i rajgræs, især rust, og at der skal medtages et egnet svampemiddel, hvis der er behov for behandling.

Todelt regulering

I rødsvingel vil det for langt de fleste marker være relevant med en todelt strategi, for at minimere risikoen for lejesæd.  

- Første gang køres ved begyndende strækning med 1,25 l Cycocel 750 + 0,4 l Moddus S svarende i effekt til 0,8 liter Moddus pr. hektar. Vælger man at køre med den fulde dosering af trinexapac, kan der kun anvendes Moddus en gang pr. sæson. 

Anbefalingen i første sprøjtning vil derfor ifølge Henrik Skovgaard Larsen oftest være en løsning med halv dosering trinexapac, så vil der være mulighed for anden gang igen at bruge 0,4 Moddus + eventuelt 0,4-0,8 liter pr. hektar Medax Top afhængig af sort, kvælstofniveau og vejrforhold.

- Især i 3. års marker, som der er flere af end normalt i år, hvor der er tydelig angreb af bladplet, vil det være en god ide at tilsætte 0,4 – 0,5 liter Viverda pr. hektar plus 0,5 liter Ultimate S. Den høje dosering bruges, hvor hele marker er angrebet af bladplet.

I hundegræs er en todelt vækstregulering ifølge frøavlskonsulenten stort set altid nødvendig.

- Her anbefales 1,2-1,8 liter pr. hektar Cycocel 750, så snart det lune vejr får fat. Der medtages 0,4 liter Orius 200 EW pr. hektar mod meldug og opdager man bladplet behandles med 0,5 liter Viverda + 0,5 Ulimate S pr. hektar.

- Cirka 14 dage senere følges op med 0,5-0,8 liter Moddus M pr. hektar afhængig af kvælstofforsyning og afgrødens almene tilstand, siger Henrik Skovgaard Larsen.

Nyt værktøj sikrer hurtig og effektiv rengøring af rullende mælkeautomat til kalve

En stor del af Calvex’ kunder gør et godt stykke arbejde omkring den daglige rengøring af deres Mælketaxa. Men der er også plads til forbedringer, lyder det fra firmaet, som nu gør rengøringen endnu nemmere i hverdagen.

Plus 15 procent efterafgrøder ødelægger mere, end det gavner

Foreningen for reduceret jordbearbejdning i Danmark har i årevis argumenteret for, at der er brug for langt større frihed til at sammensætte gode, effektive blandinger med indhold af bælgplanter – uden at blive hørt. Det fremmer ikke forståelsen for efterafgrøderne, siger formanden for FRDK’s fagudvalg.

Vi vil behandles ordentligt!

Efterafgrøderne forværrer klimakrisen – bak op om »Oprør fra landet«, anbefaler en af initiativtagerne, Peter Kiær.

Økologien fænger: - Sjovt med det gamle håndværk

Det gamle håndværk har været sjovt at vende tilbage til. Og ny teknologi lokker, siger Ulrik Olsen.

Økologitilskud og handelsstrategi reddede bundlinjen

Hvis Agrovest var fortsat med konventionel drift, havde økonomien været dårligere i både 2018 og 2019.

Økologisk omlægning var det bedste valg for bundlinjen

En driftsleders jobskifte gav anstødet til, at Agrovest droppede konventionelt landbrug. Omlægningen er gået godt, fortæller medejer af det økologiske planteavlsselskab, Ulrik Olsen.

Bøden for en udgået dunk i kemirummet er 8.000 kroner

Brug tid her i vinter på at gennemgå kemirum og kemilager. - Det kan være den bedste timeløn, du kan sikre dig, i forhold til risikoen for, at der i tilfælde af en kontrol bliver fundet ulovligt kemi, påpeger Agrovi.

Veterinær julesang møder kritik i landbruget

- Det er dårlig stil, lyder det fra Per Bardrum, direktør hos Danske Svineproducenter, om en julesang fra statslige veterinærfolk, der sang om skærpet kontrol og om at give transportører med logbogsændringer »det glatte lag«. Humor og satire er okay til en julefrokost, lyder det fra Fødevarestyrelsen.

DLG-messe med klima og vækst på dagsordenen

Ringsted Sport Center danner i begyndelsen af januar rammen om DLG VækstForum, der blandt andet har fokus på klima og bæredygtighed.

Skån klima og natur for politisk aktivisme

Skån klima og natur for politisk aktivisme
Side 1 af 1723 (34459 artikler)Prev1234567172117221723Next