bannerPos

Fup eller fakta (og følelser) om glyfosat

Der var stort fremmøde ved planteavlsmødet i VKST, samlet flere end 300 deltagere. Fotos: Henrik Sieben

Henning K. Andersen

16-11-2018 11:21
Holdninger, og ikke fakta, præger debatten om brug af glyfosat. Det viste planteavlsmøde i VKST.

I denne uge mødtes 300 planteavlere og konsulenter på et planteavlsmøde i VKST i Sorø og senere på ugen i Nykøbing F. til en orientering om aktuelle emner.

Glyfosat, fup eller fakta, var emnet for planteavlskonsulent Bent Buchwalds indlæg i Sorø. Han indledte med at spørge, om det er farligt, og om det kan give cancer, som man hører om. Og han svarede selv, at ingen ved, hvad der er rigtigt.

I den efterfølgende debat lød det fra en af tilhørerne, driftsleder Henrik Skafte, Nørager Gods, at landbruget ligger som det har redt.

- Vi burde aldrig have brugt et sprøjtemiddel til at visne en afgrøde ned umiddelbart før høst. 

Det gav konsulenten og flere af planteavlerne ham medhold i, og godsejer Anita Halbye, Høvdinggaard ved Mern, fortalte, at EU’s landbrugskommissær Phil Hogan ved et møde hun havde deltaget i under en nylig studietur til Bruxelles, klart havde tilkendegivet, at fra 2022 er det slut med brug af glyfosat – ikke fordi der er fagligt belæg for det, men fordi det er blevet til en følelsesladet diskussion. 

- Kommissæren sagde klart, at vi fremover skal rådgives i forhold til et forbud mod brug af glyfosat, sagde Anita Halbye.

Det fik planteavlskonsulent Ole Schou til at fremføre, at man hidtil har brugt midlet, fordi det har været lovligt at anvende, og han tilføjede:
- Det er ikke dokumenteret, at anvendelse af glyfosat er farligt for mennesker, men ja, det handler om holdninger og følelser. 

- Jeg forstår de, der siger, at man moralsk ikke kan sprøjte direkte på kernen, der skal laves øl af, umiddelbart før høst, men intet har påvist, at det er farligt, og i Danmark har det været et godkendt og dermed tilladt middel i modsætning til i Sverige, hvor man aldrig har tilladt anvendelse af glyfosat før høst.

Sidstnævnte gav et par svenske fremmødte planteavlskonsulenter medhold i.

Det fik en deltager til at sige, at »vi kan da også bare blive økologer alle sammen«, hvortil Ole Schou svarede:

- Ja, det er jo også et synspunkt, men vores helt store problem er, at vi skal konkurrere med andre lande, herunder Rusland og Ukraine, hvor alting er tilladt. 

Maskinkonsulent Christian Rabølle rundede debatten af ved at konkludere, at mange af de dygtigste planteavlere ikke anvender glyfosat.

Greenpeace har opgjort, at der anvendes 841 tons glyfosat om året, svarende til 222 liter hvert eneste minut. Siden februar 2017 har flere end 1,3 millioner EU-borgere skrevet under på krav om forbud mod brug af glyfosat-produkter.

Glyfosats pris og virkning

Midlerne RoundUp Flex, RoundUp PowerMAX og den klassiske 360 grams vare til Glyfonova Plus fik kommentarer med på vejen fra planteavlskonsulenten fra VKST, Bent Buchwald.

Kvaliteten af glyfosatprodukterne er sådan, at de billigere produkter varierer mere i kvalitet end de dyrere ifølge ham. Han vejledte også om virkningen.

- 1 gram glyfosat i et billigt produkt virker lige så godt som 1 gram i et dyrere produkt.

Samtidig fastslog han, at midlet skal ind i planten, have tid til at komme rundt og virke.

- Derfor skal man være mere omhyggelig med sprøjtningen, når det er et billigere produkt, ikke mindst når det gælder tilsætning af additiver, men også i forhold til midlernes regnfasthed.

Konsulenten kom også ind på arternes følsomhed overfor mængden af aktivstof, 360, 720, 1.080, 1.440, 1.800 og 2.160 gram pr hektar, hvor eksempelvis arter som følfod, engrapgræs, hvidkløver, rødsvingel med flere kræver den store dosis, mens hyrdetaske kun fordrer 360 gram pr. hektar, tidsler 1.080 gram.

Han nævnede desuden, at der er for få undersøgelser om virkningsgrad i forhold til tidspunkt på døgnet for sprøjtning.

Bladstillingen er vigtigere end tidspunktet på dagen for sprøjtning, men generelt er der større effekt ved sprøjtning klokken 6 om morgenen i forhold til klokken 18, det har forsøg vist i tre ud af fire år ved bekæmpelse af to-bladet ukrudt. Morgensprøjtning er generelt altid bedre

Afsluttende fortalte Bent Buchwald, at jo højere koncentration af glyfosat på bladene, jo højere virkningsgrad.

- Forsøg har vist, at høj koncentration i dråberne har større betydning end god dækning. Anbefalingen lød derfor på så lav vandmængde som 120 liter fremfor 240 liter pr. hektar.

 

Lav en halmmåtte i sygestien

Masser af strøelse og nem adgang til frisk vand i sygestien er den første forudsætning for, at en so hurtigt kommer sig efter sygdom.

Støjsvag ny generatorserie

200-modellen ligger cirka midt i Himoinsas nye Rental-felt, hvor alle maskiner har reduceret støjniveau og er særdeles CO2-venlige på motordelen, lyder det fra Stemas.

God bordskik og afdæmpet ædeadfærd

Claus Bruun Jørgensen søger med flere midler at undgå støj og stress i staldene. I et særligt staldafsnit grundlægges en stabil gruppeopdeling og rolig omgang med transponderstationer.

Landboforening tror ikke på styrelses forsikringer

Næstformand i Gefion, Poul Henrik Prahl, tror ikke på, at Miljøstyrelsen vil se bort fra målinger, der afviger fra normalen i Karrebæk. Se, hvad der skete i Stege Nor, lyder det fra næstformanden, om området der på grund af en afvigelse i 2011, er det mest forurenede område i vandområdeplanerne.

- Sørg for at komme lidt væk hjemmefra

For svineproducent Claus Bruun Jørgensen er det helt afgørende at indhente inspiration udefra. Faglig såvel som socialt, og derfor har han altid været aktiv i foreningslivet.
Side 1 af 1517 (30335 artikler)Prev1234567151515161517Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer