bannerPos

Informer er en ny hvedesort til det brede såvindue

Gødning og tilpas med regn har haft sin effekt og marken står flot og grøn. Nu gælder det de afgørende behandlinger mod septoria. Fra venstre markmand Morten Schmidt, gårdejer Gustav Jessen, Vibeke Fabricius, Nordic Seed og Torben Føns, Hedegaard.
15-05-2019 08:56
Nordic Seed giver to bud på sorter, der er anderledes end Torp og dermed optimerer på for eksempel sen såning eller resistens mod skadegørere.

Mens hvedesorten Torp er velegnet til den tidlige såning, er den ikke optimal at bruge til sen såning.

- Og i et meget bredt såvindue anbefaler vi den nye højtydende og sunde sort Informer. Det er en fantastisk sort med en hurtig fremvækst fra etablering. I løbet af hele efteråret og det tidlige forår har den markeret sig rigtig positivt med en flot kulør og en stærk og sund vækst, siger Torben Føns.

- Vores erfaringer fra de første dyrkningsår med Informer fortæller os, at netop fordi sorten er en sprinter ved vækststart, har den nemmere ved at gro fra snegleangreb end mange andre sorter, påpeger Vibeke Fabricius.

Det er første år, at Informer for alvor er ude hos landmændene i dyrkning, og forsøg og de første erfaringer peger på, at det bliver en særlig god sort.

- Den leverer både udbytte- og proteinmæssigt, og det er en sund sort. Selvom den lægger fra land efterår og forår, er den relativt stråstærk, siger Vibeke Fabricius, og tilføjer at sorten sikrer mange tønder korn og protein til foderanvendelse i svineproduktionen, og at den også kan bruges til brødhvede. 

Fokus på rettidighed

Torben Føns siger, at hvis man vil have endnu en hvedesort, vil det være oplagt at vælge en tredje sort, der kan noget andet.

- Her kan man for eksempel vælge den gamle kending, Kalmar, eller den nye sort RGT Universe, der er på vej ind på markedet. De har begge resistens overfor hvedegalmyg, hvilket er en vigtig egenskab netop på hvederige egne og bedrifter, hvor udfordringen med hvedegalmyg oftest er størst.

- Kalmar er en buskningstype, som er kendetegnet ved udvikling af mange sideskud og aks. Den kan sås sent og alligevel nå at få en god etablering i efteråret.

- Det er vigtigt at holde fokus på de forskellige egenskaber, men man skal også være opmærksom på, at de kræver noget forskelligt i løbet af hele sæsonen. Det gælder både gødningsmæssigt og på planteværnssiden, siger Torben Føns.

For gårdejer Gustav Jessen, Kobbelgaard i Starup ved Haderslev Næs, og markmand Morten Schmidt er det en positiv udfordring at kunne optimere den samlede markøkonomi gennem også sortsvalget.

- De kan noget forskelligt og de kræver noget forskelligt, og det stiller dyrknings- og driftsledelsesmæssige krav. Vi skal hele tiden have stor fokus på rettidighed i planteavlen, påpeger de.

Det er nu, det gælder

Lige nu er et afgørende tidspunkt i hvededyrkningen med hensyn til svampebehandling, hvor den vigtige fanebladssprøjtning står for døren.

For at anskueliggøre behovet for at beskytte planterne mod septoria har Morten Schmidt på forskellige lokationer malet nogle planter med rød spraymaling fire mandage i træk for at anskueliggøre væksten.

- Det er lidt af en øjenåbner at se, hvor stor væksten er på en uge og dermed hvor meget af planterne, der hurtigt er ubeskyttede. Samtidig viser det, at der er stor forskel på hvornår de enkelte sorter rykker sig. Det går rigtigt stærkt derude lige nu.

- Spraymaling er en metode, som Sønderjysk Landboforening har lanceret, og for os er det et vigtigt styringsværktøj i forhold til tidspunktet for behandlinger i marken, siger Morten Schmidt.

jpj

Nyt værktøj sikrer hurtig og effektiv rengøring af rullende mælkeautomat til kalve

En stor del af Calvex’ kunder gør et godt stykke arbejde omkring den daglige rengøring af deres Mælketaxa. Men der er også plads til forbedringer, lyder det fra firmaet, som nu gør rengøringen endnu nemmere i hverdagen.

Plus 15 procent efterafgrøder ødelægger mere, end det gavner

Foreningen for reduceret jordbearbejdning i Danmark har i årevis argumenteret for, at der er brug for langt større frihed til at sammensætte gode, effektive blandinger med indhold af bælgplanter – uden at blive hørt. Det fremmer ikke forståelsen for efterafgrøderne, siger formanden for FRDK’s fagudvalg.

Vi vil behandles ordentligt!

Efterafgrøderne forværrer klimakrisen – bak op om »Oprør fra landet«, anbefaler en af initiativtagerne, Peter Kiær.

Økologien fænger: - Sjovt med det gamle håndværk

Det gamle håndværk har været sjovt at vende tilbage til. Og ny teknologi lokker, siger Ulrik Olsen.

Økologitilskud og handelsstrategi reddede bundlinjen

Hvis Agrovest var fortsat med konventionel drift, havde økonomien været dårligere i både 2018 og 2019.

Økologisk omlægning var det bedste valg for bundlinjen

En driftsleders jobskifte gav anstødet til, at Agrovest droppede konventionelt landbrug. Omlægningen er gået godt, fortæller medejer af det økologiske planteavlsselskab, Ulrik Olsen.

Bøden for en udgået dunk i kemirummet er 8.000 kroner

Brug tid her i vinter på at gennemgå kemirum og kemilager. - Det kan være den bedste timeløn, du kan sikre dig, i forhold til risikoen for, at der i tilfælde af en kontrol bliver fundet ulovligt kemi, påpeger Agrovi.

Veterinær julesang møder kritik i landbruget

- Det er dårlig stil, lyder det fra Per Bardrum, direktør hos Danske Svineproducenter, om en julesang fra statslige veterinærfolk, der sang om skærpet kontrol og om at give transportører med logbogsændringer »det glatte lag«. Humor og satire er okay til en julefrokost, lyder det fra Fødevarestyrelsen.

DLG-messe med klima og vækst på dagsordenen

Ringsted Sport Center danner i begyndelsen af januar rammen om DLG VækstForum, der blandt andet har fokus på klima og bæredygtighed.

Skån klima og natur for politisk aktivisme

Skån klima og natur for politisk aktivisme
Side 1 af 1723 (34459 artikler)Prev1234567172117221723Next