bannerPos

Kartoflerne rider på en prismæssig top – og det behøver ikke stoppe foreløbig

Det er ganske fornuftigt at være kartoffelavler. Priserne på proceskartofler, der bruges til forarbejdning, har siden sidste sommer ligget omkring og over 30 euro pr. hkg. Det er også i et historisk perspektiv et højt niveau.

Keld Jakobsen

Udvikler
09-03-2019 13:15
Kun fire gange i de seneste ti år har priserne på proceskartofler ligget så højt som nu. Foreløbig tyder intet på, at der er prisfald på vej, vurderer markedsekspert Peter Arendt.

Hvis man spørger de fleste kartoffelproducenter i dagens Danmark om, hvordan det går, vil svaret nok være noget i retning af: »Det kunne være værre«.

Og det har de helt ret i. For faktisk bevæger eksempelvis prisen på proceskartofler – som er kartofler til forarbejdning – sig i niveauet lige under 31 euro pr. hkg.

Det er et yderst fornuftigt niveau, pointerer avisens faste markedskommentator, handelsrådgiver Peter Arendt, minAgro.

- Det er kun sket fire gange inden for de seneste ti år. Så prisniveauet er nærmest historisk godt, konstaterer markedseksperten.

Priserne eksploderede

Spørgsmålet er imidlertid, om vi kan forvente, at priserne holder sig oppe. Her skal man ifølge Peter Arendt huske på, at vi sidste sommer havde en tørke, der ramte kartoffelavlere i betydende kartoffel-lande som Belgien, Frankrig, Tyskland og UK – og som bekendt også i Danmark.

- Vi har været helt oppe i 33 euro og deromkring i kølvandet på den tørre sommer sidste år. Her skal man så også huske, at priserne kom derop fra et niveau, der hed 3-4 euro pr. hkg. Så det er en helt enorm prisstigning, vi har oplevet. Og priserne er bare blevet deroppe.

- Derfor kan det også være vanskeligt at se lige nu, at priserne skal yderligere op. Men kan de holde sig på dette meget høje niveau, er det også imponerende, konstaterer Peter Arendt.

Markedet er forberedt

Markedseksperterne hos rådgivningsfirmaet AgroMarkets vurderede tilbage i november 2018, at vi her til maj-juni i år vil kunne komme i den situation, at der mangler kartofler til industrien. Det vil nemlig være normalt før ny høst.

I normale år suppleres derfor op med kartofler fra Nordafrika. Men nordafrikanerne har i denne sæson være underforsynet med læggemateriale fra EU-landene, der jo også var ramt af 2018-tørken.

- Her skal man så ikke lade sig rive alt for meget med. For man skal tænke på, at det scenarie allerede er indarbejdet i de aktuelle priser på kartofler. Underforsyningen har markedet simpelthen taget højde for. Og det er sandsynligvis også derfor, vi er i stand til at holde det høje prisniveau, vi har, lige siden sidste sommer, konstaterer Peter Arendt.

Nye tørke – nyt marked

Derfor tyder alt lige nu på, at vi ligger på et toppunkt, vurderer han.

- Der er næppe udsigt til yderligere store stigninger. Men i en situation med en stram forsyning skal man så også huske, at får vi igen en tør sommer i store kartoffel-lande i år, så kan der ske ting og sager.

- Skulle det ske, så vil vi gå ind i et helt nyt marked, som ingen kan forestille sig. Men det ved vi altså først til sommer, understreger Peter Arendt.

Arla stormer frem i Tyskland

Arlas mærkevareprodukter har fået godt fat i det tyske marked, og havde sidste år overskud på markedet, der ellers før har givet selskabet grå hår i hovedet.

Kontrol skal bygge på satellitbilleder

En ændring til bekendtgørelse om direkte støtte til landbrugere efter grundbetalingsordningen m.v. er nu i offentlig høring.

Der er stadig god tid til markarbejdet

Med februars varme spirede forventningen til en tidlig såning hurtigt. Regnen i marts har ikke gjort det muligt. Men der er god tid endnu, lover planteavlskonsulent.

Digital overvågning skal sænke antal dødfødte grise

På Sandager Skovgaard har man hele tiden været åben overfor nye digitale tiltag. Det gælder også, når et ungt iværksætterteam ønsker at afprøve en digital løsning til faringsovervågning.

Mindre behov for kvælstof i år: Kvælstofprognosen er offentliggjort

Tørt efterårs- og vintervejr medfører mindre behov for tildeling af kvælstof til afgrøder på finsand, blandet sand- og lerjord og lerjord. Det fastslår kvælstofprognosen for 2019.

Har Yara monopol på gødningsmarkedet?

Antidumping told hindrer fair konkurrence på gødningsmarkedet. Når man taler med sælgerne på foderstoffirmaet, og spørger til gødningspriserne, får man det svar, at det er Yara, der bestemmer pris og kvalitet på gødningsmarkedet, fordi der ingen konkurrence er på markedet.

Dansk landbrug og fødevareindustri går foran i klimakampen

Vi skal sætte yderligere gang i forskningen inden for klima og landbrug, så landbruget fortsat kan udvikles, mener Lise Bech fra DF.
Side 1 af 1490 (29793 artikler)Prev1234567148814891490Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer