bannerPos

Klar til høst af nærmest utroligt perfekte afgrøder

- Men alt står godt, og det stiller os tilfreds indtil videre, understreger Lasse Niebuhr, der dog – med et smil – ikke afviser udsagnet, at afgrøderne næsten ikke kan stå bedre, end de gør nu. Fotos: Jørgen P. Jensen

Jørgen P. Jensen

Journalist (plante- og udlandsspecialist), Effektivt Landbrug
12-06-2019 14:32
Ingen gulrust og ingen skadedyr eller frostskader. Derimod sunde og kraftige vintersædsafgrøder på Svenstrup og Giesegaard landbrug, hvor tørken nu er afløst af passende fugtig jord og med varme i luften. – Nu glæder vi os til en lovende høst på et normalt tidspunkt, siger afgrødemanager Lasse Niebuhr.

Sikke nogle flotte hvedemarker.

- Vi er selv helt overraskede. Der har stort set ikke været skadedyr i denne sæson – hverken i vinterrapsen eller i kornafgrøderne, fortæller Lasse Niebuhr i går, mens vi er på vej i bil ud til de storparcelforsøg, som Svenstrup og Giesegaard lægger hvedemarker til i demoforsøget Hvede 2.0.

- Vi har heller ikke set gulrust overhovedet. Eller fået kuldeskadet nogen afgrøder på trods af, at vi ligger på et af de koldeste lokaliteter på Sjælland mellem Ringsted og Køge.

Lasse Niebuhr er som afgrødemanager ansvarlig for det praktiske markarbejde på de knap 2.500 hektar, som dyrkes med vintersæd, frøafgrøder og vårsæd på driftsfællesskabet Svenstrup og Giesegaard.

- Nu skal folkene på sommerferie de næste uger, så vi kan være klar til frøhøsten, der heldigvis ikke ser ud til at komme så tidligt som sidste år.

Selv overrasket

Foreløbig håber man på Svenstrup og Giesegaard bare på en normal høst og bedre end sidste år.

- Men alt står godt og det stiller os tilfreds indtil videre, understreger Lasse Niebuhr, der dog – med et smil – ikke afviser udsagnet, at afgrøderne næsten ikke kan stå bedre, end de gør nu.

- Vi syntes, at vores afgrøder er lykkedes ret godt over hele linjen. Der er egentlig ikke noget, vi kan ønske os bedre.

Den planlagte svampestrategi bliver fulgt i alle tilfælde. Men indtil nu har der ikke været behov for skadedyrsbekæmpelse – heller ikke i vinterrapsen overhovedet.

- Det er vi faktisk meget overrasket over. Vi har desuden prøvet at undlade svampesprøjtningen i rapsen på et lille område for at se reaktionen på dette.

I rajgræsfrøet afsluttes svampesprøjtningerne mod rust netop i disse dage.

Høstklar

Svenstrup og Giesegaard kan lægge hele deres høst på eget lager.

- Vores frølager er gjort klar og de tre Claas 780-mejetærskere, der kører på tredje sæson, er serviceret. Vi arbejder på et nyt teknikrum til kornlagret, men ellers er vi klar til høst.

Lasse Niebuhr forventer, at høsten af strandsvingel og alm. rajgræs vil starte midt i juli, som er normalt for frøet. Og tilsvarende normal høststart for de øvrige afgrøder.

Stor optimisme op til årets sukkerroe-kampagne

Prøvetagninger tyder på, at årets sukkerroehøst kan blive rigtig god. Ses van der Have afholdt torsdag marktræf i samarbejde med Nordic Sugar og Bayer på Holgershaab ved Nørre Vedby på Nordfalster.

Tidlig etablering af vintersæd øger behovet for ukrudtsbeskyttelse

Ved senere ukrudtsbekæmpelse skal dosisen hæves for at opnå en tilsvarende effekt, påpeger Patriotisk Selskab. Der må aldrig behandles med prosulfocarb på tør sort jord inden fremspiringen.

ØL: - Vi skal levere på samfundets behov

Vandselskaberne er ligesom den brede befolkning ikke i tvivl om, at de vil have rent vand, og det vil blandt andet sige: Vand fri for alle rester fra landbrugets forbrug af syntetiske pesticider. Det samme gælder i vores mad. Vores kampagne er i det lys et debatindlæg, som kobler borgernes ønske om rent drikkevand med, at de aktivt kan vælge økologi.

Omlægning med succes

Det økologiske marked er i vækst. Vurderingen i branchen er derfor, at der også fremover vil være behov for flere økologiske producenter.

Prisen på omlægningskornet kommer op igen

Økologi er stadig populært og holder prisen. Prisfaldet på korn under omlægning til økologi er et bump på vejen. Det vurderer økologichef i Agri Nord, Thomas Vang Jørgensen.

Jerseyavlere: - Hvad så når markedet er mættet?

Inden længe er det slut med at aflive jerseytyrekalve, og som det ser ud nu, vil man i stedet kunne lave flere kvier til eksport. Men hvad så når eksportmarkedet er mættet, spurgte flere jerseyavlere ved gårsdagens årsmøde i Dansk Jersey i Esbjerg.

Styrelse lægger sig fladt ned og beklager efterafgrødebrev

Et brev fra Landbrugsstyrelsen, som blev sendt ud torsdag aften til landmænd med efterafgrøder, betød ekstra travlhed på planteavlskontorerne fredag morgen. Brevet gjorde landmænd i tvivl om, hvorvidt de havde indberettet deres efterafgrøder til styrelsen korrekt.
Side 1 af 1632 (32627 artikler)Prev1234567163016311632Next