bannerPos

Klar til høst af nærmest utroligt perfekte afgrøder

- Men alt står godt, og det stiller os tilfreds indtil videre, understreger Lasse Niebuhr, der dog – med et smil – ikke afviser udsagnet, at afgrøderne næsten ikke kan stå bedre, end de gør nu. Fotos: Jørgen P. Jensen

Jørgen P. Jensen

12-06-2019 14:32
Ingen gulrust og ingen skadedyr eller frostskader. Derimod sunde og kraftige vintersædsafgrøder på Svenstrup og Giesegaard landbrug, hvor tørken nu er afløst af passende fugtig jord og med varme i luften. – Nu glæder vi os til en lovende høst på et normalt tidspunkt, siger afgrødemanager Lasse Niebuhr.

Sikke nogle flotte hvedemarker.

- Vi er selv helt overraskede. Der har stort set ikke været skadedyr i denne sæson – hverken i vinterrapsen eller i kornafgrøderne, fortæller Lasse Niebuhr i går, mens vi er på vej i bil ud til de storparcelforsøg, som Svenstrup og Giesegaard lægger hvedemarker til i demoforsøget Hvede 2.0.

- Vi har heller ikke set gulrust overhovedet. Eller fået kuldeskadet nogen afgrøder på trods af, at vi ligger på et af de koldeste lokaliteter på Sjælland mellem Ringsted og Køge.

Lasse Niebuhr er som afgrødemanager ansvarlig for det praktiske markarbejde på de knap 2.500 hektar, som dyrkes med vintersæd, frøafgrøder og vårsæd på driftsfællesskabet Svenstrup og Giesegaard.

- Nu skal folkene på sommerferie de næste uger, så vi kan være klar til frøhøsten, der heldigvis ikke ser ud til at komme så tidligt som sidste år.

Selv overrasket

Foreløbig håber man på Svenstrup og Giesegaard bare på en normal høst og bedre end sidste år.

- Men alt står godt og det stiller os tilfreds indtil videre, understreger Lasse Niebuhr, der dog – med et smil – ikke afviser udsagnet, at afgrøderne næsten ikke kan stå bedre, end de gør nu.

- Vi syntes, at vores afgrøder er lykkedes ret godt over hele linjen. Der er egentlig ikke noget, vi kan ønske os bedre.

Den planlagte svampestrategi bliver fulgt i alle tilfælde. Men indtil nu har der ikke været behov for skadedyrsbekæmpelse – heller ikke i vinterrapsen overhovedet.

- Det er vi faktisk meget overrasket over. Vi har desuden prøvet at undlade svampesprøjtningen i rapsen på et lille område for at se reaktionen på dette.

I rajgræsfrøet afsluttes svampesprøjtningerne mod rust netop i disse dage.

Høstklar

Svenstrup og Giesegaard kan lægge hele deres høst på eget lager.

- Vores frølager er gjort klar og de tre Claas 780-mejetærskere, der kører på tredje sæson, er serviceret. Vi arbejder på et nyt teknikrum til kornlagret, men ellers er vi klar til høst.

Lasse Niebuhr forventer, at høsten af strandsvingel og alm. rajgræs vil starte midt i juli, som er normalt for frøet. Og tilsvarende normal høststart for de øvrige afgrøder.

Planteavl med fokus på fremavl

På Lyngbygård Gods ved Aarhus er der stærke traditioner for at arbejde med fremavl, og der arbejdes intensivt på at optimere og tilpasse sædskiftet i den henseende.

Behov for mere inddragelse af lokal viden i de næste vandområdeplaner

Der er ikke nok fokus på inddragelse af lokal viden i det arbejdsprogram, som beskriver processen i arbejdet frem mod de næste vandområdeplaner, mener man i Landbrug & Fødevarer.

NIR-scanning på fodergangen

Et NIR-system på fuldfodervognen kan både sikre den rette mængde tørstof og en ensartet blanding. Der er dog en række andre ting, der skal styr på, før NIR giver værdi.

Arla holder priserne i ro igen

Det er nu over et år siden, Arla sidst ændrede deres afregningspriser. Mejerijkoncernen oplyser mandag, at man ikke ændrer priserne i juli måned. Dermed er afregningspriserne fortsat på det samme niveau som for et år siden.
Side 1 af 1573 (31449 artikler)Prev1234567157115721573Next