bannerPos

Landbrugsstyrelsen skærper reglerne for kontrol af flyvehavre

Landbrugsstyrelsen indfører pr. 1. juli 2020 nye regler i forbindelse med kontrol af flyvehavre. Foto: Camilla Bønløkke
24-06-2020 08:48

Fra 1. juli 2020 træder en ny flyvehavrebekendtgørelse i kraft, og Landbrugsstyrelsen indfører nye regler i forbindelse med kontrol af flyvehavre.

Fra 1. juli 2020 skærper Landbrugsstyrelsen reglerne i forbindelse med kontrol af flyvehavre. Det betyder, at hvis Landbrugsstyrelsen modtager en anmeldelse om flyvehavre, eller hvis de på en anden af deres kontroller konstaterer, at lodsejeren har flyvehavre på sine arealer, vil de fremover udføre en flyvehavrekontrol. Hvis de konstaterer mere end blot få enkeltstående spredte planter, vil de efterfølgende kontrollere, at der leves op til forpligtelsen om at bekæmpe flyvehavre. Det vil sige, at de kan komme på opfølgende kontrolbesøg hos den pågældende lodsejer og på genkontrol op til to år efter, at de fandt flyvehavre på arealerne.

Gebyr på opfølgende kontrol

For at dække Landbrugsstyrelsens udgifter i forbindelse med den skærpede kontrol, vil de fremover opkræve gebyr for de ekstra opfølgende kontroller og genkontroller. Lodsejeren skal ikke betale gebyr for det første kontrolbesøg, men hvis Landbrugsstyrelsen gennemfører opfølgende kontrol samme år eller genkontrol i efterfølgende år, opkræver de gebyr for al efterfølgende sagsbehandling, opfølgende kontrol og genkontrol. Grundbeløbet pr. opfølgende kontrolbesøg er 2.900 kroner og pris pr. påbegyndt halve time er 300 kroner.

Ud over at skulle betale gebyr for kontroller kan lodsejeren som tidligere også få en bøde, hvis der ikke er foretaget bekæmpelse af flyvehavre på arealerne.

Pligt til at bekæmpe flyvehavre

En lodsejer har pligt til at holde sine arealer fri for flyvehavre. Det betyder, at man skal fjerne flyvehavre på alle arealer enten via kemisk eller mekanisk bekæmpelse. Ved mindre forekomster er håndlugning den bedste løsning, men på store arealer eller ved høje tætheder kan kemisk bekæmpelse være nødvendig. Derudover findes der en række regler for, hvad man henholdsvis må og skal gøre, hvis der er flyvehavre på arealerne.

hl

Hvorfor skal flyvehavre bekæmpes?

Flyvehavre er en af flere planter, der er uønsket i Danmark, fordi den hvert år koster mange penge i forsøg på bekæmpelse og i tab af indtægter for landbruget. Derfor er det lovpligtigt i Danmark at bekæmpe flyvehavre. Reglerne om flyvehavre er lavet for at fjerne flyvehavre fra arealer, hvor planten gror og for at hindre, at den breder sig til andre arealer. 

Kilde: Landbrugsstyrelsen

Godt år for Gråkjær

Entreprenørvirksomheden Gråkjær har travlt med at projektere og opføre en lang række projekter i Danmark, Norge, Sverige og Tyskland, og virksomheden har lagt strategien for fremtiden ud fra et marked, der ser positivt ud. Dog med coronakrisen som en joker i branchen.

Udstillere glæder sig til Agromek

Blandt udstillere på Agromek ’21 er der store forventninger til igen at kunne møde landmændene på messestandene.

John Deere sælger SABO til Mutares

John Deere har meddelt, at der er underskrevet en aftale om at sælge SABO Maschinenfabrik til Mutares SE & Co. Overdragelsen er betinget af lovmæssig godkendelse af Federal Cartel Office Bundeskartellamt i Tyskland.

Nyt koncept afløser årets Svinekongres

Landbrug & Fødevarer Svineproduktion og Seges Svineproduktion står bag nyt koncept, som afløser årets Svinekongres. Men fokus på faglig viden og netværk bliver – næsten - lige som det plejer.

Svinenoteringen ryger under 11 kroner

For første gang i år kommer noteringen for slagtesvin fra Danish Crown under 11 kroner. Næste uge falder noteringen nemlig med 30 øre til 10,80 kroner.

Nature Energy indgår grøn kæmpeaftale med Shell

Nature Energy og Shell har indgået en stor aftale, hvor Nature Energy sælger biogas til Shell Energy i Europa. Aftalen er til dato den største af sin slags i verden og beviser, at biogas er en vigtig del af den grønne omstilling i hele Europa.

Fælles front mod mulig retssag om efterafgrøder

Landbrug & Fødevarer og de fire landboforeninger, der har afsluttet en juridisk forundersøgelse vedrørende en mulig retssag om efterafgrøder, har nu drøftet de mulige veje i det juridiske spor.

Danskerne køber dobbelt op på økologisk frugt og grønt

Danskerne køber dobbelt op på økologisk frugt og grøntDanskerne er for alvor slået ind på en grønnere levevej. Det er især økologiske frugter og grøntsager, som fylder mere på danskernes grønnere tallerkener. Ifølge Danmarks Statistik er salget af økologisk frugt og grønt steget med 143 procent i årene 2015-19.

Optimer udbyttet med en godt afdrænet mark

Dræning har altid været højt prioriteret på Ultanggaard ved Haderslev. Landmand Asmus Fromm-Christiansen er syvende generation på bedriften og både han og hans far bruger en del tid og penge på dræning. Det fortalte han på en temadag om dræning hos SLF.

Jensen Seeds styrker produktionsplatform med fransk opkøb

Jensen Seeds, der er en del af DLF-koncernen, underskrev i går aftale om opkøb af det franske frøfirma Astera Seed, der ligesom Jensen Seeds er specialiseret i produktion af grøntsagsfrø. Opkøbet betyder, at Jensen Seeds nu kan øge udbuddet af grøntsagsfrø til kunderne.
Side 1 af 1871 (37405 artikler)Prev1234567186918701871Next