bannerPos

Nye regler øger risiko for rapsjordloppeangreb

Spæde rapsplanter med gnav af voksne rapsjordlopper.

Redaktionen

08-08-2019 06:57
De første landmænd er nu så småt i gang med at så vinterraps. I år skal man være særligt opmærksom på forekomst af rapsjordlopper, vurderer Irene Skovby Rasmussen, planteavlskonsulent hos VKST.

For de planteavlere, der har fået høsten i hus af vårbyg og hvede, er de første nu, relativt tidligt i forhold til normalen, gået i gang med at etablere vinterraps.

Af hensyn til bierne er brug af bejdsemidler indeholdende neonikotinoider ikke længere tilladt. Derfor er rapsen ikke effektivt beskyttet mod angreb af rapsjordlopper og der skal holdes særligt øje med forekomsten af gnavskader og voksne rapsjordlopper, fortæller Irene Skovby Rasmussen, planteavlskonsulent hos VKST.

Både larver og voksne biller kan gøre skade

I fremspiringsfasen kan de voksne biller, ved kraftige angreb, gøre så stor skade, at omsåning kan blive nødvendig. Gnavskaderne ses som små regelmæssige huller i bladfladen, til forskel fra sneglegnav, der vil være mere uregelmæssige og findes i bladkanten.

Rapsjordloppelarverne angriber stængler og bladstilke, og disse angreb kan gå ud over væksten, men skaderne vil her først kunne ses om foråret, uddyber Irene Skovby Rasmussen.

Angreb kan hurtigt udvikle sig voldsomt

Allerede på få dage kan et angreb fra rapsjordlopper udvikle sig voldsomt med tab til følge. Derfor er det en god idé at holde markerne under tæt observation, så der kan sættes ind med bekæmpelse.

Det kan enten ske omkring fremspiring mod de voksne rapsjordlopper eller fra løvbladsstadie 4-5 og indtil midten af oktober mod larver.

Her anbefaler Irene Skovby Rasmussen, at man anvender Karate og Kaiso Sorbie fremfor Mavrik, da effekten af sidstnævnte har været lavere mod rapsjordloppelarver i Landsforsøgene 2016-17.

mrc

Vestjyllands Andel køber én af landets største specialforretninger

Fra 1. oktober 2019 overtager Vestjyllands Andel aktiviteterne i AgroLand i Vamdrup. I samme forbindelse ændrer grovvareselskabets fysiske butikker navn fra Energi & Hobby til netop AgroLand.

New Holland viser nyt frem på Have og Landskab 2019

De besøgende på New Holland standen ved 2019-versionen af Have og Landkab kan se frem til at opleve et line-up af nyheder indenfor kompakt-traktorer, traktorer, jordfræsere og CE-maskiner.

- Det er fuldstændig »Klods-Hans«, at man skal være færdig med at høste 20. august

Europaparlamentariker Asger Christensen (V) har bedt EU-Kommissionen om svar på, hvordan de andre lande tolker reglerne, når det kommer til de høstfrister, som danske landmænd skal overholde.

Ingen yderligere stramninger til landbrugets brug af sprøjtemidler lige om hjørnet

Den nye miljøminister Lea Wermelin (S) vil afvente undersøgelser, før hun eventuelt vil sætte gang i yderligere stramninger for landbrugets brug af sprøjtemidler. Dermed er forbud mod sprøjtning på §3-arealer også foreløbigt udskudt.

Lad markskydning fortsætte

Skydning af avlsdyr på marken skal nedbringes. Den praksis skulle hindre, at udegående dyr blev stressede af transport op til slagtning, og det bør kunne fortsætte, mener Erling Bonnesen, der har stillet to spørgsmål til fødevareministeren.

Fint udbytte i mosejorden

Onsdag eftermiddag kunne Jan Nørgaard endelig køre mejetærskeren ud i maltbyggen ved Store Vildmose i Vendsyssel. Nu køres der på højtryk, så alle afgrøder forhåbentlig er i hus inden onsdag i næste uge, hvor der igen er lovet regn.
Side 1 af 1611 (32212 artikler)Prev1234567160916101611Next