Presser halm i syv graders frost

I Vendsyssel presser man halm i disse dage. 30 hektar rug- og hvedehalm med en vandprocent på mellem 15 og 18. Halmen sælges til fjernvarmen eller strøelse.

På Brusholt i Vendsyssel, mellem Vodskov og Hjallerup, er tredje og fjerde generation i disse dage i gang med at presse halm. Der skal presses 30 hektar rug- og hvedehalm.

Vejrforholdene i efteråret gjorde, at Jens Kristian Christensen og sønnerne Benjamin og Oliver umuligt kunne få halmen bjerget i land.

Nu kan de endelig køre, og der skal hentes mellem 50 og 75 bigballer.

 

Langsomt frem

- Vi startede tirsdag og skulle gerne blive færdige, inden frosten er væk igen, men vi kan ikke køre ret stærkt, siger Jens Kristian.

En Fiat 140 snegler sig afsted med en Fiatagri 4900 bagefter. Dens fornemste opgave er at få så meget af den tilbageliggende halm samlet op.

- Nogle steder er det så frosset, at vi er nødt til at køre udenom, siger Jens Kristian, som er planteavler med 125 hektar jord.

 

Halmen blev solgt i høst

Halmen blev solgt i høst, da mejetærskeren lagde den ene hale efter den anden. Halvdelen til fjernvarmen og den resterende halvdel som strøelse.

- Det er en god kvalitet i forhold til meget af det der blev presset i høst. Her er der kun mellem 15 og 18 procent vand, forklarer Jens Kristian Christensen.

For ham er det første gang, at presningen først er blevet gjort et halvt år efter afgrøden kom i hus.

- Men der mangler halm rundt omkring, og vi gør en indsats for at få det bjerget, siger han.

Hvis ikke halmen blev presset nu, var Jens Kristian Christensen nødsaget til at få den snittet inden jorden til foråret skal pløjes.

Læs også