bannerPos

Stor optimisme op til årets sukkerroe-kampagne

Aftensol over Holgershaab, der dannede rammen om SES van der Haves marktræf torsdag aften.

AF: MAJBRITT CHRISTENSEN

FAGJOURNALIST
14-09-2019 14:11
Prøvetagninger tyder på, at årets sukkerroehøst kan blive rigtig god. Ses van der Have afholdt torsdag marktræf i samarbejde med Nordic Sugar og Bayer på Holgershaab ved Nørre Vedby på Nordfalster.

- Sidste år var udbytter og sukkerprocenter ringe på grund af tørken. Men i år ser det helt anderledes lyst ud.

- Markerne står rigtig godt og også internationalt er der enighed om, at vi producerer rigtig flotte afgrøder her i Skandinavien, indleder Henrik Møller fra Ses van der Have.

Mange landmænd og rådgivere har torsdag fundet vej til Holgershaab, ved Nørre Vedby på Nordfalster, der danner en smuk og historisk ramme om aftenens sukkerroe-marktræf.

Vejret er med os, og der er forberedt grill-arrangement til deltagerne efterfølgende.

Historisk ejendom

Det er Hans Bonde Hansen, der har lagt marker til.

Han fortæller indledningsvis lidt om den historiske ejendom, som blev erhvervet af Hans Bonde Hansens forældre, Ester og Otto Hansen, tilbage i 1956.

- Dengang kostede jorden 6.000 kroner per hektar. Det var godt set af min far, det har jeg sagt til ham mange gange, påpeger Hans Bonde Hansen.

Han overtog selv Holgershaab i 1997, sammen med hustruen Birgitte. Og i dag drives der knap 1.350 hektar planteavl på ejendommen, hvoraf lidt over 400 hektar er forpagtede.

Der dyrkes blandt andet hvede, maltbyg, roer og frøgræs og man forsøger derudover at bidrage positivt til miljø og CO2 regnskab ved at have arealer med energi-pil og solceller.

Ud i roemarken

Demo-arealerne ligger placeret lige op til laden, hvor der lidt senere vil være mulighed for at få lidt godt fra grillen og en sludder med kollegerne.

Henrik Møller, fra Ses van der Have, fører an på markvandringen.

- Lombok, som vi ser her, er jo kendt som nematode-sorten.

- Den har alle fordele i en og samme roe, og harr derudover en glimrende beskyttelse mod tab til nematoder, fortæller Henrik Møller og viser en velnæret roeplante frem.

Klassikere såvel som nyheder

Vi ser både klassiske van der Have sorter, som nævnte Lombok, og Starling, en anden robust sort, der har knapt så stort sukkerindhold, men som til gengæld med sin bladmasse lukker godt af for ukrudt.

Af nye prøvesorter præsenterer Henrik Møller sorterne Mango og Whisky, der begge udmærker sig ved høje sukkerprocenter, hvis ellers rodudbytterne følger med.

- De øvrige prøvesorter, som vi håber kommer på sortslisten næste år, er Tampa og Lakeba. De havde lidt udfordringer i tørken sidste år.

- Men det er forventningen, at de vil klare sig godt i et mere normalt vækstår, som det vi har haft i 2019, forklarer Henrik Møller.

Optimisme op mod kampagnen

- De prøvetagninger vi har foretaget, tyder indtil videre på, at årets kampagne kommer til at ligge i hvert fald 10 procent over et femårs-gennemsnit.

- Det kræver selvfølgelig, at der ikke sker noget uforudset, men der er al mulig grund til optimisme, lyder det fra Bo Secher, der repræsenterer Nordic Sugar.

Derfor er forventningerne til årets kampagne rigtig lovende, ovenpå de lidt mere jævne resultater sidste år.

Forlænget kontraktperiode

- Man vil gerne have et par tusinde hektar mere med roer ind på fabrikken næste år. Derfor har man i år, som det også har været omtalt i medierne, valgt at forlænge tegningsperioden for kontrakterne fra den oprindelige slutdato den 31. august, fortæller Bo Secher.

Og Henrik Møller uddyber:

- Så længe bytteprisen i forhold til korn er fornuftig, som det er tilfældet lige for tiden, så er sukkerroer i sædskiftet ikke en dårlig ide.

- Det er jo en forholdsvis stabil afgrøde, som lige bortset fra sidste år, sjældent svinger mere end 10 procent i udbytte.

Håber på svenske tilstande

Det bliver ikke i forbindelse med 2020-kontrakterne, da man ikke nåede at få det med.

Men de danske landmænd håber på, at man indenfor overskuelig fremtid kan få de samme kontraktvilkår som man har i Sverige. Her er kontrakterne baseret på en fast hektar-pris, fremfor afregning pr. tons sukker.

-Hvis det bliver indført til 2021, som vi går og håber på, vil det betyde større indtjeningssikkerhed for de danske roedyrere, fastslår Henrik Møller afslutningsvis.

majbritt@effektivtlandbrug.dk
telefon 61 20 60 40

Holgershaab

Hans Bonde Hansen og hustruen Birgitte overtog ejendommen i 1997, de bor her sammen med deres fire børn.

 • 1.342 hektar dyrket areal, hvoraf de 423 hektar er forpagtede
 • Fortrinsvis traditionelle kornafgrøder, raps, frøgræs og roer
 • Tre fastansatte, en elev, en fleksjobber og en efterlønner
 • Opbevaring af 1.700 tons halm (rest indpakkes)
 • Opbevaring af 14.600 tons korn
 • Udlejning af lader til DLF, et staldanlæg til 350 søer, samt to huse til beboelse.

 

Maskinparken på Holgershaab

 • John Deere 8370 (2015)
 • John Deere 8345 (2018)
 • John Deere 8345 (2016)
 • John Deere 6155 (2014)
 • 2 stk. John Deere 690i 40 fods (2015/ 2016)
 • Väderstad Sprit såmaskine 6 m (2015)
 • Väderstad Carrier 9,25 m (2019)
 • Väderstad Opus 6 m (2019)
 • Väderstad såbedsharve 10 m (2017)
 • Väderstad tromle 12 m (2017)
 • Lemken plove, 8 og 6 fod (2015/ 2013)
 • Thyregod radrenser 18 rk (2014)
 • 3 Brimontvogne 24 t (2013/ 2015)
 • 3 halmvogne (2002/ 2013/ 2019)

Noteringen falder igen-igen

Noteringen for slagtesvin falder igen med 30 øre, og er nu på 11,10 kroner, selv om coronanedlukningen af Europa ser ud til snart at være et overstået kapitel.

Nu skal der forskes i loftshøjden på svinetransporter

Lovgivningen kræver at smågrises velfærd tilgodeses - også under transport. Et af elementerne heri er loftshøjden i bilerne. Der eksisterer imidlertid ingen videnskabelig dokumentation for, hvad loftshøjde betyder for grisene. Det skal et nyt forskningsprojekt give viden om.

Helms forbereder generationsskifte

I løbet af de næste tre år vil der blive gennemført et generationsskifte hos Helms TMT, fortæller den nuværende frontfigus, Kristian Helms.

GPS skal guide til fleksibel naturpleje

60 kreaturer har fået GPS-halsbånd på for at hjælpe Landbrugsstyrelsen med at finde vej til mere fleksible og attraktive tilskudssystemer til naturpleje.

Fik minister i tale om §3-forbud og efterafgrødekrav

Fælles for §3-dyrkningsforbuddet og det fremrykkede efterafgrødekrav er, at nogle landmænd oplever det, som om de får en stor økonomisk øretæve og usikkerhed om fremtiden, lyder det fra SLF, der forleden gik til miljøministeren med urimelighederne.

Overvældende tilslutning til Hobro Dyrskue

Der er tilmeldt 34 katalognumre til den første digitale udgave af Hobro Dyrskue. - Det er helt overvældende, lyder det fra arrangørerne.

Den danske foodservicebranche er på vej tilbage

Salget af Arla Pro-produkter er fordoblet, siden coronakrisen var på sit højeste tilbage i marts måned, og de seneste to uger er efterspørgslen steget med 30 procent. Det vidner om en foodservicebranche, som er på vej tilbage, lyder det fra Arla Pro.

Sæd-smitte fra Mors 2 afkræftes

Analyse afkræfter, at sæd fra Mors 2 har været kilden til PRRS i to produktionsbesætninger.
Side 1 af 1852 (37032 artikler)Prev1234567185018511852Next