bannerPos

Stor udskiftning af pesticider i de nærmeste år

Knap 100 planteavlere deltog i ét af vintersæsonens sidste planteværnsmøder i AgroPro-gruppen i Kirke Hyllinge i går.

Jørgen P. Jensen

Journalist (Planter og udland)
09-03-2019 17:04
Sæsonens planteværnsmøder er ved at slutte og i går holdt den sjællandske AgroPro-gruppe ét af de sidste.

Behovet for planteværnsmøder vil stige kraftigt de næste par år, hvor EU forbyder en lang række centrale pesticider.

Tilsvarende er der mange nye midler klar fra firmaernes udviklingsafdelinger, hvilket også blev bekræftet ved det planteværnsmøde, som det sjællandske rådgivningsselskab AgroPro-gruppen i går afholdt for knap 100 planteavlere i Kirke Hyllinge.

Stort set alle af de syv kemifirmaer, der omtalte deres mest aktuelle produkter til 2019-sæsonen ved mødet, kunne berette om helt nye midler, der enten var godkendt af Miljøstyrelsen eller var på vej til at blive det.

Gamle midler kommer igen

En anden reaktion fra firmaerne på EU's igangværende udrensning af en lang række midler er at hente helt gamle planteværnmidler frem igen.

- Eksempelvis er vi meget forskellig stillet, om vi får lov at beholde phenmedipham-midlerne i roer – mest kendt som Betanal, lød det fra Michael Rose fra firmaet FMC.

- Forsvinder phenmedipham tænker vi at finde det gamle middel Venzar frem igen.

Desuden vil brugen af de gamle midler Nortron, Goltix og Safari blive intensiveret.

Skrap dansk godkendelse

Et meget lovende og virksomt svampemiddel, Elatus Era, klarede mod forventning ikke godkendelsen af den danske Miljøstyrelse.

- Grænsen for nedbrydning i jorden vægtes højt i Danmark og må ikke være længere end 180 dage. Elatus Era kom ud med 183 dage – altså kun 3 dage over grænsen, fortalte Henrik Ryberg fra Syngenta.

Elatus Era er godkendt i stort set alle andre EU-lande og har en effekt på niveau med Propulse.

Vi herude skaber velfærds-grundlaget

Vi vil gerne producere og bidrage til en sund økonomi, men vi har brug for, at vilkårene for landbruget forbedres markant, påpeger næstformanden for Landbo Syd.

Hestebønner har erstattet soja

Mælkeproducent Martin Agesen, Vestervig, prøvede for første gang at dyrke og fodre med hestebønner sidste år til sine økologiske malkekøer. Ser man bort fra tørken, blev det en så stor succes, at hestebønnerne nu er en fast del af foderplanen.

Nordjyske landmænd vil naturen og miljøet

Ansøgningsrunden for minivådområder 2019 er nu overstået, og her har landmændene i det nordjyske igen vist, at de tager de miljøudfordringer, landbruget står overfor, seriøst.

Landbrugets indtægter faldt med 21 procent sidste år

Selvom tørken gjorde ondt sidste år, blev landbrugets resultat bedre end i 2015 og 2016, viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik.

Både økologisk og konventionelt landbrug skal omstille til klimaneutralitet

Både økologisk og konventionel drift er udfordret i forhold til klimaaftrykket. Begge skal omstille til klimaneutralitet, og det skal gå stærkt, skriver Michael Minter fra Concito i en replik til Jens Iversen, Bæredygtigt Landbrug.
Side 1 af 1545 (30888 artikler)Prev1234567154315441545Next