bannerPos

Udbredt septoria i hvede – især østpå

De tydelige symptomer på septoria er hvidgule pletter med det karakteristiske sorte prikker af såkaldte pyknider. Fotos: Klaus Jakobsen

Jørgen P. Jensen

15-04-2019 21:00
Det forventede lune påskevejr vil få smittetrykket til at stige voldsomt og sende septoria op på de øverste blade.

Ikke blot rust, men også septoria er nu nemt at finde i mange vinterhvedemarker.

Det fortæller konsulent Klaus Jakobsen fra Bayer, som netop har været ude i en Lili hvede på Sjælland.

- Selvom det har været koldt i nogle nætter og endda sne flere steder, er det nemt at finde septoria på planterne. Lige nu står marken her ved Ringsted i stadie 31-32, og septoria er at finde på det andet øverste blad.

- Så med lidt fugtigt vejr kan det hurtigt udvikle sig opad og selvom de øverste blade ser rene ud, kan de måske allerede være inficeret. Bladene står trods alt og gnider sig op ad hinanden, vurderer Klaus Jakobsen.

Hveden blev sået i første halvdel af september og har fået gylle her i foråret.

 

Senere i Jylland

- I det jyske hører vi meget om fund af gulrust og meldug i de modtagelige sorter, men i det østlige Danmark er det nok mest septoria, vi kan se lige nu, siger Klaus Jakobsen.

- Men vejrudsigten lover trods alt lunere vejr hen over påsken og måske lidt regn. Så kan svampene hurtigt spredes op til de nyudviklede blade. En god grundbehandling mod disse sygdomme er 0,25-0,35 l/ha af Proline Xpert eller Prosaro her i stadie 31-32 for at nulstille smittetrykket.

Mange steder er markerne dog ikke så langt fremme, som den ved Ringsted er.

- I det nordjyske er væksten i hvedemarkerne typisk 10-14 dage efter resten af landet, vurderer Klaus Jakobsen.

Fra glad gris på marken til gourmetpølse i hotdogbrød

Madbazaren, på skuet i Hjørring, præsenterer i år omkring 40 udstiller. En af dem er GladGris fra Brønderslev. Et velfærdskoncept hvor grisen både kommer til verden og slutter sine dage på marken, og hvor det handler om høj velfærd og kødkvalitet.

Hvem fejer Fejø af banen som Årets Landsby 2019?

Til august afgøres det, hvem der skal overtage tronen som Årets Landsby efter Fejø.

Landbrug hårdt ramt af lynnedslag

Juni har indtil videre budt på usædvanlig mange lynnedslag, og landbrugskunder har været forholdsvis hårdt ramt, viser en opgørelse fra Alm. Brand.

En stor frødag for inkarnerede frøavlere

Etablering af frøafgrøder var ét af de mange emner, der blev sat fokus på ved Østdansk Landboforenings stort anlagte frøavlsarrangement i går. - Tanken er nu at gentage denne Store Frødag fremover hvert fjerde år, fortalte formand Jørgen Petersen.

Ib Hjort bruger skårlægger til frøet fra 2020

Med græsfrø, henholdsvis rajsvingel og rajgræs, som højværdiafgrøde i en fjerdedel af sin 1.150 hektar store økoproduktion ønsker Ib Hjort nu at optimere med skårlægning fremfor direkte tærskning af frøet.

Nye metoder i avlsarbejdet

Avl & Genetik, Seges Svineproduktion arbejder konstant på at øge avlsfremgangen for DanBreds kunder. En ny metode til at evaluere avlsdyrenes genetiske anlæg for styrke skal sikre endnu bedre holdbarhed af slagtesvin og søer.

Interesse for ny uddannelse til produktionsleder

Der er god interesse for den nye uddannelse ”Produktionsleder+” som Grindsted Landbrugsskole udbyder i samarbejde med Sagro.

Lille israelsk foderblander med stor kapacitet

Israelske RMH er klar med en ny selvkørende foderblander, der trods sine beskedne 14 kubikmeter kan læsse, blande og udfodre 56 kubikmeter i timen.
Side 1 af 1569 (31366 artikler)Prev1234567156715681569Next