bannerPos

Udbredt septoria i hvede – især østpå

De tydelige symptomer på septoria er hvidgule pletter med det karakteristiske sorte prikker af såkaldte pyknider. Fotos: Klaus Jakobsen

Jørgen P. Jensen

15-04-2019 21:00
Det forventede lune påskevejr vil få smittetrykket til at stige voldsomt og sende septoria op på de øverste blade.

Ikke blot rust, men også septoria er nu nemt at finde i mange vinterhvedemarker.

Det fortæller konsulent Klaus Jakobsen fra Bayer, som netop har været ude i en Lili hvede på Sjælland.

- Selvom det har været koldt i nogle nætter og endda sne flere steder, er det nemt at finde septoria på planterne. Lige nu står marken her ved Ringsted i stadie 31-32, og septoria er at finde på det andet øverste blad.

- Så med lidt fugtigt vejr kan det hurtigt udvikle sig opad og selvom de øverste blade ser rene ud, kan de måske allerede være inficeret. Bladene står trods alt og gnider sig op ad hinanden, vurderer Klaus Jakobsen.

Hveden blev sået i første halvdel af september og har fået gylle her i foråret.

 

Senere i Jylland

- I det jyske hører vi meget om fund af gulrust og meldug i de modtagelige sorter, men i det østlige Danmark er det nok mest septoria, vi kan se lige nu, siger Klaus Jakobsen.

- Men vejrudsigten lover trods alt lunere vejr hen over påsken og måske lidt regn. Så kan svampene hurtigt spredes op til de nyudviklede blade. En god grundbehandling mod disse sygdomme er 0,25-0,35 l/ha af Proline Xpert eller Prosaro her i stadie 31-32 for at nulstille smittetrykket.

Mange steder er markerne dog ikke så langt fremme, som den ved Ringsted er.

- I det nordjyske er væksten i hvedemarkerne typisk 10-14 dage efter resten af landet, vurderer Klaus Jakobsen.

Lav en halmmåtte i sygestien

Masser af strøelse og nem adgang til frisk vand i sygestien er den første forudsætning for, at en so hurtigt kommer sig efter sygdom.

Støjsvag ny generatorserie

200-modellen ligger cirka midt i Himoinsas nye Rental-felt, hvor alle maskiner har reduceret støjniveau og er særdeles CO2-venlige på motordelen, lyder det fra Stemas.

God bordskik og afdæmpet ædeadfærd

Claus Bruun Jørgensen søger med flere midler at undgå støj og stress i staldene. I et særligt staldafsnit grundlægges en stabil gruppeopdeling og rolig omgang med transponderstationer.

Landboforening tror ikke på styrelses forsikringer

Næstformand i Gefion, Poul Henrik Prahl, tror ikke på, at Miljøstyrelsen vil se bort fra målinger, der afviger fra normalen i Karrebæk. Se, hvad der skete i Stege Nor, lyder det fra næstformanden, om området der på grund af en afvigelse i 2011, er det mest forurenede område i vandområdeplanerne.

- Sørg for at komme lidt væk hjemmefra

For svineproducent Claus Bruun Jørgensen er det helt afgørende at indhente inspiration udefra. Faglig såvel som socialt, og derfor har han altid været aktiv i foreningslivet.
Side 1 af 1517 (30335 artikler)Prev1234567151515161517Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer