Yara lancerer ny majsgødning med mindre fosfor

Jørgen P. Jensen 05-12-2018 15:00:14
Majs er følsom overfor zink-mangel, som især kan forekomme på sandjord med højt reaktionstal. Forsøg med at tilføre bor til majs har desuden vist sig at give merudbytter. Fotos: Yara
Siden august sidste år har danske landmænd skullet indrette sig efter et nyt krav om fastsættelse af lofter for udbringning af fosfor i husdyrgødning. For at imødekomme dette er gødningsproducenten Yara Danmark nu klar med en majsgødning, der er tilpasset det nye fosforloft.

Et nye fosforloft, som trådte i kraft den 1. august 2017, imødekommes af den norske producent af handelsgødning, Yara, som har fremstillet en ny, mineralsk majsgødning til mælkeproducenter. Den giver majs en god start uden at overskride de skærpede fosforlofter om reduceret input af fosfor.

- For mælkeproducenter udgør majs ofte en stor del af sædskiftet. Men hvis majs skal have en god start på væksten og hurtigere udvikle et stort rodnet, er det nødvendigt, at den har næring nok lige fra begyndelsen, påpeger Jesper Juul Ulnitz, der er chefagronom hos Yara Danmark.

- Det kræver en handelsgødning med en vis mængde kvælstof og fosfor. Derfor har vi fremstillet en ny majsgødning, hvor kvælstof og fosforindhold er afstemt efter den nye fosforregulering. Gødningen erstatter vores tidligere YaraMila Majs-gødning.

 

Majsgødning mere effektiv 

Med YaraMila Majs får landmændene en samgranuleret gødning, der sikrer en ens fordeling af alle næringsstofferne i gødningen.

- Således er der fosfor i alle gødningskorn, hvilket betyder at majsen ved gødningsplacering hurtigt optager fosfor, forklarer Jesper Ulnitz videre.

- Desuden er Yaras majsgødning støvfri og stopper derfor heller ikke i såtude eller i såmaskinens fordeler, tilføjer han.

Et minimalt indhold af støv betyder, at risikoen for uønsket fugtoptagelse er reduceret, så gødningen ikke klumper.

- Landmanden er derfor sikker på, at såningen bliver udført rettidigt og indenfor det ofte lille såvindue, der er for majssåning, siger Jesper Ulnitz.

 

Rødderne finder let gødningen

Ifølge chefagronomen fungerer mange såmaskiner bedst med omkring 100 kilo gødning pr. hektar, da det er den mængde, der gør, at gødningskornene fordeler sig bedst i såstrengene.

- Med YaraMila Majs tilfører man 26 kilo kvælstof og seks kilo fosfor med 100 kilo gødning. Dermed er afstanden mellem gødningskornene minimal, og rødderne har nemmere ved at finde kornene, forklarer Jesper Ulnitz.

- Vi vurderer, at det på mange kvægbrug vil være muligt at tilføre fire til otte kilo fosfor pr. hektar. Samtidig tilfører YaraMila Majs en tilpas mængde kvælstof, der i mange tilfælde vil være tilstrækkelig – sammen med gylle – til at færdiggøde majsen, fastslår han.

- Anvendes en mere fosforstærk gødning, vil det ofte være nødvendigt at reducere mængden væsentligt under 100 kilo pr. hektar. Det kan give en dårlig fordeling af gødningskornene i såstrengen og en relativt lang afstand mellem gødningskornene med fosfor. I sidste ende vil det give gødningen en dårligere starteffekt.

 

Mindre fosfor – mere kvælstof

Mens navnet YaraMila Majs fortsat består, er fosforindholdet i Yaras nye majsgødning reduceret. Dog er det stadig muligt at placere en mindre mængde fosfor ved kernen, samtidig med at der placeres en tilpas mængde kvælstof.

- YaraMila Majs er en startgødning til majs, der er sammensat, så den tilfredsstiller majsens behov. Vi har øget mængden af kvælstof og reduceret mængden af fosfor, samtidig med at vi har valgt at bibeholde mange af de samme næringsstoffer som eksempelvis zink og bor, som også indgik i vores tidligere majsgødning, forklarer Jesper Ulnitz.

- Zink stimulerer rodvæksten og betyder blandt andet, at majsen hurtigere får fat i næringsstofferne fra gyllen.

Majs er følsom overfor zink-mangel, som især kan forekomme på sandjord med højt reaktionstal. Forsøg med at tilføre bor til majs har desuden vist sig at give merudbytter.

- Det er især i tørre år og specielt på sandjord med højt reaktionstal, at bormangel forekommer, slutter Yaras chefagronom.

 

Frustreret vandråd skriver til ministeren

23-01-2019 16:32:28

Flere frustrerede medlemmer af Vandråd Djursland har sendt et åbent brev til ministeren. Hvorfor skal vi bruge tid og kræfter på et indspil, som ikke bliver brugt?


US-afgrøder fastholder ny stigende pristendens

23-01-2019 15:55:20

Der er atter kommet godt gang i efterspørgslen efter amerikanske afgrøder. Det kan ses på prisgrafen for især soja og majs, der fastholder den forholdsvis nye stigende pristendens. Prispotentialet opad er stort for amerikanske afgrøder og det vil den derfor også være for afgrødepriserne herhjemme.


Stort ryk ind ved åbent hus i Rimmerhus

23-01-2019 14:00:42

Masser af gæster, da Dansk Maskincenter i Rimmerhus ved Videbæk holdt åbent hus.


Fra halvtag til lukket bygning

23-01-2019 12:10:36

Da man ikke har haft lignende projekter at sammenligne med, har byggeriet af Quantafuels anlæg i Skive krævet mange korrektioner undervejs.


Grøn diesel-produktion går snart i gang

23-01-2019 12:00:49

Mandag holdt Quantafuel rejsegilde i Skive. Til juni er de som de eneste i verden klar til at omdanne plastaffald til bæredygtigt brændstof.


Nyt kartoffelcenter er indviet i Give

23-01-2019 11:39:58

Danespos ny forædlingsstation og hovedkontor, som skal skabe rammerne for fremtidens kartoffelplanter er nu blevet indviet.


Medarbejdere fra øverste hylde

23-01-2019 11:20:29

Claus Bruun Jørgensen i Tinglev er altid årvågen efter at rekruttere dygtige medarbejdere og elever til sin 2.000 søer store svineproduktion. Han har både udenlandske og danske ansatte.


Stillestående maskiner koster kassen

23-01-2019 11:00:52

En ny sprøjte, der kun bruges få gange om året, bliver hurtigt den største udgift. Det fremgår af en ny type beregning af de samlede omkostninger pr. afgrøde eller mark, som LandboThy har udviklet.


Ro i løbeafdelingen: Medarbejder introducerede ide

23-01-2019 11:00:37

Arbejdet i løbeafdelingen er blevet mere roligt, efter at en tidligere medarbejder introducerede en ny metode hos Claus Bruun Jørgensen i Tinglev.


75 procent af danske planteavlere vil gerne bruge gradueret gødskning

23-01-2019 10:30:40

Det viser en ny undersøgelse fra Yara blandt de skandinaviske landmænd om deres ønsker og forventninger til fremtidig anvendelse af præcisionslandbrug.


Debat: DN-Præsident på afveje

23-01-2019 10:00:29

Miljøet har det bedre. Det bør Danmarks Naturfredningsforening anerkende, mener skribenten.


Minus i svinestalden – opmuntring for 2019

23-01-2019 09:40:35

Mens svineproducenterne fra 2017 til 2018 har været på en historisk rutsjebanetur, er det gået mere jævnt for sig hos mælkeproducenterne. Sådan lød det i går, da LandboLimfjord fremlagde deres estimerede regnskabsresultater for 2018 og kiggede i krystalkuglen for 2019.


Ny genetik sætter fokus på osteproduktion

23-01-2019 09:00:57

Fra slutningen af januar vil man kunne bestille tyresæd fra den Italienske virksomhed Inseme direkte hos Mosegården A/S. Genetik, som blandt andet sætter fokus på mælk, der er velegnet til osteproduktion.


Landmænd gav moralsk opbakning til at kæmpe mod indsatsplaner

23-01-2019 08:30:46

Initiativtagerne til at forfølge det juridiske spor mod de potentielle rettighedsindskrænkelser, kommunernes indsatsplaner giver, søger i første omgang moralsk opbakning. Det fik de af 50 landmænd i Ry mandag aften.


Advokat advarer om manglende retsbeskyttelse overfor landmanden

23-01-2019 08:30:42

Advokat Hans Sønderby redegjorde overfor 50 skeptiske landmænd om de juridiske muligheder for at bremse kommunernes indsatsplaner. 40 procent af arealet kan rammes lyder det.


Styrelse udvider åbningstiderne

23-01-2019 08:21:30

1. februar kan du ringe til Landbrugsstyrelsen fra kl. 7, når ansøgningsrunden åbner.


Oprør: Ordentlighed i forvaltningen, tak

23-01-2019 08:18:22

Djævlen ligger som bekendt i detaljen. Også her, hvis man lytter til advokaten


Brandskader blev udbedret på to uger

23-01-2019 08:18:15

Det bliver formentlig uden driftstab af betydning og uden huller i produktionen, Claus Bruun Jørgensen i Tinglev kan se tilbage på en brand i et af sine staldafsnit natten mellem 4. og 5. december.


Aktiemarkedet kan snyde dig lige nu

23-01-2019 07:56:04

Prisen for guld har været med ret kraftig pil opad, siden september måned. I samme periode har aktiemarkedet overordnet set været med pil ned. Især i den sidste del af 2018 var der presser på aktierne, mens guldprisen tog et godt ryk op. Alt sammen er det tegn på at krisen på finansmarkedet ikke er et overstået kapitel, eftersom en stigende guldpris er tegn på frygt for en finansiel krise.


Nutrifair: Skab netværk og få ny viden i januar

10-12-2018 10:50:51

Der er mange gode grunde til at besøge Nutrifair. Hør både svineproducent Claus Bruun Jørgensen og kvægavler Rick van Heesch fortælle om, hvorfor du også bør dukke op i Fredericia den 16. og 17. januar.


Side 1 af 1439 (28775 artikler)Prev1234567143714381439Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MEGET VELFÆRD OG ØKONOMI I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – Har du problemer med biofilm og bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det godkendte og helt neutrale desinfektionsmiddel NEUTHOX. Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer