bannerPos

Yara lancerer ny majsgødning med mindre fosfor

Majs er følsom overfor zink-mangel, som især kan forekomme på sandjord med højt reaktionstal. Forsøg med at tilføre bor til majs har desuden vist sig at give merudbytter. Fotos: Yara

Jørgen P. Jensen

Journalist (Planter og udland)
05-12-2018 15:00
Siden august sidste år har danske landmænd skullet indrette sig efter et nyt krav om fastsættelse af lofter for udbringning af fosfor i husdyrgødning. For at imødekomme dette er gødningsproducenten Yara Danmark nu klar med en majsgødning, der er tilpasset det nye fosforloft.

Et nye fosforloft, som trådte i kraft den 1. august 2017, imødekommes af den norske producent af handelsgødning, Yara, som har fremstillet en ny, mineralsk majsgødning til mælkeproducenter. Den giver majs en god start uden at overskride de skærpede fosforlofter om reduceret input af fosfor.

- For mælkeproducenter udgør majs ofte en stor del af sædskiftet. Men hvis majs skal have en god start på væksten og hurtigere udvikle et stort rodnet, er det nødvendigt, at den har næring nok lige fra begyndelsen, påpeger Jesper Juul Ulnitz, der er chefagronom hos Yara Danmark.

- Det kræver en handelsgødning med en vis mængde kvælstof og fosfor. Derfor har vi fremstillet en ny majsgødning, hvor kvælstof og fosforindhold er afstemt efter den nye fosforregulering. Gødningen erstatter vores tidligere YaraMila Majs-gødning.

 

Majsgødning mere effektiv 

Med YaraMila Majs får landmændene en samgranuleret gødning, der sikrer en ens fordeling af alle næringsstofferne i gødningen.

- Således er der fosfor i alle gødningskorn, hvilket betyder at majsen ved gødningsplacering hurtigt optager fosfor, forklarer Jesper Ulnitz videre.

- Desuden er Yaras majsgødning støvfri og stopper derfor heller ikke i såtude eller i såmaskinens fordeler, tilføjer han.

Et minimalt indhold af støv betyder, at risikoen for uønsket fugtoptagelse er reduceret, så gødningen ikke klumper.

- Landmanden er derfor sikker på, at såningen bliver udført rettidigt og indenfor det ofte lille såvindue, der er for majssåning, siger Jesper Ulnitz.

 

Rødderne finder let gødningen

Ifølge chefagronomen fungerer mange såmaskiner bedst med omkring 100 kilo gødning pr. hektar, da det er den mængde, der gør, at gødningskornene fordeler sig bedst i såstrengene.

- Med YaraMila Majs tilfører man 26 kilo kvælstof og seks kilo fosfor med 100 kilo gødning. Dermed er afstanden mellem gødningskornene minimal, og rødderne har nemmere ved at finde kornene, forklarer Jesper Ulnitz.

- Vi vurderer, at det på mange kvægbrug vil være muligt at tilføre fire til otte kilo fosfor pr. hektar. Samtidig tilfører YaraMila Majs en tilpas mængde kvælstof, der i mange tilfælde vil være tilstrækkelig – sammen med gylle – til at færdiggøde majsen, fastslår han.

- Anvendes en mere fosforstærk gødning, vil det ofte være nødvendigt at reducere mængden væsentligt under 100 kilo pr. hektar. Det kan give en dårlig fordeling af gødningskornene i såstrengen og en relativt lang afstand mellem gødningskornene med fosfor. I sidste ende vil det give gødningen en dårligere starteffekt.

 

Mindre fosfor – mere kvælstof

Mens navnet YaraMila Majs fortsat består, er fosforindholdet i Yaras nye majsgødning reduceret. Dog er det stadig muligt at placere en mindre mængde fosfor ved kernen, samtidig med at der placeres en tilpas mængde kvælstof.

- YaraMila Majs er en startgødning til majs, der er sammensat, så den tilfredsstiller majsens behov. Vi har øget mængden af kvælstof og reduceret mængden af fosfor, samtidig med at vi har valgt at bibeholde mange af de samme næringsstoffer som eksempelvis zink og bor, som også indgik i vores tidligere majsgødning, forklarer Jesper Ulnitz.

- Zink stimulerer rodvæksten og betyder blandt andet, at majsen hurtigere får fat i næringsstofferne fra gyllen.

Majs er følsom overfor zink-mangel, som især kan forekomme på sandjord med højt reaktionstal. Forsøg med at tilføre bor til majs har desuden vist sig at give merudbytter.

- Det er især i tørre år og specielt på sandjord med højt reaktionstal, at bormangel forekommer, slutter Yaras chefagronom.

 

BL vil debattere natur med økologerne

Bæredygtigt Landbrug arrangerer debat med deltagelse af Økologisk Landsforening i dag på Naturmøde i Hirtshals.

Kalvenotering til debat

På Danske Slagtekalveproducenters sommermøde slap direktøren for Himmerlandskød, Lars Andersen, ikke uden om kritiske spørgsmål fra producenterne.

Landbrugets lavbundsjorder udfordrer klimaet

Jeg er rigtig glad for at se, at erhvervet har besluttet sig for at være en del af løsningen og ikke fremstå som klimaproblemet, skriver Poul Erik Jørgensen.

Stemningen er vendt fuldstændigt

Afregningsprisen er ved at komme på rette kurs, årsregnskabet for et barskt år er landet, og optimismen kan spores. Ifølge chefkonsulent i driftsøkonomi hos Centrovice, Søren Bækholm, er det nu oplagt at få lagt en strategi for den fremadrettede produktion.

DLG opkøber grovvareselskab i Sønderjylland

DLG har opkøbt Hindrichsens Eftf. A/S i Højer ved Tønder. Ejer af Hindrichsen ønsker at gå på pension.
Side 1 af 1548 (30942 artikler)Prev1234567154615471548Next