Yara lancerer ny majsgødning med mindre fosfor

Jørgen P. Jensen 05-12-2018 15:00:14
Majs er følsom overfor zink-mangel, som især kan forekomme på sandjord med højt reaktionstal. Forsøg med at tilføre bor til majs har desuden vist sig at give merudbytter. Fotos: Yara
Siden august sidste år har danske landmænd skullet indrette sig efter et nyt krav om fastsættelse af lofter for udbringning af fosfor i husdyrgødning. For at imødekomme dette er gødningsproducenten Yara Danmark nu klar med en majsgødning, der er tilpasset det nye fosforloft.

Et nye fosforloft, som trådte i kraft den 1. august 2017, imødekommes af den norske producent af handelsgødning, Yara, som har fremstillet en ny, mineralsk majsgødning til mælkeproducenter. Den giver majs en god start uden at overskride de skærpede fosforlofter om reduceret input af fosfor.

- For mælkeproducenter udgør majs ofte en stor del af sædskiftet. Men hvis majs skal have en god start på væksten og hurtigere udvikle et stort rodnet, er det nødvendigt, at den har næring nok lige fra begyndelsen, påpeger Jesper Juul Ulnitz, der er chefagronom hos Yara Danmark.

- Det kræver en handelsgødning med en vis mængde kvælstof og fosfor. Derfor har vi fremstillet en ny majsgødning, hvor kvælstof og fosforindhold er afstemt efter den nye fosforregulering. Gødningen erstatter vores tidligere YaraMila Majs-gødning.

 

Majsgødning mere effektiv 

Med YaraMila Majs får landmændene en samgranuleret gødning, der sikrer en ens fordeling af alle næringsstofferne i gødningen.

- Således er der fosfor i alle gødningskorn, hvilket betyder at majsen ved gødningsplacering hurtigt optager fosfor, forklarer Jesper Ulnitz videre.

- Desuden er Yaras majsgødning støvfri og stopper derfor heller ikke i såtude eller i såmaskinens fordeler, tilføjer han.

Et minimalt indhold af støv betyder, at risikoen for uønsket fugtoptagelse er reduceret, så gødningen ikke klumper.

- Landmanden er derfor sikker på, at såningen bliver udført rettidigt og indenfor det ofte lille såvindue, der er for majssåning, siger Jesper Ulnitz.

 

Rødderne finder let gødningen

Ifølge chefagronomen fungerer mange såmaskiner bedst med omkring 100 kilo gødning pr. hektar, da det er den mængde, der gør, at gødningskornene fordeler sig bedst i såstrengene.

- Med YaraMila Majs tilfører man 26 kilo kvælstof og seks kilo fosfor med 100 kilo gødning. Dermed er afstanden mellem gødningskornene minimal, og rødderne har nemmere ved at finde kornene, forklarer Jesper Ulnitz.

- Vi vurderer, at det på mange kvægbrug vil være muligt at tilføre fire til otte kilo fosfor pr. hektar. Samtidig tilfører YaraMila Majs en tilpas mængde kvælstof, der i mange tilfælde vil være tilstrækkelig – sammen med gylle – til at færdiggøde majsen, fastslår han.

- Anvendes en mere fosforstærk gødning, vil det ofte være nødvendigt at reducere mængden væsentligt under 100 kilo pr. hektar. Det kan give en dårlig fordeling af gødningskornene i såstrengen og en relativt lang afstand mellem gødningskornene med fosfor. I sidste ende vil det give gødningen en dårligere starteffekt.

 

Mindre fosfor – mere kvælstof

Mens navnet YaraMila Majs fortsat består, er fosforindholdet i Yaras nye majsgødning reduceret. Dog er det stadig muligt at placere en mindre mængde fosfor ved kernen, samtidig med at der placeres en tilpas mængde kvælstof.

- YaraMila Majs er en startgødning til majs, der er sammensat, så den tilfredsstiller majsens behov. Vi har øget mængden af kvælstof og reduceret mængden af fosfor, samtidig med at vi har valgt at bibeholde mange af de samme næringsstoffer som eksempelvis zink og bor, som også indgik i vores tidligere majsgødning, forklarer Jesper Ulnitz.

- Zink stimulerer rodvæksten og betyder blandt andet, at majsen hurtigere får fat i næringsstofferne fra gyllen.

Majs er følsom overfor zink-mangel, som især kan forekomme på sandjord med højt reaktionstal. Forsøg med at tilføre bor til majs har desuden vist sig at give merudbytter.

- Det er især i tørre år og specielt på sandjord med højt reaktionstal, at bormangel forekommer, slutter Yaras chefagronom.

 

Taber 180 kroner på hver gris

15-12-2018 16:00:40

Svineproducenten fik i sidste uge et tab på 180 kroner pr. gris, vurderer Agri Nord.


Kødbranchens Fællesråd ophører

15-12-2018 16:00:02

Kødbranchens Fællesråd vedtog den 13. december 2018 at gå i likvidation.


Landdistrikter scorer næsten hele bredbåndspuljen

15-12-2018 15:30:50

Landdistrikterne står som vinderne af dette års bredbåndspulje. Det er især landkommuner i Region Midtjylland og Region Sjælland, som gør et stort indhug i puljen.


Staten skulle passe egne bisoner

15-12-2018 14:30:54

Dyr med lungeorm behandles ikke. Vi må gå ud fra, at det nye dyreværns-politi vil tjekke statens egne dyr, mener skribenten.


Der er noget råddent i Danish Crown

15-12-2018 14:00:57

Hvis man ikke har styr på kerneforretningen, kan man stille sig dette spørgsmål: Er bestyrelsen og ledelsen i Danish Crown dygtige nok?


Ordentlighed efterlyses i måden landmænd reguleres på

15-12-2018 13:30:14

Målinger og en faglig baggrund for beslutningerne efterlyses af skribenten.


Kviernes betydning for kvægholdets produktionsøkonomi

15-12-2018 13:00:06

Få kvier kræver meget holdbare køer. F.eks. 0,7 kvie pr. årsko vil betyde, at hver ko skal malke 4 år i gennemsnit, når der tages højde for spild.


Alle ansatte i Landbrugsstyrelsen besøger kunder i 2019

15-12-2018 12:00:44

Medarbejderne i Landbrugsstyrelsen tager på besøg hos en landmand, konsulent, gartneri eller fødevarevirksomhed i 2019. Målet er at inddrage dem mere og få større indsigt i deres hverdag, lyder det.


Hereford-kvie kåret til Europas bedste inden for racen

15-12-2018 11:30:06

Den nu 23 måneder gamle Hereford kvie, Rosenkær Miss World, der er avlet af Bent Sørensen, Rosenkær Polled Hereford, Hovedgård ved Horsens, er netop blevet kåret til »The 2018 Hereford Miss Europe«, Europa’s Bedste Hereford Hundyr 2018.


Tænk på din skat inden nytår

15-12-2018 11:00:33

Har du almindeligt kalenderårsregnskab, er der en række forhold, du skal være opmærksom på, før 2018 er forbi. Flere skatteregler har nemlig »skæringsdag« ved årsskiftet.


Imponeret over kalvevogn med plastbund

15-12-2018 10:30:37

Spøttrup Expressen er nyeste skud på stammen fra PC Maskiner ved Skive. En kalvevogn med plasticbund, hvor kalvenes urin trænger igennem i stedet for at blive suget op af halmen. En mælkeproducent har afprøvet vognen og oplever mere tørre kalve end en tilsvarende kalvevogn med træbund.


Gode køer starter som stærke kalve

15-12-2018 10:00:02

Ved at udvælge de kommende malkekøer blandt puljen af kviekalve ud fra genetik, tilvækst og eventuelt sygdomsforløb, maksimeres chancerne for at få de bedst mulige malkekøer.


I og vi kæmper videre

15-12-2018 08:00:50

Kofoed ærgrer sig over lange udsigter til vandløbslov

15-12-2018 07:30:33

I denne uge kom det frem, at først i slutningen af 2019, efter et Folketingsvalg, bliver der set på ny lovgivning på vandløbsområdet.


Blot 28 procent af ekstra mængde kvælstof fra landbrugspakke er brugt

15-12-2018 07:00:40

Embedsmænd bevæger sig på grænsen af vildledning, lyder det fra Bæredygtigt Landbrug efter, at miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i et skriftligt svar i Folketinget henviser til nye beregninger fra Landbrugsstyrelsen omkring landmænds brug af kvælstof.


Rekordmange får etableringslån

14-12-2018 14:18:48

Vækstfonden mærker stigende efterspørgsel på etableringslån målrettet unge landmænd, som ønsker at blive selvstændige på egen bedrift.


Sælgerpantebrevsmodellen er win-win-win

14-12-2018 13:59:20

Tak for støtten – og kampen! Familielandbruget glæder sig over sejren og ser frem til at opleve alle de positive effekter af den nye model.


Sprøjteforbud: Populismens grimme ansigt

14-12-2018 12:27:20

Landet skal regeres på et grundlag af faglighed, ikke følelser. At forbyde sprøjtning ved drikkevandsboringer er at skyde ved siden af, mener Vagn Lundsteen, direktør, AgroPro Danmark.


Nutrifair: Skab netværk og få ny viden i januar

10-12-2018 10:50:51

Der er mange gode grunde til at besøge Nutrifair. Hør både svineproducent Claus Bruun Jørgensen og kvægavler Rick van Heesch fortælle om, hvorfor du også bør dukke op i Fredericia den 16. og 17. januar.


Køb olien til 50 dollar

30-11-2018 15:30:50

Olieproduktionen tog et ryk op i november måned og det har resulteret i det kraftigste prisfald på en enkelt måned i mere end 6 år. Det tyder på, at olieprisen skal længere ned frem mod årsskiftet. Målet ligger nu nede ved 50 dollar og det vil i givet fald være et attraktivt købsniveau.


Side 1 af 1417 (28336 artikler)Prev1234567141514161417Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MEGET VELFÆRD OG ØKONOMI I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – Har du problemer med biofilm og bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det godkendte og helt neutrale desinfektionsmiddel NEUTHOX. Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer