Klimahensyn: Ny vurdering af fremtiden for glyfosat viser lyspunkter

Jørgen P. Jensen 12-01-2019 12:00:02
På den 20.000 hektar store canadiske planteavlsfarm, Hruska, ses her det restlager af glyfosat, der blev til overs efter sidste sæsons glyfosatsprøjtninger.
Klimahensyn er flere steder nu vigtigere end økologi. - Og en glyfosatsprøjtning er mere klimavenlig end flere harvninger, påpeger Troels Toft, der i torsdags gav en opdatering af udsigterne til en regodkendelse af glyfosat i EU.

Glyfosat er som bekendt blevet kastebold i en ret generel og giftig debat om godkendelse af pesticider i EU.

Ved en konference i torsdags gav Troels Toft, sektordirektør indenfor planteområdet på Seges, en opdateret vurdering af udsigterne for, om glyfosat bliver forbudt, og hvad vi i så fald gør i plantedyrkningen fremover.

Lige nu lever glyfosat på en femårig godkendelse, der alene kom igennem den seneste EU-vurdering, fordi den tyske miljøminister gik mod sin regering og støttede en forlængelse af godkendelsen.

- Men fem års fornyet godkendelse er kun en halv sejr for de europæiske landmænd, og jeg ser det som begyndelsen på enden for vores adgang til glyfosat, som vi kender den i dag, understreger Troels Toft.

- Jeg tror dog, vi får adgang til glyfosat til en mere reguleret brug. Og der bliver helt sikkert fokus på, at glyfosatforbruget skal ned på verdensplan.

I Danmark er det årlige forbrug af glyfosat i øjeblikket 1.200 tons aktivstof årligt.

EFSA afgørende

Glyfosats betydning i planteavlen verden over kan ikke overvurderes.

- Det er forudsætningen for pløjefri dyrkning og conservation agriculture. Glyfosat er også indskrevet i lovgivningen i Danmark med hele det efterafgrødekompleks, vi nu har. Det kan ikke hænge sammen uden glyfosat, fastslår Troels Toft.

- Yderligere skal vi i Danmark de kommende år have 400.000 ekstra hektar efterafgrøder ind, og det giver endnu færre muligheder for at lave jordbehandling. Samtidig er glyfosat det mest undersøgte pesticid i verden og undersøgelserne bekræfter gang på gang dets harmløse miljøprofil.

Helt afgørende er imidlertid vurderingen fra EFSA, der er EU's myndighed for fødevaresikkerhed.

- EFSA har senest vurderet glyfosat som ikke kræftfremkaldende. Men vurderer EFSA noget andet, så får vi ikke lov at beholde glyfosat. Vurderer EFSA det samme fortsat, så beholder vi glyfosat i én eller anden form, fastslår Troels Toft.

Klima nu vigtigere

Glyfosat har sparet klimaet for utallige harvekørsler.

- Tidligere stubharvede man i stor stil og rodede betydeligt mere i jorden med efterfølgende ekstra omsætning og frigivelse af CO2 og næringsstoffer. Så set klimamæssigt er det helt tåbeligt at gå tilbage til mere harvning og mindre glyfosat, understreger Troels Toft.

- Måske kan klimadebatten ændre synet på glyfosat. I dag ser mange klimahensynet som vigtigere end økologi.

Tal for den øgede klimabelastning uden glyfosat vil flytte rigtig megen argumentation til at fastholde glyfosat i en mere reguleret form, vurderer Troels Toft.

Dyrt at undvære glyfosat

Udfordringerne uden glyfosat bliver blandt andet rodukrudt som tidsler, gråbynke, svinemælk, kvik og – især i udlandet – tagrør. Spildkorn er et andet problem.

- Uden glyfosat skal de nuværende sædskifter gentænkes. Der skal laves vinduer til en kombination af pløjning og flere harvninger. Men at holde jorden dækket, som det er ønsket i for eksempel conservation agriculture, bliver meget svært, fastslår Troels Toft.

I Danmark vil det være gamle midler som MCPA, der skal erstatte glyfosat.

- Men MCPA har fået en høj pesticidafgift og begrænsninger, så den rækker ikke langt, påpeger Troels Toft.

Seges har tidligere skønnet det økonomiske tab for dansk landbrug ved et totalforbud mod glyfosat til at blive 400-600 kroner pr. hektar svarende til mellem en og halvanden milliard kroner samlet for dansk landbrug.

Forbydes glyfosat ensidigt i EU, men tillades ved gmo-dyrkning i Nord- og Sydamerika, vil en del planteproduktion flytte ud af EU, forudser Troels Toft.

- Men den kraftigt stigende glyfosatresistens hos ukrudt i disse amerikanske lande vil på sigt kunne vendes til en fordel for EU's planteavlere, hvor der ikke er resistens i samme grad.   

Bayer med glyfosat

Troels Toft ser fremover tre scenarier.

- Den første er, at glyfosat ikke bliver regodkendt. EU har nemlig et stort problem med at finde et land, der vil gennemgå dokumentationen på stoffet igen.

- Det andet scenarie er en delvis godkendelse til bekæmpelse af bestemt rodukrudt og anvendelse ved reduceret jordbehandling og conservation agriculture.

- Det tredje er et rent juridisk spor, i fald EFSA ikke finder nye tegn på glyfosat som værende kræftfremkaldende – blandt andet hjulpet af ny argumentation fra kemifirmaerne.

Her peger Troels Toft på, at Bayer har købt det amerikanske Monsanto, der hidtil har produceret glyfosat.

- Bayer har en enorm politisk styrke i Tyskland, og det kan godt være med til at flytte en holdning, at glyfosat nu er en tyskejet produktion.

Ikke på vej

Tilbage står, at der ikke er nye aktivstoffer på vej fra kemifirmaerne, der på nogen måde nærmer sig effekten af glyfosat.
- Og fundet af glyfosat-stoffet er et såkaldt »en gang i et århundrede«-fund, slutter Troels Toft.

 

Dansk problemulv skal nedlægges i Tyskland

24-01-2019 08:00:19

Den danskfødte ulv, der er erklæret problemulv i Slesvig-Holsten, bliver snart reguleret væk, hvis det står til de lokale myndigheder i den nordtyske region.


Nye kornsorter kan påvirke foderværdien signifikant

24-01-2019 08:00:07

Kornsorter med høj enzymaktivitet fremmer foderkvaliteten væsentligt. Derfor arbejdes der ihærdigt med udviklingen af nye sorter.


Klimaminister vil drøfte udtagning af lavbundsjorder

24-01-2019 07:00:16

Landbruget kommer til at skulle levere i fremtiden for at sænke udledningen af klimagasser, forsikrer energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) overfor kritisk opposition i Folketinget. Han vil dog ikke sige noget om hvordan.


Frustreret vandråd skriver til ministeren

23-01-2019 16:32:28

Flere frustrerede medlemmer af Vandråd Djursland har sendt et åbent brev til ministeren. Hvorfor skal vi bruge tid og kræfter på et indspil, som ikke bliver brugt?


US-afgrøder fastholder ny stigende pristendens

23-01-2019 15:55:20

Der er atter kommet godt gang i efterspørgslen efter amerikanske afgrøder. Det kan ses på prisgrafen for især soja og majs, der fastholder den forholdsvis nye stigende pristendens. Prispotentialet opad er stort for amerikanske afgrøder og det vil den derfor også være for afgrødepriserne herhjemme.


Stort ryk ind ved åbent hus i Rimmerhus

23-01-2019 14:00:42

Masser af gæster, da Dansk Maskincenter i Rimmerhus ved Videbæk holdt åbent hus.


Fra halvtag til lukket bygning

23-01-2019 12:10:36

Da man ikke har haft lignende projekter at sammenligne med, har byggeriet af Quantafuels anlæg i Skive krævet mange korrektioner undervejs.


Grøn diesel-produktion går snart i gang

23-01-2019 12:00:49

Mandag holdt Quantafuel rejsegilde i Skive. Til juni er de som de eneste i verden klar til at omdanne plastaffald til bæredygtigt brændstof.


Nyt kartoffelcenter er indviet i Give

23-01-2019 11:39:58

Danespos ny forædlingsstation og hovedkontor, som skal skabe rammerne for fremtidens kartoffelplanter er nu blevet indviet.


Medarbejdere fra øverste hylde

23-01-2019 11:20:29

Claus Bruun Jørgensen i Tinglev er altid årvågen efter at rekruttere dygtige medarbejdere og elever til sin 2.000 søer store svineproduktion. Han har både udenlandske og danske ansatte.


Stillestående maskiner koster kassen

23-01-2019 11:00:52

En ny sprøjte, der kun bruges få gange om året, bliver hurtigt den største udgift. Det fremgår af en ny type beregning af de samlede omkostninger pr. afgrøde eller mark, som LandboThy har udviklet.


Ro i løbeafdelingen: Medarbejder introducerede ide

23-01-2019 11:00:37

Arbejdet i løbeafdelingen er blevet mere roligt, efter at en tidligere medarbejder introducerede en ny metode hos Claus Bruun Jørgensen i Tinglev.


75 procent af danske planteavlere vil gerne bruge gradueret gødskning

23-01-2019 10:30:40

Det viser en ny undersøgelse fra Yara blandt de skandinaviske landmænd om deres ønsker og forventninger til fremtidig anvendelse af præcisionslandbrug.


Debat: DN-Præsident på afveje

23-01-2019 10:00:29

Miljøet har det bedre. Det bør Danmarks Naturfredningsforening anerkende, mener skribenten.


Minus i svinestalden – opmuntring for 2019

23-01-2019 09:40:35

Mens svineproducenterne fra 2017 til 2018 har været på en historisk rutsjebanetur, er det gået mere jævnt for sig hos mælkeproducenterne. Sådan lød det i går, da LandboLimfjord fremlagde deres estimerede regnskabsresultater for 2018 og kiggede i krystalkuglen for 2019.


Ny genetik sætter fokus på osteproduktion

23-01-2019 09:00:57

Fra slutningen af januar vil man kunne bestille tyresæd fra den Italienske virksomhed Inseme direkte hos Mosegården A/S. Genetik, som blandt andet sætter fokus på mælk, der er velegnet til osteproduktion.


Nutrifair: Skab netværk og få ny viden i januar

10-12-2018 10:50:51

Der er mange gode grunde til at besøge Nutrifair. Hør både svineproducent Claus Bruun Jørgensen og kvægavler Rick van Heesch fortælle om, hvorfor du også bør dukke op i Fredericia den 16. og 17. januar.


Side 1 af 1440 (28781 artikler)Prev1234567143814391440Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MEGET VELFÆRD OG ØKONOMI I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – Har du problemer med biofilm og bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det godkendte og helt neutrale desinfektionsmiddel NEUTHOX. Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer