Minkformand vil ikke afvise retsligt efterspil på nogle punkter

- Vi vil nu sammen med vores økonomiske og juridiske rådgivere vurdere, om vi synes, at de enkelte elementer i partiernes aftale vil resultere i en retvisende og tilfredsstillende fuld erstatning, eller om sagen på nogle punkter eventuelt skal have et retligt efterspil, siger minkformand Tage Pedersen. L&F-formand er tilfreds med uskønt forløb har nået sin ende.

Tage Pedersen, formand for Danske Minkavlere, er som udgangspunkt tilfreds med aftalen om erstatning, som blev indgået mandag aften.
Tage Pedersen, formand for Danske Minkavlere, er som udgangspunkt tilfreds med aftalen om erstatning, som blev indgået mandag aften.

Ovenpå mandag aftens aftale om erstatning til minkavlerne i Folketinget, så lyder det fra formand for Danske Minkavlere og Kopenhagen Fur, Tage Pedersen i en pressemeddelelse, at minkavlerne som udgangspunkt er tilfredse med, at regeringen og Folketinget anerkender, at minkavlernes erhverv og ejendom er eksproprieret. Derudover lyder der ros til især Venstre fra Tage Pedersen. Han mener, at partiet har taget et stort og aktivt medansvar for at finde en korrekt erstatning igennem svære forhandlinger med regeringen, og resultatet ser umiddelbart fornuftigt ud. Han afviser dog ikke, at der på et tidspunkt alligevel kan komme et retsligt efterspil, når aftalen er studeret nærmere.

- Der er foretaget et særdeles voldsomt indgreb mod erhvervet og ikke mindst mod den enkelte minkavler, som har fået trukket hele sit eksistensgrundlag væk. Når staten iværksætter et så omfattende indgreb – og i dette tilfælde endog uden et gennemarbejdet fagligt grundlag – så kommer der selvfølgelig en regning. Vi vil nu sammen med vores økonomiske og juridiske rådgivere vurdere, om vi synes, at de enkelte elementer i partiernes aftale vil resultere i en retvisende og tilfredsstillende fuld erstatning, eller om sagen på nogle punkter eventuelt skal have et retligt efterspil, siger Tage Pedersen, formand for Danske Minkavlere.

Nedlæggelsen af det danske minkerhverv kommer ifølge regeringens foreløbige skøn til at koste statskassen omkring 19 milliarder kroner. Her lyder det fra Tage Pedersen, at det lyder af meget, men man skal huske på, at minakvlerne ikke får alle penge. Minkavlerne får i følge aftalen  10,9 og 11,9 mia. kroner.

- Med i regnestykket hører for eksempel også statens enorme omkostninger til nedrivning og bortskaffelse af et gigantisk produktionsapparat i verdensklasse. Det er et kæmpearbejde, og det bliver meget dyrt. Derudover er en stor del af det samlede beløb også øremærket til ekspropriationen af de mange nu helt eller delvist lukkede virksomheder i erhvervets følgeindustri, siger Tage Pedersen.

Uskønt forløb

Fra L&F-formand, Søren Søndergaard lyder det, at Landbrug & Fødevarer er tilfredse  med, at der langt om længe er landet en aftale. Også han fortæller, at jurister nu vil gennemgå aftalen.

- Det har været et langt og uskønt politisk forløb. Ikke en eneste minkavler har ønsket denne her situation. Jeg er glad for, at der er landet en bred aftale, hvor også en ansvarlige opposition har forhandlet til det sidste. Nu vil vi kigge aftaleteksten grundigt igennem sammen med Kopenhagen Fur og vores jurister, siger han.

Fra Søren Søndergaard lyder det, at Landbrug & Fødevarer er tilfredse med, at de danske minkavlerne og deres familier dog efter alt at dømme får en fornuftig erstatning, præcis som de har krav på ifølge grundloven og paragraf 73 om ekspropriation

- I den kommende tid skal vi blive klogere på, hvornår erstatningen udbetales og hvordan den fordeler sig. Der er tale om et meget stort beløb, men vi skal huske, at det blandt andet dækker over en række store investeringer, som minkavlerne har gjort i den tro, at de havde en fremtid for deres erhverv, siger Søren Søndergaard.

Farvel til »guldfugl«

Erhvervet var i perioden 2008-2018 den bedst indtjenende sektor i landbruget med et gennemsnitligt årligt driftsresultat på 971.000 kr. I samme periode lå planteavl som nummer 2 med et årligt driftsresultat på 265.000 kr. De seneste år har minkbranchen dog kørt med store underskud, men man har hele tiden holdt fast i, at prisstigningerne var lige rundt om hjørnet. Fra Danske Minkavlere lyder det, at ser man på den næste 10-årige periode, så ville den danske minkproduktion forventeligt have genereret en samlet eksport på 40-60 milliarder kroner, og samtidig have skabt en solid indtjening og mange gode arbejdspladser.

- Set over tid er det dansk landbrugs ubetingede guldfugl og et af dansk erhvervslivs absolutte internationale fyrtårne, som politikere nu har lukket, så i det lys er regningen for staten sådan set ganske lille. For os minkavlere er regningen desværre væsentligt større og for mange avlere og deres familier helt uoverskuelig. Alle vores håb, drømme og planer er ødelagt, og det kommer erstatningen desværre ikke til at ændre på, siger Tage Pedersen.

 

Læs også

Utilfreds med alternative virkemidler: - Det er for lidt og for sent
Vandplaner bliver atter forsinket
Efter flere måneder til havs: Spanske kvægskibe vender endelig tilbage til havn
Fødevarestyrelsen opruster til minkudbetalinger
Formand: L&F bør stoppe samarbejde med forening
DR´s særstatus truer demokratiet