Medie går i kødet på Danish Crown: Loven om habilitet blev overtrådt i omstridt oksekødssag

Ifølge Dagbladet Information blev loven brudt, da Danish Crown-topfolk sad med til bords, når Kvægafgiftsfonden skulle bevilge penge til projekter.

Ifølge Dagbladet Information er loven blevet overtrådt, da Danish Crown gentagne gange deltog i møder, hvor Kvægafgiftsfonden skulle bevilge offentlige penge til forskningsprojekter, som slagterikoncernen selv havde en særlig kommerciel interesse i. Det skriver dagbladet mandag morgen.

Beskyldningen er baseret på en ifølge artiklen ‘hidtil ukendt’ konklusion i en advokatundersøgelse, som Danish Crown selv igangsatte i 2019 efter mediernes afdækning af den omstridte oksekødsrapport fra Aarhus Universitet.

- Den samlede vurdering er således, at disse forhold er tilstrækkelige til, at Danish Crown A/S’ bestyrelsesmedlemmer må anses for at have været inhabile ved behandlingen af ansøgningerne til de tre oksekødsrapporter, citerer mediet undersøgelsen, der er udarbejdet af advokatfirmaet Poul Schmith, også kendt som Kammeradvokaten.

»Ikke inhabile«

Som en del af advokatrapporten blev det undersøgt, om der var problemer i forhold til integriteten for de medarbejdere, der bidrog med materiale til rapporterne og habiliteten for de ledelsesrepræsentanter i Danish Crown, der af landbrugserhvervet er udpeget til bestyrelserne i landbrugets fonde.

- I den sammenhæng har advokatundersøgelsen konkluderet, at der ikke var habilitetsproblemer, bl.a. fordi ingen af rapporterne har haft som formål at fremme Danish Crowns markedsposition i Danmark på bekostning af branchens øvrige aktører, skrev Danish Crown i en pressemeddelelse den 1. juni.

- Spørgsmål om habilitet er alt andet end enkelt. I starten af 2020 konkluderede advokatrapporten, at der muligvis var habilitetsproblemer i forbindelse med bevillingen af midler til de fire projekter. Den konklusion hvilede dog ikke på et fuldstændigt grundlag, hvilket vi allerede dengang gjorde opmærksom på, sagde Preben Sunke i pressemeddelelsen.

- Derfor har vi senest bedt advokaten om at undersøge dette spørgsmål til bunds. Efter yderligere undersøgelser har advokaten konkluderet, at der ikke var problemer med habiliteten i forbindelsen med bevillingerne til de fire rapporter, tilføjede han.

Ifølge Information har Danish Crown ikke ønsket at give mediet adgang til advokatens nye vurdering.

Læs også