bannerPos

Afgørelse om sprøjteforbud i Beder skal en tur i retten

I Landbrug & Fødevarer vil man ikke finde sig i, at kommuner bare ruller hen over landmanden med krav om sprøjteforbud uden at vurdere, om der er andre mindre indgribende løsninger, siger Martin Merrild (tv), formand for Landbrug & Fødevarer. Her ses han sammen med L&F’s planteformand Torben Hansen. Foto: Henrik Sieben

Lasse Ege Pedersen

Nyhedsredaktør, Effektivt Landbrug
20-06-2019 07:00
Landbrug & Fødevarer har som ventet taget næste skridt i sagen om Aarhus Kommunes sprøjteforbud i Beder. Organisationen indbringer nu Miljø- og Fødevareklagenævnets afgørelse, der stadfæstede forbuddet, for retten.

En allerede årelang strid om indførelsen af et sprøjteforbud i et område på 625 hektar i Beder i Aarhus Kommune bliver nu endnu længere.

Landbrug & Fødevarer har nemlig nu gjort alvor af tidligeres tiders trusler og formelt besluttet, at afgørelsen fra for nylig i Miljø- og Fødevareklagenævnet, hvor Aarhus Kommunes sprøjteforbud blev stadfæstet, skal behandles i retten. Landbrug & Fødevarer repræsenterer i sagen ni landmænd, der samlet tegner sig for omkring 100 hektar jord i det berørte område

I Landbrug & Fødevarer er man uforstående overfor afgørelsen, der ifølge organisationens jurister og faglige eksperter er vedtaget på et forkert grundlag, da det ikke er dokumenteret, at der skulle være en særlig risiko ved brug af ellers godkendte sprøjtemidler på netop de arealer.

- Det er helt normalt, at landmænd rundt om i landet bliver enige med både kommuner og vandværker om at finde en god løsning, hvis der er et ønske om for eksempel sprøjtefri zoner. Det samarbejde bakker vi op om. Men vi vil ikke finde os i, at kommunerne bare ruller hen over landmanden med krav uden at vurdere, om der er andre mindre indgribende løsninger, siger Martin Merrild, formand i Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse.

Aarhus Kommunes argument for et totalt sprøjteforbud uden tidsbegrænsning er ifølge Landbrug & Fødevarer for vidtgående, fordi der ikke kan sættes lighedstegn mellem den måde, man arbejdede på i landbruget tidligere og så i dag, hvor de godkendte midler er underlagt den skrappeste godkendelse.

- Der skal være tillid til, at statens godkendelse af sprøjtemidler er i orden, og at nutidens godkendte midler ingen risiko udgør for drikkevandet. Det bør kommunerne også have tillid til.  Ellers bliver det regulering på frygt og følelser i stedet for faglighed, siger Martin Merrild.

Kommer til at tage et par år

Overfor Effektivt Landbrug forklarer Landbrug & Fødevarers chefjurist, Charlotte Bigum Lynæs, at det er Miljø- og Fødevareklagenævnet, som bliver sagsøgt, da det er her, at Aarhus Kommunes sprøjteforbud er blevet blåstemplet.

- Kan man så forestille sig, at kommunen alligevel har en interesse i den retssag? Det kan man nok godt. Rent teknisk juridisk har kommunen så mulighed for at biintervenere i sagen til støtte for nævnet, siger hun.

Hvor lang tid kommer det her til at tage?

- Det kommer til at tage et par år. Det gør det blandt andet fordi, at det er helt afgørende, at vi kan finde en egnet syn- og skønsmand.

Hvad sker der med lodsejerne, som har fået forbuddet?

- Forbuddet er i kraft, og vi forventer nu, at taksaktionsdelen (spørgsmålet om erstatning, red.) også påbegyndes. Altså at kommunen sender alle til taksation, fordi lodsejerne har afvist de erstatningskrav, som kommunen har tilbudt dem. Den proces, der nu starter, er selvfølgelig at finde den rigtige erstatning, så de kan få den hurtigst muligt, siger Charlotte Bigum Lynæs.

I Landbrug & Fødevarer er man af den opfattelse, at Aarhus Kommune har tilbudt en alt for lille erstatning til de berørte landmænd.

NutriFair 2020 får øget fokus på jagt og biogas

Arrangørerne bag næste års NutriFair-arrangement afslører nu, at der kommer et nyt område med fokus på jagt. Derudover får messen også stort fokus på biogas.

Mejeriforeningen sparker gang i klimadebat

Mejerisektoren vil være klimaneutral i 2050. Skal det mål nås, kræver det en indsats fra hele værdikæden, lyder det fra Mejeriforeningen. Derfor samler Mejeriforeningen nu politikere, forskere, organisationer, virksomheder og landmænd til debat om, hvordan man kommer frem til de rigtige løsninger og målsætninger for landbruget.

Slik eller vin fra Tyskland? – så husk afgifterne

Det kan være fristende at køre en tur til Tyskland for at hente chokolade, slik, vin eller spiritus til julefrokosten med medarbejderne. Det er nemlig ofte billigere end her i Danmark. Det kan dog hurtigt blive lige så dyrt og mere besværligt på grund af punktafgifter.

De danske svineproducenter samles til årets største møde

Tirsdag og onsdag i næste uge mødes svineproducenter fra hele landet for at debattere, netværke og tanke ny viden i Herning.

Japansk interesse for dansk mælkeproduktion

Japanske politikere og ambassadørfolk blev fyldt med inspiration og ny viden efter et besøg hos den økologiske mælkeproducent Peter Sivertsen ved Lejre.

Majsafgrøder lider under begyndende nattefrost

Efter nattefrosten først i oktober er majsen især i det vestlige Jylland frosset ned flere steder.

Skal dit projekt til løse søer ændres?

Via et webinar delte Seges og Landbrugsstyrelsen for nylig både viden om rammerne for ordningen »etablering af løsdrift i farestalde 2018« og faglig inspiration til kommende projekter. Baggrunden er, at det kan give god mening at søge om forlængelse eller ændring.

Haves: Planteavlsbedrift Søges: Driftsleder

Med farmmanager-konceptet gør VKST det muligt at lease en driftsleder.

Debattøren for det hele vil hellere i Politiken end i Effektivt

Landmand Knud Jeppesen fra Jelling er på relativt kort tid blevet en stemme, man ikke kan ignorere. For tiden er hans store fokus at sætte en kile ind i spildevandsdebatten og på byfolks forurening kontra landbrugets. Han vil dog ikke banke folk oven i hovedet på grund af uvidenhed, for der er meget, han ikke selv ved.
Side 1 af 1665 (33285 artikler)Prev1234567166316641665Next