bannerPos

Andelshavere og statsministeren er positive om bæredygtighed hos DC

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) havde ros til Danish Crown om koncernens ideer om bæredygtighed. Arkivfoto: Jacob Lund-Larsen.

Henning K. Andersen

20-09-2018 13:55
Danish Crown holdt onsdag konferencen MEAT2030, hvor målet var at få input til en mere bæredygtig fremtid for kød. Her blev hele værdikæden fra jord til bord sat i fokus, og stemningen blandt de deltagende andelshavere er positiv dagen derpå.

De førende tænkere indenfor bæredygtighed, og de helt store interessenter i landbruget var inviteret, da Danish Crown holdte konferencen MEAT2030 i København. Dagen bød på oplæg fra både landmænd, bæredygtighedseksperter og politikere, og det var med en positiv tilgang til kødets fremtid.

- Når det kommer til oplægsholderne, var der virkelig mange gode tanker, ideer og inputs. Noget af det, jeg var særligt glad for, var enigheden om, at kød også skal være at finde på middagstallerkenen i fremtiden. Vi skal have den plads på tallerkenen, så vi ikke bliver irrelevante i fremtiden, siger Jais Valeur og fortsætter:

- Selvom holdet af talere repræsenterede både vores egne landmænd, og folk der bakker op, om måden vi producerer på, så var der også et par af talerne og en del af gæsterne, der var knap så enige med os, men de har alligevel respekt for initiativet og bakker op om det, siger Jais Valeur.

Tættere på forbrugeren
Søren Søndergaard, der er andelshaver og repræsentantskabsmedlem i Danish Crown, var blandt oplægsholderne, og han fortalte tilhørerne om den lange historie bag dansk produktion af grise, og de mange skridt, som er taget for at blive mere bæredygtige. Han efterlyste dog, at kontakten med forbrugerne blev tættere.

- Jeg bliver nødt til at komme tættere på forbrugeren. De køber ofte produkter baseret på følelser, og det er svært for mig at lave en investering på min gård baseret på følelser og ikke fakta.

Han var glad for at kunne komme med landmands-vinklen på dagen.

- Min rolle var at komme med et oplæg fra stalden, og mine tanker var at holde det nede på jorden og fortælle om den udvikling, vores branche har været gennem og vores bevægelse mod bæredygtighed. Vi har flyttet os meget, og vi kommer til at flytte os i fremtiden.

Det gav en god samtale efter oplæggene.

- Der var mange gode drøftelser både med dem, som holder med os, og dem der ikke gør. Det var godt, at vi havde alle interessenter samlet og havde paraderne lidt nede.

Stærkt signal
Om eftermiddagen skulle deltagerne arbejde sammen og komme med ideer til den bæredygtige fremtid for kød. Ideerne skal nu samles og omsættes til konkrete løsninger for Danish Crown.

Også Kim Kjær Knudsen, andelshaver og repræsentantskabsmedlem, deltog på dagen, og han var positivt overrasket.

- Jeg havde læst de ting, som var sendt ud, og forventningen var nok, at det var lidt poppet, men jeg er godt nok positiv efter dagen. Det var ret genialt sat sammen, at få samarbejdspartnere, NGO’er og alle mulige andre til at arbejde for os for at finde mulige retninger for Danish Crown.

Han glæder sig til at se resultatet af dagens workshops.

- Det handler om at finde ud af, hvordan det ser ud om 12 år, men der var ingen, der kendte facit. Så der kommer et spændende arbejde med at samle tingene fra de workshops. Jeg følte, at der både var noget udbytte, men også en signalværdi, og signalværdien er måske det stærkeste.

Ros til Danish Crown

Statsminister Lars Løkke Rasmussen var til stede, og han roste i sin tale Danish Crown for at tage initiativ til dagen.

- Der er behov for, at vi samarbejder på et hidtil uset niveau, for at løse klimakrisen. Vi kan simpelthen ikke fortsætte på denne måde, og der er behov for at ændre måden, vi spiser, lever og producerer på. Derfor er jeg meget glad for, at Danish Crown, der er en af verdens største kødproducenter, har valgt at afholde denne konference. Når man driver en virksomhed handler det ikke kun om at handle, det handler også om at lytte, som Danish Crown gør i dag, sagde Lars Løkke Rasmussen.
 

Høsten er startet sent i Spanien

Det har været en rimelig vækstsæson, og de første udbytter i vinterbyg ligger på pæne normaludbytter. Det fortæller jyske Vagn Fog-Petersen, der driver 200 hektar i det sydøstlige Spanien.

- En foderplan er ligegyldig, hvis køerne sorterer

D&K-rådgiver Rasmus Bygum-Krarup fastslog vigtigheden af at lave en foderblanding, køerne ikke skiller ad.

Semler Agro vil etablere ny afdeling på Lolland-Falster

Semler Agro og Søllested Maskinforretning er ikke blevet enige om en aftale om John Deere-salg i fremtiden, og nu leder Semler Agro efter et nyt domicil på Lolland-Falster. Det er helt afgørende, at vi fortsat er tæt på kunderne, siger Semler Agros direktør.

Katastrofe-høst på op mod halvdelen af de franske marker

Især vinterrapsen er hårdt ramt af tørkeperioder. - Men også mange kornavlere i det centrale Frankrig vil blive positivt overrasket, hvis de høster en tredjedel af deres normaludbytte, siger danske Karsten Work, der driver landbrug i Frankrig.

Slagtesvineproducenter forventer at producere mindre

Dansk slagtesvineproduktion vil falde 4-6 procent i de kommende tre år, vurderer Landsforeningen af Dansk Svineproducenter efter at have lavet en undersøgelse blandt sine medlemmer.

Dybt uenige Aarhus-professorer: - Jeg mener, at Stiig Markager tager fejl i flere påstande

Det er problematisk, at professor i havbiologi Stiig Markager udtaler sig om forhold, der ligger uden for hans fagområde, lyder det fra Jørgen E. Olesen, professor i agroøkologi.

Planteavl med fokus på fremavl

På Lyngbygård Gods ved Aarhus er der stærke traditioner for at arbejde med fremavl, og der arbejdes intensivt på at optimere og tilpasse sædskiftet i den henseende.
Side 1 af 1573 (31459 artikler)Prev1234567157115721573Next