EU’s landbrugsreform kan blive forsinket

Det er ikke givet, at lovgivningsarbejdet om den kommende reform af EU’s landbrugsstøtte når at blive færdigt, så det nye landbrugsbudget kan træde i kraft den 1. januar 2021. Arkivfoto: Colorbox

Henning K. Andersen

09-02-2019 10:00
Det er ikke givet, at den reform af EU’s landbrugsstøtte, der skal træde i kraft i 2021, når at falde på plads til tiden.

Arbejdet med at få EU’s landbrugspolitik, den såkaldte CAP, er i fuld gang. Men det er ikke sikkert, at reformen, der efter planen skal være på plads næste sommer og træde i kraft den 1. januar 2021, når at blive forhandlet færdigt.

Det siger Adam Mollerup, der er enhedschef i Landbrugsstyrelsen og arbejder med direkte betalinger til landmænd. Ifølge Adam Mollerup kan flere forskellige aspekter af processen risikere at udsætte lovgivningsarbejdet.

- Kommissionen har lavet et forslag, som tager afsæt i en ambitiøs tidsplan, og som indebærer, at reformen skal træde i kraft den 1/1 2021. Det arbejder Kommissionen for i dag sammen med medlemslandene, det arbejder formandskabet for (p.t. Rumænien, red.), og det arbejder parlamentet også for med de tidsplaner, der er lagt frem.

Det er summen af en lang række andre hensyn, der skal tages på EU-plan, der risikerer at få tidsplanen til at skride.

- Når man kigger ind i processen bare for 2019, kan man se, at der i den her ret stramme tidsplan også ligger et valg til Europa-Parlamentet, og dermed også en udpegning af en ny kommission for den kommende periode. Det betyder også noget for den beslutningskraft, der vil være i kommissionen og mellem medlemslandene.

Han tilføjer, at det ikke mindst er væsentligt, at det samlede EU-budget er på plads, før CAP’en for 2021-2027 kan falde på plads.

- I den sidste ende er det stats- og regeringscheferne, der skal træffe beslutning om budgettet for unionen samlet set, og dermed også håndtere de politiske spørgsmål, der ligger, herunder også de prioriteringer, som unionen samlet set skal fokusere på, lyder det fra Adam Mollerup.

Ifølge Adam Mollerup er risikoen for, at man ikke kommer i hus med landbrugsreformen i tide reel. Derfor kan en overgangsordning komme i spil.

- Vi arbejder stadig i alle parter på at få det til at ske efter planen og så hurtigt som muligt, Men det er klart at vi også overvejer, hvordan vi skal håndtere det, hvis der er behov for en overgangsordning. Men det er jo noget, vi har prøvet før i forbindelse med den sidste reform, siger han med henvisning til 2014, hvor den nuværende landbrugsreform også blev forsinket.

 

Påvirker proces

I det forslag til en ny fælles EU-politik på landbrugsområdet, den såkaldte CAP, er der fra EU-Kommissionen lagt op til, at EU-støtten skal være bedre tilpasset de enkelte landes behov, blandt andet i forholdet mellem søjle I, som er den direkte landbrugsstøtte og søjle II, der er støtten til landdistrikter.

De nye tiltag i Kommissionens landbrugsudspil har påvirket den dialog, der har været mellem EU-Kommissionen og de danske myndigheder på området, fortæller Adam Mollerup.

- Hele det set-up er nyt, og det er noget, vi også kan mærke i den dialog, der er med Kommissionen. Der er et behov for at være helt klare på, hvad det betyder, og hvordan de enkelte medlemslande i samarbejde med kommissionen udformer de nye CAP-strategier, og støtteordninger fremadrettet. Og det er jo også noget, der kræver tid og opmærksomhed både fra Kommissionen og medlemslandene, siger han og fortsætter:

- I sidste ende vil det også være afgørende for, at vi kan implementere en landbrugsreform der er tilpasset de særlige danske behov og rammevilkår.

 

Mulig konsekvens

Hvis det praktiske arbejde med at få CAP’en for 2021-2027 på plads trækker ud, kan det betyde, at der skal en overgangsordning til, inden reformen er i hus, tilføjer Adam Mollerup. Den vil formentlig ikke lave grundlæggende om på de nuværende landbrugsstøtteordninger.

- Det vil nok være nærliggende at Kommissionen ved en forsinkelse vil lave en overgangsordning, hvor man mere eller mindre viderefører de nuværende regler, samtidig med at man laver nogle overgangsbestemmelser.

Når den nuværende reformordning efter planen løber ud den 31. december 2020, vil dansk landbrug have modtaget 52,2 milliarder kroner i støtte. Men på grund af Storbritanniens farvel til unionen senere i år bliver EU’s samlede landbrugsbudget i den kommende budgetperiode fem procent mindre.

Nu rykker svineprisen i USA på sig

19-02-2019 17:46:59

Donald Trump ligger fortsat i forhandlinger med Kina om en løsning på handelskonflikten de to lande imellem. Det tegner positivt med forhandlingerne og det kan gavne svineprisen i ikke kun USA men også her hjemme. Kina får desuden brug for at importere store mængder af svinekød, nu hvor udbruddet af den afrikanske svinepest fortsætter med bredde sig i landet med de mange grise.


Ny direktør i Seges

19-02-2019 16:47:32

Fra Taulov til Mumbai

19-02-2019 16:00:54

Med en østjysk landbrugsbaggrund arbejder Robert Jensen Brink i Indiens største by med at bygge bro mellem danske landbrugs- og fødevarevirksomheder og indiske importører.


Andre lande blæser derudad med markedsføring i Indien – men ikke Danmark

19-02-2019 16:00:50

Danske fødevarevirksomheder er alvorligt bagud på det enorme indiske marked på grund af manglende tilstedeværelse. - Her er belgisk svinekød overalt. Og fødevarer fra Holland, Tyskland og Sverige. Men hvor er de danske, spørger indiske importører ifølge Robert Jensen Brink fra Dansk Industri.


Ministre mente, det var turen værd at besøge begyndende vildsvinehegn

19-02-2019 15:20:42

I går var hele to ministre på besøg ved den dansk/tyske grænse for at se en del af det første – af i alt 70 kilometer planlagt og igangsat – vildsvinehegn. Et hegn, der nu begynder at tage form og kan ses i landskabet.


Millioner at hente i Fredericia for DLG

19-02-2019 15:00:52

Udflytning og centraliseringen i det nye hovedkvarter giver DLG en gevinst på 50 millioner kroner. Også et nyt centralt varelager i Taulov betyder store besparelser og bedre kundeservice.


Sagro vil hjælpe flere unge i gang

19-02-2019 14:44:22

Sagro holder møder om mulighederne og udfordringerne med at købe drømme-ejendommen


Danish Crown bliver burgerkonge i Italien

19-02-2019 13:19:16

Sidste års royale danske eksportfremstød i Italien får nu udslag på Danish Crowns bundlinje. Det sker gennem eksport af kød til burgere, promoveret af Kronprinsparret.


Foulum vært for stor international konference til sommer

19-02-2019 13:00:30

En række aktører, heriblandt Seges og Aarhus Universitet, sætter cirkulær bioøkonomi på den internationale dagsorden ved en stor konference til sommer.


Landbrug- og fødevareerhvervet har minimalt madspild

19-02-2019 11:11:19

De danske landmænd og fødevareindustrien er hver især så gode til at anvende restprodukter fra fødevareproduktionen på forskellige måder, så det reelle madspild er yderst begrænset. Det gælder især for animalske produkter, viser en ny rapport fra Aarhus Universitet.


Gode råd til håndtering af de svage nyfødte grise

19-02-2019 11:00:14

Det gælder om at yde lidt ekstra, når der skal holdes liv i de små og svage, nyfødte grise. En svinekonsulent fra LMO og en fynsk opformeringsbesætning deler deres erfaringer.


Velsmurt slagtekalveproduktion giver ingen penge

19-02-2019 10:30:53

Samsøs eneste slagtekalveproducent ligger flot på alle parametre. Der mangler imidlertid 500 kroner i dækningsbidrag pr. kalv i, at økonomien hænger sammen.


Medie: Styrelse frygter øget vildsvinebestand

19-02-2019 10:03:34

Den milde vinter har givet bedre levebetingelser for vildsvin i Sønderjylland, og nu frygter Naturstyrelsen, at bestanden af vildsvin i Danmark vil blive forøget.


Landbruget kan blomstre

19-02-2019 08:59:02

Planteavl i SLF har indgået et samarbejde med LMO om, at landmænd kan få sået sommerblomster i kanten af deres marker, til gavn for dyr og mennesker i nærområdet.


Tillykke Danmark: - Nu lukker vi landbruget

19-02-2019 08:00:36

Gennem de seneste 15 år er landbruget blevet overreguleret af embedsværket. Nu ser vi konsekvenserne. Minister og politikerne kan glæde sig over, at deres problem med landbruget løser sig selv, lyder det fra de tre skribenter, som har eller er ved at lukke deres landbrug.


Begyndende manganmangel på udsatte marker

19-02-2019 08:00:18

Generelt er billedet, at gødningstildelingen godt kan udskydes i forhold til et normalt forår. Agri Nord anbefaler, at man venter og i kraftige afgrøder reducerer kvælstofmængden med 10-20 kilo pr. hektar. Enkelte udsatte marker kræver mangantilførsel.


Tilsætning af Vizura til gyllen fremmer fosforoptag - test

16-11-2018 00:00:43

Med tilsætning af Vizura i den udspredte gylle fremmes planternes fosforoptag. Dette er især en fordel for de landmænd, der er ramt af fosforloftet.


Semler Agro Rykker ud i Marken

10-11-2018 09:50:25

John Deere traktorer med redskaber fra forskellige producenter står klar, når Semler Agro tirsdag den 23. oktober rammer Fredericia med DemoTour 2018


Side 1 af 1461 (29208 artikler)Prev1234567145914601461Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer