bannerPos

L&F opfordrer landmænd til at lave nye vandløbs-høringssvar

I fredags sendte Miljøstyrelsen en revideret bekendtgørelse om vandløb i høring. Det sker som opfølgning på det arbejde, som blev lavet sidste år i vandrådene.

Lasse Ege Pedersen

05-12-2018 07:00
Kom ud og dokumentér, hvorfor du mener, at dit vandløb ikke hører hjemme i vandplanerne, lyder opfordringen fra Landbrug & Fødevarer, efter at Miljøstyrelsen har sendt en ny bekendtgørelse i høring.

For nylig kom det til stof skuffelse for mange i landbruget frem, at der kun bliver taget 1.000 kilometer vandløb ud af vandplanerne ovenpå den gennemgang, som vandrådene gennemførte igennem 2017.


Fra Landbrug & Fødevarer har man dog ikke opgivet håbet om at få flere af de små vandløb pillet ud. Organisationen mener, at måden man i Danmark har grebet arbejdet med vandløbene an på, er forkert. Man ser således blandt andet ikke på det reelle naturpotentiale og prioriterer slet ikke at bruge midler og ressourcer for at forbedre de vandløb, som har mest at byde på.

Det vandrådsarbejde som kørte sidste år var ifølge Landbrug & Fødevarer også for ustruktureret, og den lokale viden blev i det arbejde slet ikke inddraget nok.

Lige nu venter der dog en otte uger lang høring, hvor landmænd rundt om i landet igen får mulighed for at gøre opmærksom på det, hvis de har vandløb, som de ikke mener hører hjemme i vandplanerne.

Den reviderede bekendtgørelse, som Miljøstyrelsen har lavet som opfølgning på vandrådsarbejdet, er nemlig i fredags blevet sendt ud.

- Det, der er vigtigt, det er, at hver landmand nu går ud og ser på sine vandløb og får taget bestik af, hvordan det ser ud. Er der for eksempel vand i det hele året, eller hvordan ser det ud? Og så skal de få indgivet et reelt høringssvar, siger Thor Gunnar Kofoed, viceformand i Landbrug & Fødevarer.

Han fortæller, at Landbrug & Fødevarer meget snart vil være klar med en guide til, hvordan man afgiver høringssvar.

- Det er meget vigtigt, at vi får givet høringssvar. Helst så mange som muligt. Hvis hver landmand kunne give et høringssvar, så ville det være helt perfekt, siger Thor Gunnar Kofoed, der fortæller, at han selv forsøger at få miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i tale om sagen.

 

Giver ingen mening

Han henviser til en opsigtsvækkende statistik:

- Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at Danmark har ti procent af alle vandløbs-vandforekomster i hele EU i vandplanssammenhæng – til trods for, at Danmark kun dækker mindre end en procent af det samlede areal.

- Det giver ingen mening, at vi har så mange vandløb med, og det skal høringssvarene også vise, siger han.

Han fortæller, at det jo også er værd at bemærke, at vandløb, som bliver pillet ud af vandplanerne, jo stadigvæk er beskyttet af vandløbsloven og i mange tilfælde er de også beskyttet af §3 i Miljøbeskyttelsesloven.

- Det er jo helt horribelt med de regler, vi har. Mange af de vandløb som er udpeget, er der ikke vand i. Der er ikke nogen fisk i. Det skal

vi have sikret nu, og også i forhold til den næste vandplanperiode, siger Thor Gunnar Kofoed.

 

Vi herude skaber velfærds-grundlaget

Vi vil gerne producere og bidrage til en sund økonomi, men vi har brug for, at vilkårene for landbruget forbedres markant, påpeger næstformanden for Landbo Syd.

Hestebønner har erstattet soja

Mælkeproducent Martin Agesen, Vestervig, prøvede for første gang at dyrke og fodre med hestebønner sidste år til sine økologiske malkekøer. Ser man bort fra tørken, blev det en så stor succes, at hestebønnerne nu er en fast del af foderplanen.

Nordjyske landmænd vil naturen og miljøet

Ansøgningsrunden for minivådområder 2019 er nu overstået, og her har landmændene i det nordjyske igen vist, at de tager de miljøudfordringer, landbruget står overfor, seriøst.

Landbrugets indtægter faldt med 21 procent sidste år

Selvom tørken gjorde ondt sidste år, blev landbrugets resultat bedre end i 2015 og 2016, viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik.

Både økologisk og konventionelt landbrug skal omstille til klimaneutralitet

Både økologisk og konventionel drift er udfordret i forhold til klimaaftrykket. Begge skal omstille til klimaneutralitet, og det skal gå stærkt, skriver Michael Minter fra Concito i en replik til Jens Iversen, Bæredygtigt Landbrug.
Side 1 af 1545 (30888 artikler)Prev1234567154315441545Next