bannerPos

Landbrugsstyrelsen i kæmpe kovending: Forlænger alligevel ansøgningsfrist på grund af IT-bøvl

Landbrugsstyrelsen afviste torsdag eftermiddag i en pressemeddelelse at forlænge fristen for indsendelse af Fællesskema. Under et døgn senere besluttede styrelsen alligevel at udskyde fristen.

Lasse Ege Pedersen

12-04-2019 22:52
Torsdag eftermiddag meldte Landbrugsstyrelsen ud, at man på trods af problemer med it-systemet Tast Selv-Service ikke ville forlænge ansøgningsfristen. Et døgn senere vendte styrelsen på en tallerken.

Fristen for at indsende Fælleskemaet via IT-systemet Tast Selv-Service bliver nu af Landbrugsstyrelsen forlænget til 26. april. Fristen var oprindeligt 17. april.

Fristforlængelsen kommer sent fredag eftermiddag – kort inden deadline på denne avis – og efter et bemærkelsesværdigt forløb.

Sent torsdag eftermiddag meldte Landbrugsstyrelsen således ud, at man afviste Landbrug & Fødevarer og Seges’ anmodning om en fristforlængelse for indsendelse af Fællesskemaet.

Anmodningen om fristforlængelse kom på grund af den mængde af problemer med Tast Selv-Service, som der har været, siden ansøgningsrunden åbnede 1. februar. Man var simpelthen i tvivl om, hvorvidt planteavlskonsulenterne rundt om i landet kunne nå at blive færdige med alle ansøgninger inden fristens udløb.

Masser af ansøgninger skal planteavlskonsulenter således ind at have fat i igen og tilføje oplysninger, selvom de er meldt ind.

Systemet var nede

Fredag morgen – et halvt døgn efter, at Landbrugsstyrelsen havde meldt ud, at fristen ikke ville blive forlænget - mødte planteavlskonsulenterne så ind til et IT-system, der igen var nede.

- Ja, systemet er her til morgen (fredag, red.) igen lukket ned. Jeg hørte om flere, der var oppe klokken 5 i morges for at lave hektarstøtte, så de kunne nå at være klar til 17. april, hvor fristen udløber. Men de måtte opgive. Det er jo endnu et bevis på, at det her er helt hen i vejret, at vi ikke kan få den fristforlængelse, som vi har bedt om, sagde en frustreret formand for Planteavlskonsulenternes Forening, Janni N. Nielsen, der selv er planteavlskonsulent i SLF, til Effektivt Landbrug i løbet af formiddagen fredag.

Systemet kom først op at køre igen fredag ved middagstid.

Effektivt Landbrug hørte i løbet af fredagen også fra både Landbrug & Fødevarer, Seges og Bæredygtigt Landbrug, som alle fandt det fuldstændig uforståeligt, at Landbrugsstyrelsen torsdag afviste at forlænge fristen til 26. april. Reelt er der på grund af påsken tale om en forlængelse på blot fire arbejdsdage

Effektivt Landbrug bad samtidig fredag morgen Landbrugsstyrelsens direktør Jette Petersen om at uddybe, hvordan en forlængelse af fristen på blot fire arbejdsdage kan give styrelsen så store problemer.

Fra direktøren lød svaret i en sms, at hun netop på det tidspunkt – til trods for udmeldingen fra dagen før – sad i møde om netop det emne. Kort før avisens deadline fredag eftermiddag lød det så fra Landbrugsstyrelsen, at fristen er forlænget til 26. april. Det sker, lyder det fra Landbrugsstyrelsen, på grund af det nedbrud hos Statens IT, der medførte, at det ikke var muligt at arbejde i Tast Selv-service hele fredag formiddag.

Vil gå ud over udbetalinger

I den nyhed, som Landbrugsstyrelsen sendte ud torsdag eftermiddag, hvor man afviser at forlænge fristen, erkender styrelsen, at Tast Selv-Service i år har kørt ustabilt. At man alligevel ikke ville rykke fristen, forklarede man med, at det betyder, at udbetalingerne til landmændene bliver forsinket.

At rykke fristen påvirker nemlig, ifølge Landbrugsstyrelsen, den fysiske kontrol, som dermed ikke ville kunne gennemføres til tiden. En anden udfordring ved en udsættelse af ansøgningsfristen er ifølge Landbrugsstyrelsen, at det ville kunne påvirke åbningen af nye skemaer til ansøgning om miljø- og økologitilsagn og give kortere tid til indsendelse.

Sidste årsag til afslaget skyldes, at en fristforlængelse vil »udfordre den i forvejen meget stramme tidsplan for beregning og udmelding af et eventuelt obligatorisk krav til de målrettede efterafgrøder.«

Holder jo ikke

Fra Troels Toft, plantedirektør i Seges, lød det nogle timer før Landbrugsstyrelsens kovending, at de argumenter forstår han ikke.

- Nej, det holder jo ikke. De går jo ikke i gang med at lave fysiske kontroller lige her efter påske alligevel. Du kan jo også stadigvæk rette i din ansøgning frem til 13. maj. Det vil sige, at en ansøgning frem til der jo kan blive ved med at ændre sig. Derfor kan de reelt set jo heller ikke gå ud at lave fysiske kontroller før efter 13. maj.

- Og de fire ekstra dage, som vi har bedt om her. Kom nu. De planteavlskonsulenter, der sidder derude, de har altså spildt langt, langt mere end fire dage på det system, sagde Troels Toft.

Fra Jørgen Evald, faglig direktør i Bæredygtigt Landbrug, og som selv har en mangeårig fortid som planteavlsrådgiver, lød det om beslutningen om ikke at forlænge fristen, der som nævnt kom lige før, at systemet halvdelen af fredagen var nede:

- Det er jo så uanstændigt. Jeg ved, der sad mange rådgivere derude, som forsøgte at komme på systemet tidligt i morges. Så at man aftenen forinden vælger at melde ud, at man ikke vil udskyde fristen, det er en arrogance, som jeg aldrig har kendt magen. Jeg forstår ikke en brik af det her, sagde Jørgen Evald, der også fremhævede, at der jo kan rettes i ansøgningerne frem til 13. maj.

Må arbejde ekstra

Fra Niels Peter Nørring, områdedirektør i Landbrug & Fødevarer, lyder det, at han er tilfreds med Landbrugsstyrelsen har skiftet holdning til spørgsmålet om en fristforlængelse.

- Det er det eneste rigtige. Hvis systemerne ikke fungerer, så er man da nødt til at indrette sig efter det. Det er bare ærgerligt, at vi skal ud i den situation. Vi havde da helst set, at medarbejderne kunne sidde hver eneste dag fra 1. februar til 17. april i ro og mag og arbejde med det her, og ikke gang på gang få ødelagt deres arbejdsdag på grund af system-problemer, siger han.

Fra Landbrugsstyrelsen lyder det, at landmænd er i risiko for at få forsinket deres udbetalinger, når fristen bliver rykket. Er I slet ikke bekymret for det?

- Nej. Vi forventer på ingen måde, at der er nogle landmænd, der får pengene senere. Vores konsulenter har fra tid til anden bruge aftener og weekender på at arbejde. Nu kommer de så senere i mål. Nu må det være sådan, at Landbrugsstyrelsen at de så også arbejder aftener og weekender, så vi sikrer, at det hele kan nås i den anden ende, siger Niels Peter Nørring.

Positivt

Fra Janni N. Nielsen, formand for Planteavlskonsulenternes Forening bliver nyheden om en fristforlængelse også positivt modtaget:

- Det er glædeligt. Afslaget på fristforlængelse var en dårlig løsning og mangel på respekt på de folk, som prøver at lave de her hektaransøgninger fejlfrit, siger hun.

 Hvad synes du om hele det her forløb?

- Det har været et dårligt forløb. Da afslaget kom, fik man en følelse af, om det overhovedet havde været oppe at vende i ledelsen i Landbrugsstyrelsen. Vi har altså at gøre med et IT-system, som ikke har været oppe at køre ordentligt siden 1. februar.

- Og begrundelsen fra deres side om, at de har nogle medarbejdere, som skal nå at kontrollere marker og så videre. Det er rigtige dårlige argumenter.

- De skulle prøve at sidde på den anden side af bordet og se hvordan det føles. Det er ikke særlig sjovt, siger Janni N. Nielsen.

Landbrugsstyrelsen er ikke vendt tilbage med svar på om udsættelsen af fristen får betydning for udbetalingerne senere på året, som man fremførte i sin meddelelse fra torsdag ville være konsekvensen.

 

- En svær beslutning

Det var nedbruddet fredag i Tast-selv, som var årsagen til, at Landbrugsstyrelsen besluttede sig for at udsætte fristen fra 17. april til 26 april omkring ansøgning til areal støtte. Sådan lyder det fra styrelsens direktør Jette Petersen i en skriftlig kommentar.

- Så lang en lukning, så sent i perioden gør, at vi har besluttet at udskyde ansøgningsfristen.

- Det er en svær beslutning, fordi det samtidig kommer til at betyde, at flere andre frister vil blive påvirket, men vi gør vores bedste for at minimere de effekter, det kan have for sagsbehandlingen, siger Jette Petersen.

De nye frister er som følgende:

26. april - Frist for rettidig indsendelse af fællesskema og skemaet Gødningskvote og Efterafgrøder

21. maj - Frist for forsinket indsendelse af fællesskema

21. maj - Frist for ændring af fællesskema.

21. maj - Frist for indsendelse af ændringer til markblokke.

Lav en halmmåtte i sygestien

Masser af strøelse og nem adgang til frisk vand i sygestien er den første forudsætning for, at en so hurtigt kommer sig efter sygdom.

Støjsvag ny generatorserie

200-modellen ligger cirka midt i Himoinsas nye Rental-felt, hvor alle maskiner har reduceret støjniveau og er særdeles CO2-venlige på motordelen, lyder det fra Stemas.

God bordskik og afdæmpet ædeadfærd

Claus Bruun Jørgensen søger med flere midler at undgå støj og stress i staldene. I et særligt staldafsnit grundlægges en stabil gruppeopdeling og rolig omgang med transponderstationer.

Landboforening tror ikke på styrelses forsikringer

Næstformand i Gefion, Poul Henrik Prahl, tror ikke på, at Miljøstyrelsen vil se bort fra målinger, der afviger fra normalen i Karrebæk. Se, hvad der skete i Stege Nor, lyder det fra næstformanden, om området der på grund af en afvigelse i 2011, er det mest forurenede område i vandområdeplanerne.

- Sørg for at komme lidt væk hjemmefra

For svineproducent Claus Bruun Jørgensen er det helt afgørende at indhente inspiration udefra. Faglig såvel som socialt, og derfor har han altid været aktiv i foreningslivet.
Side 1 af 1517 (30335 artikler)Prev1234567151515161517Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer