Rigspolitiet kendte til manglede lovhjemmel før omstridte opkald til minkavlere

Rigspolitiet vidste godt, at der ikke var lovhjemmel til minkaflivningerne, før de foretog opkald til minkavlerne med instrukser.

Rigspolitiet var godt klar over, at regeringens ordrer om aflivning af landets mink ikke havde rodfæste i nogen lov, inden betjentene ringede ud til minkavlerne med instrukser. Det fremgår af et svar i Folketinget fra justitsminsiter Nick Hækkerup (S) til Enhedslistens Rosa Lund, som havde bedt om en redegørelse for, hvorfor Rigspolitiet ikke indstillede eller justerede sine såkaldte action cards, så snart man blev opmærksom på, at der mangler lovhjemmel til at slå mink ned uden for sikkerhedszonerne.

Nick Hækkerup har bedt Rigspolitiet om at svare. Og her lyder det:

- Rigspolitiet var på tidspunktet for udfærdigelsen af actioncardet bekendt med, at hjemmelen til at kræve aflivning af dyr uden for smittezonerne endnu ikke forelå. Det var dog Rigspolitiets helt klare forståelse, at den fornødne hjemmel ville foreligge inden for kort tid.

Svaret kommer før, at justitsminsiteren torsdag skal i et åbent samråd i Retsudvalget med justitsministeren om politiets actioncard i minksagen.

Fra De Radikales retsordfører, Krisitan Hegaard lyder det på Twitter få timer før samrådet, at svaret er rystende:

Læs også