Sælgepantebrevsmodel med på Finansloven

- Jeg er meget tilfreds med, at landbruget og Landbrug & Fødevarer igen har fået sin plads i Finansloven, siger Erling Bonnesen, Venstres miljø- og fødevareordfører-

Lasse Ege Pedersen

30-11-2018 19:10
Venstres miljø- og fødevareordfører Erling Bonnesen fremhæver, at der er kommet sælgerpantebrevmodel på Finansloven. Også foderfosfatafgiften bliver afskaffet

Fredag eftermiddag faldt årets Finanslovsaftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti på plads. Det skete efter længere tids forhandlinger.

Og til landbrugserhvervet er der også kommet en luns, fortæller Venstres miljø- og fødevareordfører, Erling Bonnesen.

- Sælgerpantebrevsmodellen er med. Den er kommet på plads, og det er jeg meget glad for. Den er med blandt andet efter stærk opfordring fra landbrugserhvervet, som har presset på for den, siger han til Effektivt Landbrug.

I aftaleteksten til Finansloven fremgår det, at modellen skal forbedre mulighederne for generationsskifte for unge landmænd. Hvordan modellen konkret kommer til at se ud, bliver først afgjort senere.

»Regeringen og Dansk Folkeparti er blevet enige om, at den såkaldte sælgerpantebrevsmodel ved salg af blandt andet landbrug, hvor op til 10 pct. af købssummen kan genanbringes i den solgte erhvervsejendom. Det vil blandt andet skulle fastlægges, hvilke ejendomme der kan omfattes af modellen. Parterne drøfter den konkrete model efter et oplæg fra regeringen.

Der afsættes 70 millioner kroner i 2020, 60 millioner kroner i 2021 og 55 millioner kroner i 2022 til udmøntning af modellen. Den varige udgift er 35 millioner kroner,« , står der i aftaleteksten..

Fra Erling Bonnesen lyder det:

- Det her vil medvirke til at lette generationsskiftet, da sælger kan vente med at betale skattedelen af sælgerpantebrevet ind til afdragene kommer ind. Dermed så kan sælgere nemmere lade et beløb stå i handlen og i ejendommen, og dermed lette den samlede finansiering, siger Erling Bonnesen, der fortsætter,

- Jeg er meget tilfreds med, at landbruget og Landbrug & Fødevarer igen har fået sin plads i Finansloven. Det understreger, at vi i Venstre vil landbruget. Ikke kun i ord men også i handling, siger han.

Når det kommer til afgifter, er der også en lille luns, om end det dog langt fra indfrier alle de ønsker, som landbruget er kommet med i de seneste år.

I teksten til Finanslovsaftalen står der:

»Regeringen og Dansk Folkeparti er enige om at afskaffe foderfosfatafgiften og dermed lempe byrderne for danske landbrugsvirksomheder.

Der prioriteres 20 millioner kroner i 2019 og 25 millioner koner. årligt fra 2020. Indfasningen skal ske under hensyntagen til Danmarks internationale forpligtelser på miljøområdet.«

Tilfredshed i L&F

Fra Landbrug & Fødevarer lyder det i en pressmeddelelse fra formand Martin Merrild, at han er tilfreds med, at der  der nu sættes 70 mio. kr. af til at indføre en sælgerpantebrevsmodel.

- Jeg vil gerne takke Dansk Folkeparti og regeringen for at have lyttet til vores erhvervs udfordringer med generationsskifte. Det giver god mulighed for, at de nuværende landmænd kan hjælpe den næste generation godt i gang, så vi også i fremtiden kan have et stærkt landbrug i Danmark, siger Martin Merrild.

Landbrug & Fødevarer opfordrer til, at  der hurtigt bliver udarbejdet en bedre model for beskatning af sælgerpantebreve. 

Landbrug & Fødevarer roser også beslutningen om at afskaffe foderfosfatafgiften, der siden 2004 har gjort foder til grise og fjerkræ - og dermed produktionsomkostningerne - dyrere for danske landmænd.

- Danske landmænd har over årtier på ansvarlig vis sænket forbruget af fosfor. I august sidste år fik vi en ny regulering for tilførsel af fosfor i landbruget, og derfor er der ikke længere brug for denne afgift. Vi mener, det er sund fornuft at lette bureaukratiet i erhvervslivet og fjerne denne form for dobbeltregulering, siger Martin Merrild.

Han glæder sig desuden over, at man i finansloven lægger op til flere tiltag, der inkluderer landbrugsuddannelserne.

Der bliver bl.a. sat penge af til at ligestille landbrugsuddannelserne med andre kostskolemiljøer.

Efterspørgsel for afgrøder tilbage på sporet

21-02-2019 17:00:42

I sidste uge blev afgrødemarkedet så at sige taget på sengen, da det amerikanske landbrugsministerium fremlagde deres ugentlige eksporttal. Her var der tale om en negativ eksport af sojabønner, efter at Kina havde annulleret en række store ordrer på amerikanske sojaleverancer. I denne uge viser tallene at eksporten af sojabønner nu er tilbage på rette spor, ligesom eksporten er det for korn.


Arla Noter

21-02-2019 16:53:53

Spareprogram leverede langt flere millioner end ventet

21-02-2019 16:48:55

Arlas spareprogram Calcium leverede i 2018 omkostningsbesparelser på cirka 850 millioner kroner. Det er markant mere end ventet. Også øget salg af varemærkeprodukter spiller positivt ind på regnskabet.


Arlas bestyrelsesformand om kritik: - Vi er ikke dårligere end konkurrenterne

21-02-2019 16:46:27

Arlas bestyrelsesformand Jan Toft Nørgaard har intet imod, at nogle andelshavere offentligt rejser heftig kritik af både ham og resten af Arla-ledelsen. Han er dog ikke enig i, at Arla generelt klarer sig dårligere end konkurrenterne.


17 øre pr. kilo mælk sendt tilbage: - Det her er en »one-timer«

21-02-2019 16:44:51

Hele nettoresultatet for 2018 bliver som ventet sendt tilbage til Arlas andelshavere. Det betyder efterbetaling på 2,3 eurocent pr. kilo mælk – lidt over 17 øre – i gennemsnit til andelshaverne.


Landmænd opmærksomme på risiko for øget gaveafgift

21-02-2019 15:00:13

Socialdemokratiet lægger op til at ændre gaveafgiften, hvis partiet kommer til magten. Det har tilsyneladende fået lidt flere landmænd til at sætte gang i et generationsskifte.


Sønderjylland skal blomstre til Tour de France

21-02-2019 14:10:03

Sønderjylland skal vises frem fra sin allerbedste side, når Tour de France kommer til Danmark i 2021, mener Anders Andersen, direktør i Landbo Syd. Og det skal ske med blomster.


Jubilæum i Gribskov vandløbslaug: - Vi har nået meget på ti år

21-02-2019 14:00:25

Gribskov Vandløbslaug fylder ti år. Det markeres ved årets generalforsamling i aften.


Gårdråd virker i både modgang og medgang

21-02-2019 13:30:51

Et gårdråd kan være med til at løfte en landbrugsvirksomhed såvel i fremgang som i nød.


Du bør overveje at lave din virksomhed om til et selskab inden 30. juni

21-02-2019 13:30:50

Landmænd, der vil lave deres virksomhed om til et selskab, kan gøre det skattefrit frem til den 30. juni, fortæller chefrådgiver.


Underlaget afgør varmeudnyttelsen af varmelampen i hulen

21-02-2019 12:30:01

Seges Svineproduktion har testet forskellige underlag i pattegrisehulen. Undersøgelsen afslører blandt andet at grise på gummimåtter kun opvarmes af varmelampen, idet gummimåtten har en lav varmeledningsevne.


Vejstrid i Vejen har taget ny drejning

21-02-2019 11:13:00

Miljø- og Fødevareklagenævnet har givet landmand Martin Lund Madsen medhold i en klage over Vejen Kommunes manglende screening af området omkring Skovgårdsvej.


Gefion og DLS deler overskuddet med medlemmerne

21-02-2019 11:00:40

Rådgivningsselskabet VKST, der er ejet af Gefion og DLS, kan præsentere et resultat på 3,7 mio. kr. for 2018, og derfor giver de to foreninger bag VKST nu en del af overskuddet fra rådgivningen videre til medlemmerne.


Nye LED-installationer til lave stalde, goldkøer og kødkvæg

21-02-2019 11:00:28

Som supplement til det nuværende 250 W LED-installationer introducerer Lely nu en ny 125 W. LED-installation med en maksimal lysstrøm på 18.000 lumen.


Årsmøde for sukkerroedyrkere

21-02-2019 10:30:30

Nu skal efterafgrøder nedmuldes

21-02-2019 10:00:32

Med det tidlige forår skal markerne ryddes for efterafgrøder ved første lejlighed. Det påpeger Seges for at give et par uger fra nedmuldningen til en eventuel tidlig såning kan begynde.


Tilsætning af Vizura til gyllen fremmer fosforoptag - test

16-11-2018 00:00:43

Med tilsætning af Vizura i den udspredte gylle fremmes planternes fosforoptag. Dette er især en fordel for de landmænd, der er ramt af fosforloftet.


Høj komfort i smal traktor test

27-08-2018 00:00:13

Mange kompakttraktorer har opnået deres kompakte ydre mål på bekostning af førerkomforten, hvor det især er gået ud over kabinernes rummelighed. Helt modsat er udviklingen med landbrugstraktorer, hvor førerkomforten ofte er en afgørende faktor, når kunderne køber ny traktor.


Side 1 af 1463 (29260 artikler)Prev1234567146114621463Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer