bannerPos

Socialdemokrat »vildt imponeret« over ung landmand

Socialdemokratiets Magnus Heunicke fortæller, at kommer hans parti til magten efter det kommende valg, så vil partiet arbejde for brede forlig på landbrugsområdet. Fotos: Lasse Ege Pedersen

Lasse Ege Pedersen

23-05-2019 06:00
Fire politikere, heriblandt Socialdemokratiets Magnus Heunicke, var i går som led i den aktuelle valgkamp i marken på Lolland, hvor de hørte om generationsskifte og ung landmands planer for at gøre sin produktion mere klimavenlig i fremtiden.

- Det er jo en revolution, det her.

Socialdemokratiets transportordfører Magnus Heunicke var tydeligt begejstret, da han som led i den aktuelle valgkamp var havnet på en mark i Kettinge på Lolland, som dyrkes efter conservation agriculture-principper.

Marken er meget snart ejet af den kun 25-årige nyuddannede agrarøkonom, Martin Justesen, der til august er igennem et generationsskifte, så han overtager en årlig produktion på 4.500 slagtesvin og 90 hektar fra sin far, Jørn Justesen.

Det, som især imponerede socialdemokraten, var, udover landmandens unge alder, også det faktum, at Martin Justesen forklarede, hvordan han undersøger muligheden for at benytte sig af alternative og mere bæredygtige proteinkilder til sine dyr en gang i fremtiden. Eksempelvis larver fra insektfarme.

- Sidste år oplevede vi, at hestebønnerne svigtede os lidt og tørrede væk i den tørre sommer. Så det her med at lægge an på, at vi skal fodre med 5-10 procent hestebønner, hvis vi kun høster et ton pr. hektar, det er jo ikke nok til hverken det ene eller andet.

- Så det her med protein fra bæredygtige kilder er interessant. Jeg har lige siddet og læst om søstjerner for eksempel, og hvis det er noget, som kan lykkes, eller hvis man kan lave sit eget i form af nogle larver, så kunne det også være noget. Det var også noget, som vi havde meget fokus på i skolen, sagde Marin Justesen til Magnus Heunickes begejstring.

- Kan vi holde omkostningerne på samme niveau, så er det da den helt rigtige vej at gå, tilføjede Martin Justesen.

Inviteret af L&F

Også Dansk Folkepartis René Christensen var med i marken i Kettinge, ligesom Liberal Alliances Laura Lindahl og Venstres Marcus Knuth var det. Det var Landbrug & Fødevarer der havde inviteret politikerne ud i den række af politiker-arrangementer, som organisationen arrangerer for tiden over hele landet. Forinden besøget i Kettinge havde de fire politikere været på besøg hos Hardi i Nørre Alslev.

Fra Magnus Heunicke lyder det til Effektivt Landbrug, at han finder det meget gavnligt at komme ud til en landmand som Martin Justesen. Han fortæller, at det faktisk også er første gang, at han stifter bekendtskab med dyrkningssystemet conservation agriculture, som af mange fremhæves som særdeles klimavenligt.

- Jeg synes, at det er enormt spændende det her. Jeg har kæmpe respekt for sådan en 25-årig gut, som gør det her vigtige arbejde og har nytænkning hele tiden.

- Han har parkeret ploven, og så er det regnorme, som står for noget af det. Det er da vildt imponerende. Og så har vi efterafgrøderne, som sluger pesticiderne. Det er da fantastisk.

Men der skal jo bruges en del pesticider, når jorden dyrkes på denne måde. Hidtil har jeres miljøordfører (Christian Rabjerg Madsen, red.) jo ikke ligefrem været en, der har udtalt sig begejstret for pesticider…

- Næh, men det handler om, hvordan man gør det. Og for mig er det vigtigt, at det her det skal ikke være religion. Det skal være sund fornuft. Kan man finde nye måder at gøre tingene på, som sikrer, at man får et bedre klimaaftryk, så synes jeg, at man skal være meget åben for at se på det. Det er jo også derfor, at jeg er her. For at lære nyt og for at høre fra sådan en ung mand, som virkelig har mod på det. Det er vildt spændende.

Hvad for en fremtid går han i møde, hvis I nu får magten her om lidt, som det ser ud til?

- Jeg mener, at vi i den grad skal lave nogle brede politiske forlig. Desværre er det for den nuværende regering ikke lykkedes hver gang for den her regering, og det er en skam. Især for sådanne erhverv som her, hvor man laver så kæmpestore investeringer. For ham her er det jo en livsinvestering, og der vil det være langt bedre med nogle brede forlig. Og det vil vi også gå efter. Og kommer vi til at sidde i regering, så håber jeg, at det vil den kommende opposition så også være med på.

- Og så må vi jo alle sammen bøje os mod hinanden, siger Magnus Heunicke.

Innovativ tankegang

Fra Marcus Knuth, der lige nu er blandt andet uddannelses- og forskningsordfører for Venstre, lyder det, at han også finder besøget på gården i Kettinge, som drives efter conservation agriculture for interessant.

- Det er interessant at komme ud at høre at se, hvordan det fungerer i virkeligheden, og hvordan det fungerer her med en moderne, innovativ tankegang, hvor der er sat fokus på CO2 og miljøet.

Men politisk har I jo ikke haft så meget fokus på det de sidste fire år?

- Nej, men jeg mener, at sådan noget som her skal være drevet fra begge sider. Altså både politisk, men også fra erhvervet selv. Og her er det skønt at møde en 25-årig landmand, som bare har styr på tingene og gør det på den her måde, siger Marcus Knuth.

Glyphosat er vigtigt

Under besøget forklarede Martin Justesen de fire politikere, der var flankeret af L&F-direktør Morten Høyer, om gårdens sædskifte, efterafgrøder og regnormenes vitale betydning for den metode, jorden bliver dyrket efter. Derudover om den vitale betydning som pesticider har for det pløjefri dyrkningssystem.

- Ja, der er ikke så meget klimaaftryk ved regnorme. Men en af de andre ting, som er meget vigtig for det her system, er jo, at vi har glyphosat. Vi har derfor også et vågent øje på det, som foregår politisk her. Vi var da lidt urolige sidste år, hvor det var rigtig tæt på, at vi mistede den. Nu håber vi, at der kan komme en lidt mere nuanceret debat om det her. Ellers så kan det blive nødvendigt for os at begynde at bruge plov igen en gang imellem for at bekæmpe ukrudtet ordentligt. Og det vil være den forkerte vej at gå, sagde Martin Justesen til de fire politikere.

Det er på EU-plan, at det bliver afgjort, om glyphosat skal være tilladt eller ej. Foreløbig gælder godkendelsen til 2022.

Danmarks drænsystem er en stor og vigtig national investering

Dræningen af en stor del af landbrugets arealer har en samlet værdi af 26 milliarder kroner. Det må være et krav til en ny vandløbslov, at vi bevarer værdien af denne nationale investering, mener formanden for Danske Vandløb.

Udfordret med vand på marken?

Konsulent giver bud på de mest almindelige årsager til udfordringer med vand på marken, og kommer med forslag til løsningsmuligheder.

Kalk udfælder tungmetaller og fremmer regnormes aktivitet

Ved kalkning udfældes tungmetaller som aluminium og jern, og jordens porøsitet forbedres, da kalk blandt andet kan influere på dannelsen af mikro- og makroaggregater. Ligeledes påvirkes regnorme positivt af kalkning.

- Hvis vi kunne dræne himlen, så gjorde vi det

Dræningsgrejet er blevet opdateret væsentligt hos SM Entreprenørfirma A/S i Roslev på Salling. Men lige nu er alles fokus på at få bjerget årets høst.

Historiske merudbytter for svampebekæmpelse i vinterhvede

Syv ud af ti landsforsøg i vinterhvede er gjort op, og de foreløbige resultater viser, at de ældre sorter skuffer. Heldigvis finder nye vej og gør det godt. Der er dog en stor variation i merudbytter mellem sorterne.

Går i hegnet med fem blade på kniven

Det er højsæson for hegnsklippere landet over på bagkant af høsten. I Sønderjylland huserer Hans Jørgen Petersen fra Øster-Lindet Maskinstation, og han har nok at se til.

Få styr på overgangsordningen til det nye feriesystem

Overgangsperioden til den nye ferielov træder i kraft allerede den 1. september 2019 og får betydning for alle lønmodtagere – og medfører nye krav for dig som arbejdsgiver.

Lad os få nogle flere digitale skæverter i stalden

Jeg vil vove den påstand, at hvis vi havde de fornødne digitale løsninger og data, så vil vi kunne eliminere en stor del af de heldbaserede resultater.

Kalkning bør igen komme i fokus

Der er frem til 17. september mulighed for at få tilskud på op til 100 procent til rydning og hegn i visse Natura 2000-områder.
Side 1 af 1613 (32249 artikler)Prev1234567161116121613Next