Bonde i klemme i dyr dige-sag

Morten Ipsen 12-01-2019 12:00:38
- Det er helt uforståeligt, at jeg bliver tvunget til at genetablere diget med trussel om politianmeldelse set i lyset af, at ministeren (Mette Bock, red.) selv i et læserbrev i Effektivt Landbrug har erkendt, at lovgrundlaget ikke er godt nok og skal til eftersyn, siger Andreas Bonde, mælkeproducent i Alslev ved Rødekro.
Andreas Bonde var ikke klar over, at han skulle reetablere et beskyttet dige, da han købte omkring 16 hektar jord af et dødsbo. Det koster dyrt nu.

Andreas Bonde, mælkeproducent, købte omkring 16 hektar i Alslev, Hjordkær ved Rødekro, for omkring ti år siden. Sælgeren var et dødsbo, og han blev ikke orienteret om, at der nogle år tidligere var fjernet et jorddige – i øvrigt i forbindelse med en jordfordeling, som det offentlige deltog i.

For et par år siden, i december 2016, fik han brev fra Aabenraa kommune om, at Slots- og Kulturstyrelsen påbød ham at reetablere det beskyttede dige. Fristen for at efterkomme påbuddet var oktober 2017.

Han har siden med hjælp fra miljørådgiver Britt Bjerre Paulsen, LandboSyd, forsøgt at få dispensation. Det er ikke lykkedes. Dog må han lave et 15 meter langt hul i diget i den ene side af marken tæt ved jernbanen. Marken ligger op ad den trafikerede jernbanen til Flensborg og

Hamborg, og jernbanen gennembryder diget.

Han fik ikke dispensation til at lave andre huller, så han kunne komme igennem med vandingsmaskinen.

 

Risiko for bøde

22. oktober 2018 konstaterede Museum Sønderjylland ved en besigtigelse, at diget ikke var reetableret. Han fik så en ny frist, der udløber på tirsdag – 15. januar. Ellers ville han blive anmeldt til politiet, fremgik det af brevet.

Politiet vil så i givet fald efterforske sagen, og hvis politiet rejser tiltale, vil der blive tale om en retssag, og Andreas Bonde vil kunne blive idømt en bøde.

- Jeg var ikke klar over, at der var fjernet et beskyttet dige, da jeg købte jorden for 10 år siden. Det var først, da jeg fik brevet, at det gik op for mig, fortæller Andreas Bonde, der har mælkeproduktion i Uge ved Aabenraa og er medlem af bestyrelsen i LandboSyd.

- Det har været en lang sag, og jeg havde da håbet, at Mette Bock nåede at sige timeout, inden jeg skulle i gang med at reetablere diget. Det har vi i LandboSyd opfordret hende til efter i flere år at have gjort opmærksom på, at hele lovgrundlaget ikke er godt nok.

 

Mark delt i to

- Det er helt uforståeligt, at jeg bliver tvunget til at genetablere diget med trussel om politianmeldelse set i lyset af, at ministeren selv i et læserbrev i Effektivt Landbrug har erkendt, at lovgrundlaget ikke er godt nok og skal til eftersyn, siger Andreas Bonde, og tilføjer:

- Men Mette Bock ville åbenbart ikke hjælpe mig. Hun nåede det i hvert fald ikke.

- Nu bliver min mark delt i to af et dige, som går vinkelret på og med halvanden hektar i den ene ende. Det koster at genetablere diget, og det giver mig mange omkostninger ved dyrkning af arealet – både ved vanding og når jeg skal gøde og sprøjte. Det er heller ikke til gavn for miljøet, siger Andreas Bonde.

 

Dansk problemulv skal nedlægges i Tyskland

24-01-2019 08:00:19

Den danskfødte ulv, der er erklæret problemulv i Slesvig-Holsten, bliver snart reguleret væk, hvis det står til de lokale myndigheder i den nordtyske region.


Nye kornsorter kan påvirke foderværdien signifikant

24-01-2019 08:00:07

Kornsorter med høj enzymaktivitet fremmer foderkvaliteten væsentligt. Derfor arbejdes der ihærdigt med udviklingen af nye sorter.


Klimaminister vil drøfte udtagning af lavbundsjorder

24-01-2019 07:00:16

Landbruget kommer til at skulle levere i fremtiden for at sænke udledningen af klimagasser, forsikrer energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) overfor kritisk opposition i Folketinget. Han vil dog ikke sige noget om hvordan.


Frustreret vandråd skriver til ministeren

23-01-2019 16:32:28

Flere frustrerede medlemmer af Vandråd Djursland har sendt et åbent brev til ministeren. Hvorfor skal vi bruge tid og kræfter på et indspil, som ikke bliver brugt?


US-afgrøder fastholder ny stigende pristendens

23-01-2019 15:55:20

Der er atter kommet godt gang i efterspørgslen efter amerikanske afgrøder. Det kan ses på prisgrafen for især soja og majs, der fastholder den forholdsvis nye stigende pristendens. Prispotentialet opad er stort for amerikanske afgrøder og det vil den derfor også være for afgrødepriserne herhjemme.


Stort ryk ind ved åbent hus i Rimmerhus

23-01-2019 14:00:42

Masser af gæster, da Dansk Maskincenter i Rimmerhus ved Videbæk holdt åbent hus.


Fra halvtag til lukket bygning

23-01-2019 12:10:36

Da man ikke har haft lignende projekter at sammenligne med, har byggeriet af Quantafuels anlæg i Skive krævet mange korrektioner undervejs.


Grøn diesel-produktion går snart i gang

23-01-2019 12:00:49

Mandag holdt Quantafuel rejsegilde i Skive. Til juni er de som de eneste i verden klar til at omdanne plastaffald til bæredygtigt brændstof.


Nyt kartoffelcenter er indviet i Give

23-01-2019 11:39:58

Danespos ny forædlingsstation og hovedkontor, som skal skabe rammerne for fremtidens kartoffelplanter er nu blevet indviet.


Medarbejdere fra øverste hylde

23-01-2019 11:20:29

Claus Bruun Jørgensen i Tinglev er altid årvågen efter at rekruttere dygtige medarbejdere og elever til sin 2.000 søer store svineproduktion. Han har både udenlandske og danske ansatte.


Stillestående maskiner koster kassen

23-01-2019 11:00:52

En ny sprøjte, der kun bruges få gange om året, bliver hurtigt den største udgift. Det fremgår af en ny type beregning af de samlede omkostninger pr. afgrøde eller mark, som LandboThy har udviklet.


Ro i løbeafdelingen: Medarbejder introducerede ide

23-01-2019 11:00:37

Arbejdet i løbeafdelingen er blevet mere roligt, efter at en tidligere medarbejder introducerede en ny metode hos Claus Bruun Jørgensen i Tinglev.


75 procent af danske planteavlere vil gerne bruge gradueret gødskning

23-01-2019 10:30:40

Det viser en ny undersøgelse fra Yara blandt de skandinaviske landmænd om deres ønsker og forventninger til fremtidig anvendelse af præcisionslandbrug.


Debat: DN-Præsident på afveje

23-01-2019 10:00:29

Miljøet har det bedre. Det bør Danmarks Naturfredningsforening anerkende, mener skribenten.


Minus i svinestalden – opmuntring for 2019

23-01-2019 09:40:35

Mens svineproducenterne fra 2017 til 2018 har været på en historisk rutsjebanetur, er det gået mere jævnt for sig hos mælkeproducenterne. Sådan lød det i går, da LandboLimfjord fremlagde deres estimerede regnskabsresultater for 2018 og kiggede i krystalkuglen for 2019.


Ny genetik sætter fokus på osteproduktion

23-01-2019 09:00:57

Fra slutningen af januar vil man kunne bestille tyresæd fra den Italienske virksomhed Inseme direkte hos Mosegården A/S. Genetik, som blandt andet sætter fokus på mælk, der er velegnet til osteproduktion.


Nutrifair: Skab netværk og få ny viden i januar

10-12-2018 10:50:51

Der er mange gode grunde til at besøge Nutrifair. Hør både svineproducent Claus Bruun Jørgensen og kvægavler Rick van Heesch fortælle om, hvorfor du også bør dukke op i Fredericia den 16. og 17. januar.


Side 1 af 1440 (28781 artikler)Prev1234567143814391440Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MEGET VELFÆRD OG ØKONOMI I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – Har du problemer med biofilm og bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det godkendte og helt neutrale desinfektionsmiddel NEUTHOX. Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer