bannerPos

Bonde i klemme i dyr dige-sag

- Det er helt uforståeligt, at jeg bliver tvunget til at genetablere diget med trussel om politianmeldelse set i lyset af, at ministeren (Mette Bock, red.) selv i et læserbrev i Effektivt Landbrug har erkendt, at lovgrundlaget ikke er godt nok og skal til eftersyn, siger Andreas Bonde, mælkeproducent i Alslev ved Rødekro.

Morten Ipsen

Journalist
12-01-2019 12:00
Andreas Bonde var ikke klar over, at han skulle reetablere et beskyttet dige, da han købte omkring 16 hektar jord af et dødsbo. Det koster dyrt nu.

Andreas Bonde, mælkeproducent, købte omkring 16 hektar i Alslev, Hjordkær ved Rødekro, for omkring ti år siden. Sælgeren var et dødsbo, og han blev ikke orienteret om, at der nogle år tidligere var fjernet et jorddige – i øvrigt i forbindelse med en jordfordeling, som det offentlige deltog i.

For et par år siden, i december 2016, fik han brev fra Aabenraa kommune om, at Slots- og Kulturstyrelsen påbød ham at reetablere det beskyttede dige. Fristen for at efterkomme påbuddet var oktober 2017.

Han har siden med hjælp fra miljørådgiver Britt Bjerre Paulsen, LandboSyd, forsøgt at få dispensation. Det er ikke lykkedes. Dog må han lave et 15 meter langt hul i diget i den ene side af marken tæt ved jernbanen. Marken ligger op ad den trafikerede jernbanen til Flensborg og

Hamborg, og jernbanen gennembryder diget.

Han fik ikke dispensation til at lave andre huller, så han kunne komme igennem med vandingsmaskinen.

 

Risiko for bøde

22. oktober 2018 konstaterede Museum Sønderjylland ved en besigtigelse, at diget ikke var reetableret. Han fik så en ny frist, der udløber på tirsdag – 15. januar. Ellers ville han blive anmeldt til politiet, fremgik det af brevet.

Politiet vil så i givet fald efterforske sagen, og hvis politiet rejser tiltale, vil der blive tale om en retssag, og Andreas Bonde vil kunne blive idømt en bøde.

- Jeg var ikke klar over, at der var fjernet et beskyttet dige, da jeg købte jorden for 10 år siden. Det var først, da jeg fik brevet, at det gik op for mig, fortæller Andreas Bonde, der har mælkeproduktion i Uge ved Aabenraa og er medlem af bestyrelsen i LandboSyd.

- Det har været en lang sag, og jeg havde da håbet, at Mette Bock nåede at sige timeout, inden jeg skulle i gang med at reetablere diget. Det har vi i LandboSyd opfordret hende til efter i flere år at have gjort opmærksom på, at hele lovgrundlaget ikke er godt nok.

 

Mark delt i to

- Det er helt uforståeligt, at jeg bliver tvunget til at genetablere diget med trussel om politianmeldelse set i lyset af, at ministeren selv i et læserbrev i Effektivt Landbrug har erkendt, at lovgrundlaget ikke er godt nok og skal til eftersyn, siger Andreas Bonde, og tilføjer:

- Men Mette Bock ville åbenbart ikke hjælpe mig. Hun nåede det i hvert fald ikke.

- Nu bliver min mark delt i to af et dige, som går vinkelret på og med halvanden hektar i den ene ende. Det koster at genetablere diget, og det giver mig mange omkostninger ved dyrkning af arealet – både ved vanding og når jeg skal gøde og sprøjte. Det er heller ikke til gavn for miljøet, siger Andreas Bonde.

 

Fra glad gris på marken til gourmetpølse i hotdogbrød

Madbazaren, på skuet i Hjørring, præsenterer i år omkring 40 udstiller. En af dem er GladGris fra Brønderslev. Et velfærdskoncept hvor grisen både kommer til verden og slutter sine dage på marken, og hvor det handler om høj velfærd og kødkvalitet.

Hvem fejer Fejø af banen som Årets Landsby 2019?

Til august afgøres det, hvem der skal overtage tronen som Årets Landsby efter Fejø.

Landbrug hårdt ramt af lynnedslag

Juni har indtil videre budt på usædvanlig mange lynnedslag, og landbrugskunder har været forholdsvis hårdt ramt, viser en opgørelse fra Alm. Brand.

En stor frødag for inkarnerede frøavlere

Etablering af frøafgrøder var ét af de mange emner, der blev sat fokus på ved Østdansk Landboforenings stort anlagte frøavlsarrangement i går. - Tanken er nu at gentage denne Store Frødag fremover hvert fjerde år, fortalte formand Jørgen Petersen.

Ib Hjort bruger skårlægger til frøet fra 2020

Med græsfrø, henholdsvis rajsvingel og rajgræs, som højværdiafgrøde i en fjerdedel af sin 1.150 hektar store økoproduktion ønsker Ib Hjort nu at optimere med skårlægning fremfor direkte tærskning af frøet.

Nye metoder i avlsarbejdet

Avl & Genetik, Seges Svineproduktion arbejder konstant på at øge avlsfremgangen for DanBreds kunder. En ny metode til at evaluere avlsdyrenes genetiske anlæg for styrke skal sikre endnu bedre holdbarhed af slagtesvin og søer.

Interesse for ny uddannelse til produktionsleder

Der er god interesse for den nye uddannelse ”Produktionsleder+” som Grindsted Landbrugsskole udbyder i samarbejde med Sagro.

Lille israelsk foderblander med stor kapacitet

Israelske RMH er klar med en ny selvkørende foderblander, der trods sine beskedne 14 kubikmeter kan læsse, blande og udfodre 56 kubikmeter i timen.
Side 1 af 1569 (31366 artikler)Prev1234567156715681569Next