bannerPos

Bonde i klemme i dyr dige-sag

- Det er helt uforståeligt, at jeg bliver tvunget til at genetablere diget med trussel om politianmeldelse set i lyset af, at ministeren (Mette Bock, red.) selv i et læserbrev i Effektivt Landbrug har erkendt, at lovgrundlaget ikke er godt nok og skal til eftersyn, siger Andreas Bonde, mælkeproducent i Alslev ved Rødekro.

Morten Ipsen

Journalist
12-01-2019 12:00
Andreas Bonde var ikke klar over, at han skulle reetablere et beskyttet dige, da han købte omkring 16 hektar jord af et dødsbo. Det koster dyrt nu.

Andreas Bonde, mælkeproducent, købte omkring 16 hektar i Alslev, Hjordkær ved Rødekro, for omkring ti år siden. Sælgeren var et dødsbo, og han blev ikke orienteret om, at der nogle år tidligere var fjernet et jorddige – i øvrigt i forbindelse med en jordfordeling, som det offentlige deltog i.

For et par år siden, i december 2016, fik han brev fra Aabenraa kommune om, at Slots- og Kulturstyrelsen påbød ham at reetablere det beskyttede dige. Fristen for at efterkomme påbuddet var oktober 2017.

Han har siden med hjælp fra miljørådgiver Britt Bjerre Paulsen, LandboSyd, forsøgt at få dispensation. Det er ikke lykkedes. Dog må han lave et 15 meter langt hul i diget i den ene side af marken tæt ved jernbanen. Marken ligger op ad den trafikerede jernbanen til Flensborg og

Hamborg, og jernbanen gennembryder diget.

Han fik ikke dispensation til at lave andre huller, så han kunne komme igennem med vandingsmaskinen.

 

Risiko for bøde

22. oktober 2018 konstaterede Museum Sønderjylland ved en besigtigelse, at diget ikke var reetableret. Han fik så en ny frist, der udløber på tirsdag – 15. januar. Ellers ville han blive anmeldt til politiet, fremgik det af brevet.

Politiet vil så i givet fald efterforske sagen, og hvis politiet rejser tiltale, vil der blive tale om en retssag, og Andreas Bonde vil kunne blive idømt en bøde.

- Jeg var ikke klar over, at der var fjernet et beskyttet dige, da jeg købte jorden for 10 år siden. Det var først, da jeg fik brevet, at det gik op for mig, fortæller Andreas Bonde, der har mælkeproduktion i Uge ved Aabenraa og er medlem af bestyrelsen i LandboSyd.

- Det har været en lang sag, og jeg havde da håbet, at Mette Bock nåede at sige timeout, inden jeg skulle i gang med at reetablere diget. Det har vi i LandboSyd opfordret hende til efter i flere år at have gjort opmærksom på, at hele lovgrundlaget ikke er godt nok.

 

Mark delt i to

- Det er helt uforståeligt, at jeg bliver tvunget til at genetablere diget med trussel om politianmeldelse set i lyset af, at ministeren selv i et læserbrev i Effektivt Landbrug har erkendt, at lovgrundlaget ikke er godt nok og skal til eftersyn, siger Andreas Bonde, og tilføjer:

- Men Mette Bock ville åbenbart ikke hjælpe mig. Hun nåede det i hvert fald ikke.

- Nu bliver min mark delt i to af et dige, som går vinkelret på og med halvanden hektar i den ene ende. Det koster at genetablere diget, og det giver mig mange omkostninger ved dyrkning af arealet – både ved vanding og når jeg skal gøde og sprøjte. Det er heller ikke til gavn for miljøet, siger Andreas Bonde.

 

Danmark indgår energisamarbejde med Argentina

Danmarks erfaring med vedvarende energi kan hjælpe Argentina med at omstille landets energisektor. De to lande underskriver en samarbejdsaftale i forbindelse med dronningens statsbesøg i disse dage.

Lån i eget selskab kan give et stort skattesmæk

Det kan være fristende at låne penge af sit eget selskab, men det kan i værste fald ende med et milliondyrt skattesmæk, siger chefrådgiver i LandboNord.

Minister kom forbi

I går besøgte beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen og Venstres lokale folketingsmedlem Anni Matthiesen virksomheder i Vejen kommune.

Fremtidens kvægstald bliver med mindre inventar

Mere fleksibilitet og mindre inventar. Sådan lyder en af spådommene om fremtidens kvægstald.

Seges med i opløb om dansk designpris

Seges' it-værktøj CropManager er inde i billedet til at vinde en Danish Design Award i kategorien Save Ressources.

Krybestrøm spændte ben for ydelsen

10 år gamle foranstaltninger mod krybestrøm var irret over, da Niels Dengsø Jensen sidste år oplevede markant fald i ydelsen.

Ubegrundet pesticid-frygt er åbenbart stærkere end god gammeldags retssikkerhed

Der er ingen risiko for det danske grundvand i forhold til de lovlige og godkendte sprøjtemidler, der anvendes i dag – og juridisk halter grundlaget også for ministerens nye initiativ, skriver Bæredygtigt Landbrugs chefjurist.
Side 1 af 1489 (29765 artikler)Prev1234567148714881489Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer