Skovfoged: - Få et højere udbytte i marken med læhegn

Læhegn kan give et 10 procent højere udbytte i marken.

Og det er ligetil, hvis man spørger skovfoged Thøger Glinvad Hansen. Læhegnet skal blot passes, og det behøver som udgangspunkt ikke koste ekstra.

Foto: Thøger Glinvad Hansen, Skov–Natur–Landskab ApS Thøger Glinvad Hansen, Skov–Natur–Landskab ApS, ønsker at sætte fokus på, hvilken værdi læhegn giver i marken. Arkivfoto Foto: Thøger Glinvad Hansen, Skov–Natur–Landskab ApS Foto: Thøger Glinvad Hansen, Skov–Natur–Landskab ApS

Læhegn står typisk mere i vejen i marken, end de gør godt. Den holdning oplever rådgivningsvirksomheden Skov - Natur - Landskab ApS, som holder til i Bjerringbro og Støvring, ofte. Her kører skovfoged Thøger Glinvad Hansen og Jørgen Langdahl Olesen rundt til deres nord-, midt- og vestjyske kunder og rådgiver om alt inden for skov, natur og landskab – blandt andet læhegn.

At læhegn står i vejen og bliver fjernet eller ikke plejet, tror Thøger Glinvad Hansen i høj grad skyldes, at landmanden ikke ved, hvilken værdi et læhegn giver i marken.

- Hvis man kender de kolde facts, altså at man kan få 10 procent i merudbytte ved at give to til tre procent væk af sin mark til et læhegn, så tror jeg, at langt de fleste vil sige ja tak, siger Thøger Glinvad Hansen.

Merudbytte på mellem tre og 40 procent

Derfor ønsker virksomheden at rette landmændenes fokus og opmærksomhed mod deres læhegn, eller mangel på samme.

- Vi vil gerne sætte fokus på, at hvis man passer sit læhegn ordentligt, så kan man snildt få 10 procent højere udbytte på sin mark uden egentlig at skulle gøre noget særligt ud over at sætte nogen til at passe det, siger skovfogeden.

Undersøgelser fra Danmark, Norge og Holland viser ifølge Thøger Glinvad Hansen, at man kan opnå et merudbytte i marken på mellem tre og 40 procent ved gode læforhold.

- I kløvergræs er det for eksempel 20 procent, siger Thøger Glinvad Hansen.

Fokus er et andet sted

Men merudbyttet kræver foruden et læhegn, også at læhegnet er passet korrekt. Det er der mange, som har fuldstændig styr på, men endnu flere, som ikke har, oplever rådgivningsvirksomheden.

- Flertallet, jeg møder, siger »Det kigger vi på senere«, siger Thøger Glinvad Hansen, som sagtens kan forstå, at landmanden har travlt, men ofte tror han ikke alene, det skyldes travlhed, men at fokus er et andet sted.

- Vores oplevelse som træ-rådgivere er, at landmanden går rigtig meget op i at få lavet markplan, få sået, sprøjtet og så videre, men læhegnet er der slet ikke fokus på, siger Thøger.

Og det er ærgerligt, for det er ifølge rådgivningsvirksomheden enkelt at passe sit læhegn.

Pasning af læhegn

Hvis man spørger Thøger Glinvad Hansen om, hvordan landmanden skal passe sine læhegn, er svaret klart.

- I min verden skal landmanden ikke gøre andet end at bede sin faglige skov- og landskabsrådgiver om at passe det, siger Thøger.

For ham handler det om at lade dem med den største ekspertise klare opgaven for at få det bedste resultat.

- Vi kommer desværre ud til kunder, hvor læhegn er blevet plejet for lidt eller forkert. Det er typisk, fordi man ikke har benyttet sig af en rådgiver med ekspertise i læhegn. Og som jeg altid siger, så er der ingen landmænd, som kunne finde på at bede deres maskinstation eller dyrlæge om at lave deres markplan. Derfor bliver man nødt til at bruge en træ-rådgiver, når det gælder læhegn, hvis man spørger mig. Simpelthen for at give ens læhegn de mest optimale vilkår, forklarer Thøger.

Et læhegn skal have luft

Og de mest optimale vilkår er blandt andet luft.

- Vi skaber ikke alene godt læ ved et grønt læhegn, det skal tyndes ud, forklarer Thøger Glinvad Hansen. Han anbefaler, at man skal kunne se, at der er korn på marken på den anden side af læhegnet, men man skal ikke kunne se, hvad det er for noget korn.

- Lidt mere teoretisk skal der være 30-60 procents gennemsigtighed. Det giver mulighed for, at vinden kan trænge igennem, men dog også bliver bremset af læhegnet.

Tiltagene i læhegnet koster ikke penge

Og selvom man spørger professionelle folk om hjælp, når læhegnene skal passes, behøver det ikke blive dyrt.

- Man laver nogle tiltag i læhegnet, og de tiltag koster som udgangspunkt ikke penge. Et læhegn kan nogenlunde løbe rundt i sig selv, fordi man tager træer ud indimellem, som man udnytter til noget andet, hovedsageligt flis, og det betaler som regel for, at man laver indgrebet.

- Man tjener altså penge ved ikke at lave noget som helst, hvis man blot beder de rigtige mennesker om at passe det, siger skovfogeden og nævner en række sidegevinster, som læhegnet også giver, foruden et højere udbytte i marken.

Man øger antallet af insekter til bestøvning, kan øge jagtlejen og øge herligheden.

- Et 100 meters læhegn kan beskytte to til tre hektar mark. Lige nu kan man ikke søge tilskud, men det giver også nogle fordele i forhold til, at man kan plante lige præcis det læhegn og de planter, som man ønsker, forklarer Thøger Glinvad Hansen.

Læs også