Juletræets form

Hvis træerne har den rette form, øges den salgbare del af en kultur. Skovdyrkerne vejleder i principperne bag formklipning.

Det handler om at skabe en symmetrisk kegle i træet. Der skal være knopper tilbage på træet der kan kompensere og give fylde på træet i dens videre vækst, fordelingen af grene skal være jævn, og så skal træerne formes slanke nok.

Skovdyrkerne præsenterer på deres hjemmeside metoderne til formklipning af juletræer, illustreret både med tekst og video, og det påpeges, at principperne bag formklipning er simple.

Det påpeges dog samtidig, at formregulering kun i ringe grad kan kompensere for dårligt plantemateriale eller uegnet dyrkningslokalitet.

Grundklipning eller makeup klipning

Grundklipning foretages når træerne er omkring 80-100 centimeter høje. Det bør optimalt set ske året efter, man har foretaget bundklipningen. I årene efter klipningen og frem til salg foretages skudafbrækning eller knoppilning årligt, og en gennemgang inden skudstrækning, hvor træet kan makeup klippes.

Formklipningen foretages typisk uden for træets skudstrækningsperiode og oftest i perioden januar til medio maj, men i selve vækstperioden kan træets også formes med skudafbrækning eller usynlig klipning.

Er der minimum to år til træets salg er en stor hæksaks velegnet og som grundregel dobbelt så hurtigt som med håndsaks. Hvis træet derimod klippes samme år som salget skal man klippe så usynligt som muligt, lyder anbefalingen.

Find meget mere information om formklipningpå Skovdyrkernes hjemmeside.

Læs også