bannerPos

Gigantisk skovmaskine i Svanninge

Jacob Lund-Larsen

Chefredaktør
08-10-2018 08:00
Der mangler skovarbejdere på Fyn. Hos Svanninge Skovservice har man netop investeret i en 8-hjulet Komatsu Forest 931XC-skovningsmaskine, som blandt andet skal udføre tidligere tiders manuelle arbejde.

Tre store skovningsmaskiner fra Komatsu ruller nu rundt i de fynske skove for Svanninge Skovservice ved Faaborg.

De to ældste maskiner er 6-hjulsmaskiner. Men senest har den sydfynske skoventreprenør investeret i en 8-hjulet Komatsu Forest-931XC-maskine fra Helms TMT-Centret i Midtjylland. Det er den første i landet med det helt store fældehoved kaldet »C144« på cirka 1,5 tons.

- Vores to første Komatsu-maskiner har været virkelig driftssikre. Og så er det en fordel, at vi kender computeren og joystikkene i maskinen.

Derfor er det nemt at hoppe fra en maskine til en anden.

- Samtidig har det haft stor betydning for vores valg, at Komatsu nu er kommet med en 8-hjulsmaskine, for de arbejder altså bare mærkbart bedre end 6-hjulede. Oveni kommer, at Helms helt klart er konkurrencedygtig på prisen, ligesom de har en servicemontør, der bare er rigtigt, rigtig dygtig, siger Jens Frederiksen, der sammen med sin bror Rene Frederiksen og far Peder Frederiksen ejer og driver Svanninge Skovservice A/S.

Fyn mangler skovarbejdere

Behovet for den nye 8-hjulsmaskine skyldes ikke mindst travlhed i skovene på Fyn.  

- Der er helt klart god gang i skovene på Fyn lige nu. Meget af det, vi skover, går til flis. Men også det skovarbejde, der har været udført af skovarbejdere, må vi nu til at løse med maskiner. For der mangler skovarbejdere på Fyn, forklarer Jens Frederiksen.   

Han nævner samtidig, at man med den nye 8-hjulsmaskine har mulighed for at arbejde under særdeles vanskelige vilkår i stejlt terræn, hvor selv garvede skovarbejdere ofte kommer til kort.

- Det skyldes, at vi kan lægge larvebælter på boogiehjulene. Og så kan maskinen kører i meget vådt og stejlt terræn, siger Jens Frederiksen, der altså driver familiens skovservicefirma med hovedsæde i De Fynske Alper i Svanningeområdet på Sydfyn.
 
Mere om den store skovmaskine i denne uges tema om skov, jagt og natur i LandbrugFyn

 

Høsten er startet sent i Spanien

Det har været en rimelig vækstsæson, og de første udbytter i vinterbyg ligger på pæne normaludbytter. Det fortæller jyske Vagn Fog-Petersen, der driver 200 hektar i det sydøstlige Spanien.

- En foderplan er ligegyldig, hvis køerne sorterer

D&K-rådgiver Rasmus Bygum-Krarup fastslog vigtigheden af at lave en foderblanding, køerne ikke skiller ad.

Semler Agro vil etablere ny afdeling på Lolland-Falster

Semler Agro og Søllested Maskinforretning er ikke blevet enige om en aftale om John Deere-salg i fremtiden, og nu leder Semler Agro efter et nyt domicil på Lolland-Falster. Det er helt afgørende, at vi fortsat er tæt på kunderne, siger Semler Agros direktør.

Katastrofe-høst på op mod halvdelen af de franske marker

Især vinterrapsen er hårdt ramt af tørkeperioder. - Men også mange kornavlere i det centrale Frankrig vil blive positivt overrasket, hvis de høster en tredjedel af deres normaludbytte, siger danske Karsten Work, der driver landbrug i Frankrig.

Slagtesvineproducenter forventer at producere mindre

Dansk slagtesvineproduktion vil falde 4-6 procent i de kommende tre år, vurderer Landsforeningen af Dansk Svineproducenter efter at have lavet en undersøgelse blandt sine medlemmer.

Dybt uenige Aarhus-professorer: - Jeg mener, at Stiig Markager tager fejl i flere påstande

Det er problematisk, at professor i havbiologi Stiig Markager udtaler sig om forhold, der ligger uden for hans fagområde, lyder det fra Jørgen E. Olesen, professor i agroøkologi.

Planteavl med fokus på fremavl

På Lyngbygård Gods ved Aarhus er der stærke traditioner for at arbejde med fremavl, og der arbejdes intensivt på at optimere og tilpasse sædskiftet i den henseende.
Side 1 af 1573 (31459 artikler)Prev1234567157115721573Next