bannerPos

Læhegn skal plejes

Læhegn, der ikke plejes, tørrer ud og dør. Derfor er det ifølge Skovdyrkerne godt, at hegnene plejes. Også selvom der tages nogle solide stykker ad gangen.

Keld Jakobsen

Udvikler
13-04-2019 09:49
Man gør biodiversiteten en tjeneste ved at pleje sine hegn fremfor at lade stå til, vurderer Klaus Kristensen, Skovdyrkerne.

For 40 år siden var det kutyme at pleje læhegn i småbidder og med håndkraft. I dag sker det maskinelt, og arbejdet kan nogle gange måles i kilometer.

De ofte store indgreb kan virke voldsomme, og indgrebene skaber også debat om, at man reducerer biodiversiteten, når store hegn klippes ned.

Men ifølge skovfoged Klaus Kristensen, Skovdyrkerne Øerne, er der ikke væsentlig forskel for naturen i den måde, arbejdet gøres på nu til dags.

 - Det optimale ville være, om man kunne pleje sine læhegn i småstykker. Men det skal være mere rationelt i dag end tidligere. Derfor tager man større stykker i dag end for 40 år siden, hvor man løbende klippede sine hegn år efter år. Det kan se lidt mere voldsomt ud i dag. Men egentlig er man ikke væsentligt hårdere ved biodiversiteten i læhegnene i dag end for 40 år siden, arbejdet sker bare på én gang i stedet for som en løbende proces.

- Man skal samtidig være opmærksom på, at læhegn, der ikke plejes, de tørrer ud og dør. Derfor er det godt, at hegnene plejes. Også selvom der tages nogle solide stykker ad gangen, vurderer Klaus Kristensen.

Mest liv i plejede hegn

Skovfogeden nævner samtidig, at der er væsentligt mere liv i læhegn, der plejes. I begyndelsen giver det en masse lys og luft for biller og andre smådyr i bunden af hegnene, når de klippes. Og selve hegnet har også brug for at blive plejet.

- Man gør altså biodiversiteten en tjeneste ved at pleje sine hegn fremfor at lade stå til. For gør man det, bliver hegnene med tiden golde. Vi ser en del hegn, der ikke har været plejet i 30 år eller mere. Og det er altså ikke i mikrobiologiens interesse, slutter Klaus Kristensen.      

Lav en halmmåtte i sygestien

Masser af strøelse og nem adgang til frisk vand i sygestien er den første forudsætning for, at en so hurtigt kommer sig efter sygdom.

Støjsvag ny generatorserie

200-modellen ligger cirka midt i Himoinsas nye Rental-felt, hvor alle maskiner har reduceret støjniveau og er særdeles CO2-venlige på motordelen, lyder det fra Stemas.

God bordskik og afdæmpet ædeadfærd

Claus Bruun Jørgensen søger med flere midler at undgå støj og stress i staldene. I et særligt staldafsnit grundlægges en stabil gruppeopdeling og rolig omgang med transponderstationer.

Landboforening tror ikke på styrelses forsikringer

Næstformand i Gefion, Poul Henrik Prahl, tror ikke på, at Miljøstyrelsen vil se bort fra målinger, der afviger fra normalen i Karrebæk. Se, hvad der skete i Stege Nor, lyder det fra næstformanden, om området der på grund af en afvigelse i 2011, er det mest forurenede område i vandområdeplanerne.

- Sørg for at komme lidt væk hjemmefra

For svineproducent Claus Bruun Jørgensen er det helt afgørende at indhente inspiration udefra. Faglig såvel som socialt, og derfor har han altid været aktiv i foreningslivet.
Side 1 af 1517 (30335 artikler)Prev1234567151515161517Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer