bannerPos

Ny rejsningsplan er helt ude i skoven

Landmænd, der vil rejse skov som en del af de kollektive virkemidler, må regne med, at det bliver mere bøvlet at søge tilskud, efter at Landbrugsstyrelsen har overtaget administrationen af ordningen fra Miljøstyrelsen. Foto: Søren Paludan

Henning K. Andersen

13-04-2019 13:42
Landbrugsstyrelsen har overtaget administrationen af tilskudsordningen for privat skovrejsning, og det gør det mere besværligt at søge om tilskud, til stor utilfredshed for Landbrug & Fødevarer.

Hvis man som landmand vil rejse skov som en del af de kollektive virkemidler, kan man søge om tilskud til det. Førhen var det Miljøstyrelsen, man skulle søge hos, men fra i år har Landbrugsstyrelsen overtaget administrationen, og det har betydet flere ændringer.

Blandt andet skal ansøgere frem over selv sende et projekt i høring hos kommuner og museer for at være sikre på, at ny skov ikke går ud over beskyttelseslinjer i landskabet blandt andet.

- Vi forstår godt, at det kan virke mere bøvlet for dem, der gerne vil rejse skov, men det er desværre vilkårene for alle vores kunder, at de selv skal skaffe de nødvendige tilladelser

Morten Boye, teamleder i Landbrugsstyrelsen

 

Tidligere sørgede Miljøstyrelsen selv for at sende de ansøgninger, der kunne realiseres, til høring i kommunerne. Hos Landbrug & Fødevarer har man svært ved at forstå ændringerne.

- Det giver ingen mening. Jeg forstår ikke, hvorfor det skal være sådan. Ordningen er jo til for at fremme skovrejsning. Det, man gør her, virker lige stik modsat, siger viceformand i Landbrug & Fødevarer, Thor Gunnar Kofoed.

L&F: Kan forringe kollektive virkemidler

Viceformanden er bekymret over de planlagte ændringer i procedurerne for at søge om penge til skovrejsninger.

- Vi er forundret, men også bekymret over, at man, bare fordi man skifter fra en styrelse til en anden, som der lægges op til, samtidig laver om på hele proceduren, som er en meget stor forringelse af den service, der gøres, som egentlig er til for at fremme ordningen.

Ifølge Thor Gunnar Kofoed er der brug for enkle og gennemskuelige regler for tilskud til skovrejsning.

- Der er jo ikke nogen, der går i gang med noget, hvis det er fuldstændig uoverskueligt og alt for komplekst. Der er brug for, at man overflytter hele ordningen, som den er i dag, så man yder samme service, som man har gjort hidtil, så man ikke får en forringelse af det kollektive virkemiddel, siger Thor Gunnar Kofoed til Effektivt Landbrug.

- Det giver ingen mening. Jeg forstår ikke, hvorfor det skal være sådan. Ordningen er jo til for at fremme skovrejsning. Det, man gør her, virker lige stik modsat

Thor Gunnar Kofoed, viceformand i Landbrug & Fødevarer

I et høringssvar om den nye bekendtgørelse skriver Landbrug & Fødevarer, at det er afgørende »at incitamentstruktur og prioriteringskriterier med videre sikrer, at skovrejsningen i sidste ende leverer den kvælstofreduktionseffekt, som er forudsat i vandområdeplanerne«.

Positiv særbehandling

Interessen for at rejse privat skov har været stor i de år, hvor Miljøstyrelsen har forvaltet ordningen. Tal viser, at de sidste tre år har været oversøgt på ordningen, så flere har fået afslag på deres ansøgning.

Ifølge Landbrugsstyrelsen var der sidste år tale om positiv særbehandling af landbruget i sagsbehandlingen, hvor Miljøstyrelsen selv sendte projekter i høring ved kommunerne.

- Der var tale om en positiv særbehandling, som Miljøstyrelsen stod for, men det var kun sidste år, det var landsdækkende. De vilkår, kunderne bliver underlagt i vores sagsbehandling, har været de samme både i 2015, 2016 og 2017 med undtagelse af et område i Østjylland i 2017, siger Morten Boye, der er teamleder i Landbrugsstyrelsen.

Styrelsen står fast

Han slår fast, at der ikke er noget odiøst i, at landmænd skal sende projekter i høring.

- Det, at landmanden selv skal sende projekter i høring hos kommunerne, er de samme vilkår, der er gældende for vores andre kunder. Vi forstår godt, at det kan virke mere bøvlet for dem, der gerne vil rejse skov, men det er desværre vilkårene for alle vores kunder, at de selv skal skaffe de nødvendige tilladelser.

Morten Boye tilføjer, at kritikken ikke umiddelbart får Landbrugsstyrelsen til at ændre den praksis, som styrelsen har meldt ud omkring tilskudsordningen til privat skovrejsning.

Vejledningen, der skal følge ordningen, er endnu ikke kommet i høring, men ændringen er tidligere kommunikeret i faglig nyhed og på møder med landbrugs- og skoverhvervet.

Ansøgningsrunden for tilskud til skovrejsning åbner den 2. juli, og lukker den 30. august i år.

Ansøgninger om tilskud til privat skovrejsning

År

2016

2017

2018

Ansøgninger

306

416

328

Tilsagn

244

222

184

Fra glad gris på marken til gourmetpølse i hotdogbrød

Madbazaren, på skuet i Hjørring, præsenterer i år omkring 40 udstiller. En af dem er GladGris fra Brønderslev. Et velfærdskoncept hvor grisen både kommer til verden og slutter sine dage på marken, og hvor det handler om høj velfærd og kødkvalitet.

Hvem fejer Fejø af banen som Årets Landsby 2019?

Til august afgøres det, hvem der skal overtage tronen som Årets Landsby efter Fejø.

Landbrug hårdt ramt af lynnedslag

Juni har indtil videre budt på usædvanlig mange lynnedslag, og landbrugskunder har været forholdsvis hårdt ramt, viser en opgørelse fra Alm. Brand.

En stor frødag for inkarnerede frøavlere

Etablering af frøafgrøder var ét af de mange emner, der blev sat fokus på ved Østdansk Landboforenings stort anlagte frøavlsarrangement i går. - Tanken er nu at gentage denne Store Frødag fremover hvert fjerde år, fortalte formand Jørgen Petersen.

Ib Hjort bruger skårlægger til frøet fra 2020

Med græsfrø, henholdsvis rajsvingel og rajgræs, som højværdiafgrøde i en fjerdedel af sin 1.150 hektar store økoproduktion ønsker Ib Hjort nu at optimere med skårlægning fremfor direkte tærskning af frøet.

Nye metoder i avlsarbejdet

Avl & Genetik, Seges Svineproduktion arbejder konstant på at øge avlsfremgangen for DanBreds kunder. En ny metode til at evaluere avlsdyrenes genetiske anlæg for styrke skal sikre endnu bedre holdbarhed af slagtesvin og søer.

Interesse for ny uddannelse til produktionsleder

Der er god interesse for den nye uddannelse ”Produktionsleder+” som Grindsted Landbrugsskole udbyder i samarbejde med Sagro.

Lille israelsk foderblander med stor kapacitet

Israelske RMH er klar med en ny selvkørende foderblander, der trods sine beskedne 14 kubikmeter kan læsse, blande og udfodre 56 kubikmeter i timen.
Side 1 af 1569 (31366 artikler)Prev1234567156715681569Next