bannerPos

Ny rejsningsplan er helt ude i skoven

Landmænd, der vil rejse skov som en del af de kollektive virkemidler, må regne med, at det bliver mere bøvlet at søge tilskud, efter at Landbrugsstyrelsen har overtaget administrationen af ordningen fra Miljøstyrelsen. Foto: Søren Paludan

Henning K. Andersen

13-04-2019 13:42
Landbrugsstyrelsen har overtaget administrationen af tilskudsordningen for privat skovrejsning, og det gør det mere besværligt at søge om tilskud, til stor utilfredshed for Landbrug & Fødevarer.

Hvis man som landmand vil rejse skov som en del af de kollektive virkemidler, kan man søge om tilskud til det. Førhen var det Miljøstyrelsen, man skulle søge hos, men fra i år har Landbrugsstyrelsen overtaget administrationen, og det har betydet flere ændringer.

Blandt andet skal ansøgere frem over selv sende et projekt i høring hos kommuner og museer for at være sikre på, at ny skov ikke går ud over beskyttelseslinjer i landskabet blandt andet.

- Vi forstår godt, at det kan virke mere bøvlet for dem, der gerne vil rejse skov, men det er desværre vilkårene for alle vores kunder, at de selv skal skaffe de nødvendige tilladelser

Morten Boye, teamleder i Landbrugsstyrelsen

 

Tidligere sørgede Miljøstyrelsen selv for at sende de ansøgninger, der kunne realiseres, til høring i kommunerne. Hos Landbrug & Fødevarer har man svært ved at forstå ændringerne.

- Det giver ingen mening. Jeg forstår ikke, hvorfor det skal være sådan. Ordningen er jo til for at fremme skovrejsning. Det, man gør her, virker lige stik modsat, siger viceformand i Landbrug & Fødevarer, Thor Gunnar Kofoed.

L&F: Kan forringe kollektive virkemidler

Viceformanden er bekymret over de planlagte ændringer i procedurerne for at søge om penge til skovrejsninger.

- Vi er forundret, men også bekymret over, at man, bare fordi man skifter fra en styrelse til en anden, som der lægges op til, samtidig laver om på hele proceduren, som er en meget stor forringelse af den service, der gøres, som egentlig er til for at fremme ordningen.

Ifølge Thor Gunnar Kofoed er der brug for enkle og gennemskuelige regler for tilskud til skovrejsning.

- Der er jo ikke nogen, der går i gang med noget, hvis det er fuldstændig uoverskueligt og alt for komplekst. Der er brug for, at man overflytter hele ordningen, som den er i dag, så man yder samme service, som man har gjort hidtil, så man ikke får en forringelse af det kollektive virkemiddel, siger Thor Gunnar Kofoed til Effektivt Landbrug.

- Det giver ingen mening. Jeg forstår ikke, hvorfor det skal være sådan. Ordningen er jo til for at fremme skovrejsning. Det, man gør her, virker lige stik modsat

Thor Gunnar Kofoed, viceformand i Landbrug & Fødevarer

I et høringssvar om den nye bekendtgørelse skriver Landbrug & Fødevarer, at det er afgørende »at incitamentstruktur og prioriteringskriterier med videre sikrer, at skovrejsningen i sidste ende leverer den kvælstofreduktionseffekt, som er forudsat i vandområdeplanerne«.

Positiv særbehandling

Interessen for at rejse privat skov har været stor i de år, hvor Miljøstyrelsen har forvaltet ordningen. Tal viser, at de sidste tre år har været oversøgt på ordningen, så flere har fået afslag på deres ansøgning.

Ifølge Landbrugsstyrelsen var der sidste år tale om positiv særbehandling af landbruget i sagsbehandlingen, hvor Miljøstyrelsen selv sendte projekter i høring ved kommunerne.

- Der var tale om en positiv særbehandling, som Miljøstyrelsen stod for, men det var kun sidste år, det var landsdækkende. De vilkår, kunderne bliver underlagt i vores sagsbehandling, har været de samme både i 2015, 2016 og 2017 med undtagelse af et område i Østjylland i 2017, siger Morten Boye, der er teamleder i Landbrugsstyrelsen.

Styrelsen står fast

Han slår fast, at der ikke er noget odiøst i, at landmænd skal sende projekter i høring.

- Det, at landmanden selv skal sende projekter i høring hos kommunerne, er de samme vilkår, der er gældende for vores andre kunder. Vi forstår godt, at det kan virke mere bøvlet for dem, der gerne vil rejse skov, men det er desværre vilkårene for alle vores kunder, at de selv skal skaffe de nødvendige tilladelser.

Morten Boye tilføjer, at kritikken ikke umiddelbart får Landbrugsstyrelsen til at ændre den praksis, som styrelsen har meldt ud omkring tilskudsordningen til privat skovrejsning.

Vejledningen, der skal følge ordningen, er endnu ikke kommet i høring, men ændringen er tidligere kommunikeret i faglig nyhed og på møder med landbrugs- og skoverhvervet.

Ansøgningsrunden for tilskud til skovrejsning åbner den 2. juli, og lukker den 30. august i år.

Ansøgninger om tilskud til privat skovrejsning

År

2016

2017

2018

Ansøgninger

306

416

328

Tilsagn

244

222

184

Lav en halmmåtte i sygestien

Masser af strøelse og nem adgang til frisk vand i sygestien er den første forudsætning for, at en so hurtigt kommer sig efter sygdom.

Støjsvag ny generatorserie

200-modellen ligger cirka midt i Himoinsas nye Rental-felt, hvor alle maskiner har reduceret støjniveau og er særdeles CO2-venlige på motordelen, lyder det fra Stemas.

God bordskik og afdæmpet ædeadfærd

Claus Bruun Jørgensen søger med flere midler at undgå støj og stress i staldene. I et særligt staldafsnit grundlægges en stabil gruppeopdeling og rolig omgang med transponderstationer.

Landboforening tror ikke på styrelses forsikringer

Næstformand i Gefion, Poul Henrik Prahl, tror ikke på, at Miljøstyrelsen vil se bort fra målinger, der afviger fra normalen i Karrebæk. Se, hvad der skete i Stege Nor, lyder det fra næstformanden, om området der på grund af en afvigelse i 2011, er det mest forurenede område i vandområdeplanerne.

- Sørg for at komme lidt væk hjemmefra

For svineproducent Claus Bruun Jørgensen er det helt afgørende at indhente inspiration udefra. Faglig såvel som socialt, og derfor har han altid været aktiv i foreningslivet.
Side 1 af 1517 (30335 artikler)Prev1234567151515161517Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer