Blærebetændelse før faring øger risikoen for flere dødfødte

Ifølge dyrlæge Lola Käthe Tolstrup skal der vand til for at forebygge og behandle blærebetændelse hos søer, som cirka en tredjedel af alle søer lider af.

Kontrollér urinens udseende hos søerne. Er den skyet eller klar? Arkivfoto: Jesper Hallgren Vand ser ud til både at være vejen til behandling og forebyggelse af blærebetændelse hos søer. Foto: Colourbox

- Vand! Det kan ikke siges nok, at søerne skal have vand nok. Og det skal være ordentligt vand.Sådan lød det overordnede budskab i indlægget fra Lola Käthe Tolstrup, der er dyrlæge hos Seges Svineproduktion, da hun fortalte om sine resultater i sit ph.d.-projekt til de fremmødte ved Ø-Vets årsmøde, der blev afholdt i faciliteterne på Sørup Herregård ved Ringsted i tirsdags.Lola Käthe Tolstrup havde i projektet valgt at sætte fokus på soens blære og på blærebetændelse. Baseret på urinprøver, kliniske undersøgelser, USK og mikroskopi kom hun blandt andet frem til den ret interessante betragtning, at en infektion med blærebetændelse lige før faring giver 30 procent højere risiko for dødfødte grise end hos søer, der ikke havde blærebetændelse før faring.- I en gennemsnitsbesætning på 700 søer, der får 17 levendefødte, svarer det altså til, at de søer får 0,4 dødfødte grise pr. kuld, understregede dyrlægen.

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også