Mange tilbud kan skabe forvirring

- Det bedste råd er at have is i maven, lyder det fra Kristian Nørby Nielsen, product manager i Strube Scandinavia.

SUKKERROER Bestillingssæsonen til roefrø er skudt i gang, og en del dyrkere er blevet præsenteret for en masse forskellige tilbud i den seneste tid – priser med og uden rabatter, priser med og uden mængderabatter, priser med og uden levering, priser på sorter som ikke er på sortslisten længere.

- Der er da ikke noget at sige til, hvis roedyrkerne bliver forvirret, konstaterer Kristian Nørby Nielsen, som er product manager i Strube Scandinavia.

- Vi kan, oplyser han i den forbindelse, kun endnu engang henvise til den nemhed, som Nordic Sugar giver. Det er bestilling i december (åbner for salg den 12. december, red.), levering i marts og betaling den 15. juli. Alt sammen er noget, du får ved bestilling af Strubes sorter.

Forsøgstal fra NBR

- Man skal dog ikke snyde sig selv i fagligheden i valg af sorter. I sidste ende kan det blive dyrt. Det er derfor vigtigt at kende sin jorde, sine egne udbytter samt sine forventninger til kommende sæson. Det bedste råd er at se sig rigtig godt for, fastslår Kristian Nørby Nielsen, som anbefaler at studere forsøgstallene fra NBR.

- Ikke kun for at købe det bedste roefrø, men også fordi man igennem sin sukkerroeafregning betaler netop for denne information, så hvorfor ikke bruge noget, man allerede har investeret i.

- Jeg kan kun opfordre til at vurdere dette nøgtern. Får man alligevel købt en nematode-sort, hvor der ikke er behov, så er der rimelig stor sandsynlighed for, at man betaler op til 500 kroner/unit for meget for sit frø, påpeger Kristian Nørby Nielsen og fortsætter:

- Det kan også være, at man måske får købt en »billig« nematode-sort, som har et for lavt udbyttepotentiale. Hvad er værst? Men begge dele kan koste dyrt på bundlinjen.

Et par gode sorter

Klimt er, ifølge Kristian Nørby Nielsen, det bedste valg på jorde uden nematoder.

- Ingen sort har bedre økonomisk merudbytte, når man kigger sortforsøgene fra NBR og sammenligner med offentliggjorte priser, pointerer han og fremhæver også Pasteur, der stadigvæk er med på listen.

- Denne sort er bare unik. Pastuer har været kommerciel sort i 10 år og ligger stadigvæk oppe i førerfeltet. Den har været dyrket under alle tænkelige forhold og er garanten for stabilitet.

jhal

Evt. citat

- Der er da ikke noget at sige til, hvis roedyrkerne bliver forvirret.

Kristian Nørby Nielsen

Læs også