bannerPos

Seges: Få dyrlæger står for en stor del af antibiotika-udskrivningen

Seges Svineproduktion kalder på specifikke dyrlægers hjælp, hvis antibiotikaforbruget skal reduceres yderligere. Foto: Colourbox
25-06-2020 16:25

Hvis det lave antibiotikaforbrug i dansk griseproduktion skal reduceres yderligere – uden at gå på kompromis med dyrevelfærden – kræver det en indsats blandt de dyrlæger, der udskriver mest antibiotika. Sådan lyder det fra Seges Svineproduktion.

- Vi ved, at relativt få dyrlæger udskriver en uforholdsvis stor andel af den anvendte antibiotika i griseproduktionen. Den gennemsnitlige griseproducent og dyrlæge får svært ved at reducere yderligere, men hvis vi får de dyrlæger, der har det største forbrug, ned på gennemsnittet, batter det virkelig noget i det nationale regnskab, lyder det fra Christian Fink Hansen, sektordirektør i Seges Svineproduktion. 

De danske griseproducenter har i samarbejde med dyrlægerne øget sundheden blandt grisene og reduceret antibiotikaforbruget markant.

- Næste store skridt afhænger i høj grad af de få dyrlæger, der er langt mere liberale med recepterne. Det er meget lidt sandsynligt, at alle deres besætninger har så store udfordringer, at det kan retfærdiggøre et langt højere forbrug, siger Christian Fink Hansen og fortsætter:

- Myndighederne kan ikke bare blive ved med at reducere gult kort-grænsen for alle. Vi nærmer os jo grænsen for, hvad der er dyreetisk forsvarligt, for der skal selvfølgelig være plads til, at landmanden kan følge dyrlægens anvisninger i de perioder, hvor en eller flere grise bliver ramt af en sygdom, der kræver medicinsk behandling. Derfor er der brug for en mere målrettet indsats. 

Benchmark dyrlægerne

En analyse fra Landbrug & Fødevarer viser, at en mindre gruppe dyrlæger har signifikant større forbrug af antibiotika end deres kollegaer. Hvis de få dyrlæger, der statistisk sikkert udskriver mere antibiotika end gennemsnittet, kommer på niveau med gennemsnittet, vil det samlede antibiotikaforbrug til grise falde med mere end seks procent pr. gris.

- Hvis vi kunne se en faglig begrundelse for, hvorfor et mindretal af dyrlæger har et langt højere forbrug end deres kollegaer, så ville vi naturligvis forsvare dem. Men hvis en sådan begrundelse findes, har vi endnu til gode at høre den, og langt størstedelen af deres kollegaer er flere kilometer foran dem, siger Christian Fink Hansen.

Han foreslår, at Danmark begynder at benchmarke dyrlægerne, ligesom man gør i Holland.

Danske landmænd og dyrlæger har i samarbejde reduceret forbruget af antibiotika i danske grisestalde og er flere gange blevet fremhævet som globale rollemodeller. I 2019 var forbruget pr. gris 33 procent lavere end i 2009. Tallene viser dog en lille stigning i slutningen af 2019 og starten af 2020.

- Branchens mål er at udfase zink inden juni 2022 uden at se en stigning i antibiotikaforbruget, og selvom det er ambitiøst, så er det nu engang mit job at finde løsninger, slutter Christian Fink Hansen.

mip

 

Godt år for Gråkjær

Entreprenørvirksomheden Gråkjær har travlt med at projektere og opføre en lang række projekter i Danmark, Norge, Sverige og Tyskland, og virksomheden har lagt strategien for fremtiden ud fra et marked, der ser positivt ud. Dog med coronakrisen som en joker i branchen.

Udstillere glæder sig til Agromek

Blandt udstillere på Agromek ’21 er der store forventninger til igen at kunne møde landmændene på messestandene.

John Deere sælger SABO til Mutares

John Deere har meddelt, at der er underskrevet en aftale om at sælge SABO Maschinenfabrik til Mutares SE & Co. Overdragelsen er betinget af lovmæssig godkendelse af Federal Cartel Office Bundeskartellamt i Tyskland.

Nyt koncept afløser årets Svinekongres

Landbrug & Fødevarer Svineproduktion og Seges Svineproduktion står bag nyt koncept, som afløser årets Svinekongres. Men fokus på faglig viden og netværk bliver – næsten - lige som det plejer.

Svinenoteringen ryger under 11 kroner

For første gang i år kommer noteringen for slagtesvin fra Danish Crown under 11 kroner. Næste uge falder noteringen nemlig med 30 øre til 10,80 kroner.

Nature Energy indgår grøn kæmpeaftale med Shell

Nature Energy og Shell har indgået en stor aftale, hvor Nature Energy sælger biogas til Shell Energy i Europa. Aftalen er til dato den største af sin slags i verden og beviser, at biogas er en vigtig del af den grønne omstilling i hele Europa.

Fælles front mod mulig retssag om efterafgrøder

Landbrug & Fødevarer og de fire landboforeninger, der har afsluttet en juridisk forundersøgelse vedrørende en mulig retssag om efterafgrøder, har nu drøftet de mulige veje i det juridiske spor.

Danskerne køber dobbelt op på økologisk frugt og grønt

Danskerne køber dobbelt op på økologisk frugt og grøntDanskerne er for alvor slået ind på en grønnere levevej. Det er især økologiske frugter og grøntsager, som fylder mere på danskernes grønnere tallerkener. Ifølge Danmarks Statistik er salget af økologisk frugt og grønt steget med 143 procent i årene 2015-19.

Optimer udbyttet med en godt afdrænet mark

Dræning har altid været højt prioriteret på Ultanggaard ved Haderslev. Landmand Asmus Fromm-Christiansen er syvende generation på bedriften og både han og hans far bruger en del tid og penge på dræning. Det fortalte han på en temadag om dræning hos SLF.

Jensen Seeds styrker produktionsplatform med fransk opkøb

Jensen Seeds, der er en del af DLF-koncernen, underskrev i går aftale om opkøb af det franske frøfirma Astera Seed, der ligesom Jensen Seeds er specialiseret i produktion af grøntsagsfrø. Opkøbet betyder, at Jensen Seeds nu kan øge udbuddet af grøntsagsfrø til kunderne.
Side 1 af 1871 (37405 artikler)Prev1234567186918701871Next