Vaccine mod fravænningsdiarré udvikles side om side med Covid-19-vaccine

I tæt samarbejde med Københavns Universitet arbejder Seges Svineproduktion i øjeblikket på en vaccine, som skal sænke antibiotikaforbrug og gøre brugen af medicinsk zink overflødig, når der skal fravænnes grise.

Hos Seges Svineproduktion og Københavns Universitet er der i disse dage fuld damp på udviklingen af en vaccine mod fravænningsdiarré.

Det sker i samarbejde med Københavns Universitet og samme spin-out firma, som i øjeblikket arbejder på at udvikle en dansk vaccine mod Covid-19, nemlig AdaptVac.

Ifølge Seges Svineproduktion er det en proces, der har været i gang siden 2019, men som blev forsinket i foråret 2020 på grund af Covid-19.

Det er dog alligevel lykkedes at sikre fremdrift i processen, da en del af det arbejde, som er blevet udført i forbindelse med udviklingen af Covid-19-vaccinen, også er til gavn for vaccinen mod fravænningsdiarré.

- Det er vigtigt, at vi får lavet en langtidsholdbar vaccine, så vi effektivt kan modvirke fravænningsdiarré hos smågrisene. Derfor bruger vi den samme teknologi, som vi bruger til Covid-19-vaccinen, siger Adam Sander, lektor på Københavns Universitet og videnskabelig direktør i AdaptVac.

Stort potentiale

Hvis det lykkes at udvikle vaccinen, kommer det til at have en markant indvirkning på brugen af antibiotika i smågriseproduktionen, men også gøre zink i smågrisefoderet overflødig.

- Vi har at gøre med en vaccine, som har et kæmpestort potentiale for både dansk og international griseproduktion, så det er et meget vigtigt indsatsområde, hvor vi virkelig kan flytte os markant i forhold til brug af antibiotika, siger Poul Bækbo, chefkonsulent Ernæring & Sundhed, Seges Svineproduktion.

I maj måned starter de første, indledende forsøg på grise op på Seges Svineproduktions testcenter i Grønhøj. Her vil 60 grise i slutningen af maj modtage en vaccinekombination, som skal testes.

- I første omgang er det primært et spørgsmål om, at grisene svarer immunologisk. At deres immunforsvar danner antistoffer mod E. coli, Lawsonia og Brachyspira, som er de bakterier, vaccinen skal styrke forsvaret mod, forklarer Poul Bækbo.

Indledende undersøgelser

Efter de indledende undersøgelser på Grønhøj forsøgsstation samt flere undersøgelser på KU er det planen, at vaccinen skal testes i en besætning med mange flere grise i 2022, før den er klar til at sættes i produktion.

Seges Svineproduktion oplyser endvidere, at projektet er støttet af innovationsfonden.

Læs også

Lovkrav til sygestier til drægtige søer er trådt i kraft
Eksperter: Tag Covid-19-vanerne med ind i stalden
Danish Crown hæver grisenoteringen med 30 øre
- Der er al grund til at tage risikoen for svinepest særdeles alvorligt
Kontrolkampagne sætter fokus på flokbehandling
Prognose: Kraftig prisstigning på smågrise