Danish-kontrollen kan også komme på besøg i ferien

Markederne tager ikke hensyn til ferierejser, der for tiden er årsag til, at der er nogle Danish-besøg, der ikke kan gennemføres. Kvalitetschefen for Danish opfordrer derfor til, at der findes en afløser, så besøget kan gennemføres.

Ifølge Danish Produktstandard kan et uanmeldt besøg hverken flyttes eller afvises. Det skal gennemføres, ellers kan man risikere at miste sin Danish-godkendelse. Arkivfoto

I Danmark er 20 procent af Danish-besøgene uanmeldte med op til 48 timers varsel. Det er nemlig et krav fra tyske Qualität & Sicherheit GmbH (QS), for at de kan give danske griseproducenter mulighed for at sælge smågrise og grisekød til det tyske marked. Det meddeler Svineproduktion.dk, hvor det endvidere oplyses, at et uanmeldt besøg ikke kan flyttes – heller ikke i ferietider, selvom mange holder en velfortjent en af slagsen netop nu.

Derfor er det vigtigt, at man finder en afløser, som kan tage imod og gennemføre besøget, hvis der er behov for det.

- Ifølge Danish Produktstandard kan et uanmeldt besøg hverken flyttes eller afvises. Det skal gennemføres, ellers kan man risikere at miste sin Danish-godkendelse. Det er et stort puslespil at få over 2.500 Danish-besøg gennemført hvert år. Der skal tages hensyn til udløbsdatoer for certifikaterne, sundhedsstatus, forventet besøgslængde, geografi og meget andet. Derfor er det også ekstra problematisk og dyrt, når et varslet eller uanmeldt besøg alligevel ikke kan gennemføres, fordi der ikke er nogen til at tage imod DANISH, udtaler Asger Kjær Nielsen, kvalitetschef i Danish til Svineproduktion.dk.

Godkendelsen kan udløbe

Afviser man alligevel et uanmeldt besøg, risikerer man, at ens Danish-godkendelse udløber, inden man i øvrigt selv skal betale for det efterfølgende genbesøg.

Har man ikke et gyldigt Danish-certifikat, kan man ikke eksportere grise til Tyskland, og slagteriet skal særslagte grisene, hvilket har store økonomiske konsekvenser for både producent og slagteriet.

En afløser til Danish-besøg

Stort set alle svineproducenter i Danmark har prøvet at have Danish-besøg. Der er mange ting, der skal være på plads inden. Derfor er det en god idé at finde disse frem, inden man går på ferie, så en afløser kan gennemføre Danish-besøget. Det fremgår af Danish-certifikatet, hvor lang tid det er gyldigt. Skal man på ferie indenfor tre måneder før og efter udløbsdatoen, så skal man sørge for, at en afløser kan tage et eventuelt Danish-besøg, mens man er væk.

- Et almindeligt Danish-besøg bliver finansieret med fælles midler, mens et genbesøg er brugerbetalt. Så gør planlægningen af et kommende Danish-besøg til en del af den planlægning, du ellers vil foretage dig, inden du tager på en velfortjent ferie, siger Asger Kjær Nielsen.

Han understreger endnu en gang, at uanmeldte besøg hverken kan flyttes eller afvises, uden det kan have store konsekvenser for den enkelte producent og modtagerne af grise fra producenten.

Læs også