Danish Crowns svinenotering fortsætter frit fald

Danish Crowns slagtesvinenotering falder med 40 øre til 9,10 kroner pr. kg.

Leverandører af slagtesvin til Danish Crown kan forvente at få 9,10 kroner pr. kg for slagtesvin i vægtklassen 72 til 96,9 kg i uge 33. Foto: Anne Wolfenberg

Ferieperioden i Sydeuropa rammer lige nu det europæiske marked for fersk grisekød. Mange aktører i forædlingsindustrien har lukket helt eller delvist ned, og det skubber til ubalancen i markedet.

Det får Danish Crown til at sænke deres notering for grise i vægtklassen 72-96,9 kg med 40 øre til 9,10 kroner pr. kg fra uge 33.

- Aktiviteten i markedet er som altid lav på det her tidspunkt af året, men situationen forværres af et stigende udbud i Europa. Flere spanske slagterier har mistet muligheden for at eksportere til Kina, så dem møder vi nu i markedet i langt større omfang end for bare et par uger siden. Samtidig er de tyske slagterier langt mere pågående end for bare et par måneder siden, så der bliver kæmpet om ordrerne i øjeblikket, fortæller Lars Albertsen, der er global salgsdirektør i Danish Crown Pork.

Urolige priser

Priserne i markedet flytter sig lige nu fra dag til dag og præges af aktører, der er i markedet for at afdisponere partier til omgående levering, og derfor sælger til lavere priser. Det skaber uro og nogle reagerer ved at sælge flere varer fersk, end de normalt vil gøre.

- Vi mærker tydeligt, at nogle af vores kolleger afviger fra deres normale mønstre og ikke forædler eller fryser så mange varer som normalt, fordi de frygter fortsat faldende priser. Vi er selv et eksportorienteret slagteri, og når markedet reagerer så voldsomt, som vi har set de sidste to måneder, så koster det på værdien af de varer, som er på lager. Det har også ramt os, men de penge kommer alt andet lige ind igen, når vi får en vending i markedet, siger Lars Albertsen.

Eksporten ud af Europa er stadig præget af en sløv afsætning til Kina, men der er en stabil eksport til Japan og det øvrige Asien.

Udsætter 90.000 grise

Ifølge slagterikoncernen er tilmeldingen til indeværende uge blev en anelse højere end forventet i prognosen, og det betyder, at der bliver behov for at udsætte ca. 90.000 grise til uge 33.

- Tilmeldingen til næste uge overstiger slagtekapaciteten med en smule, og derfor forventes det, at der skal udsættes omkring 100.000 grise til uge 34, skriver de om slagtesituationen.

Det er 11. uge i træk, at Danish Crowns grisenotering er enten fastholdt eller sænket, fra 11,90 kroner pr. kg. i uge 23.
 

Læs også