Produktionsresultaterne fastholdes – også efter udfasning af medicinsk zink

I soholdet på Henrikshøj er der ikke bestilt medicinsk zink siden første kvartal 2021. – Vi gør hvad vi plejer, lyder det fra Lars Østerholm og Carsten Brædder i Nysted, der hverken ser øget medicinforbrug eller dødelighed i smågrisestalden efter udfasningen.

Medicinforbruget er ikke steget og dødeligheden ligger fortsat lavt, selvom der ikke anvendes zink ved fravænning. Det er nu tre kvartaler siden, at den medicinske zink blev udfaset på Henrikshøj. De to svineproducenter forstår ikke, hvorfor der ikke er flere der eksperimenterer, nu hvor grisene ikke koster noget. - Vi kan da lige så godt komme i gang. Det er jo lige om lidt, at det er slut, og man skubber jo bare udfordringerne, lyder det fra Lars Østerholm (th).
Startblandingen, der anvendes i farestalden og til de mindste i klimastalden, er ændret og indeholder lidt dyrere råvarer, som fiskemel, mælkepulver og blodplasma, mens der ikke er rørt ved blanding 2. Der er altid blevet gjort meget ud af rutinerne forud for indsættelse i forhold til vask med sæbe, desinfektion og ikke mindst udtørring. Carsten Brædder og Lars Østerholm har kendt hinanden fra de gik på Næsgaard Landbrugsskole, og er siden blevet familiemedlemmer og samarbejdspartnere om produktionen på Henrikshøj. Der var lige et dyk i tilvæksten i det første kvartal, men smågrisene i soholdet på Henrikshøj kom hurtigt tilbage på de godt 480 gram daglig tilvækst.

- Vi dykkede lige i tilvækst i det første kvartal – 417 gram daglig tilvækst, da det gik dårligst, men kom hurtigt tilbage på de godt 480 gram dagligt, da vi havde fundet rytmen i rutinerne uden at have zinken med i fravænningsfasen.

Sådan lyder det fra svineproducent Lars Østerholm, da Effektivt Landbrug mødes med ham og hans samarbejdspartner og svoger, Carsten Brædder, i staldkontoret på Henrikshøj i Nysted.

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også