Vådt korn er besværligt at håndtere og koster tilvækst

Samtidig kvitterer søer for groft foder ved reduceret risiko for forstoppelse. Og hos smågrise har grovere formalet foder stort set samme effekt på diarré som zink.

Ifølge seniorrådgiver Jes Callesen fra SvineRådgivningen kan forekomsten af salmonella hos grise reduceres ved at bruge mere groft formalet foder. Foto: SvineRådgivningen Vælger man ikke at tørre vådt korn ned, så det skal formales grovere, betyder det ikke så meget hos søer, fordi de har en mere effektiv fordøjelse. Foto: Erik Kjærgaard Christensen

En afprøvning ved Seges viser, ifølge seniorrådgiver Jes Callesen, at grovere formalet foder har stort set samme effekt på diarré hos smågrise som tildeling af zink. Arkivfoto

Blander man sit eget grisefoder med korn fra en gastæt silo, kan det give problemer, hvis kornet er lagt i silo med et vandindhold på eksempelvis 21 procent på grund af en vanskelig høst.

- Er kornet meget vådt, er det nødvendigt at anvende et sold med en større hulstørrelse i møllen, når det skal formales. Ellers bliver formalingskapaciteten for lille, konstaterer seniorrådgiver Jes Callesen fra SvineRådgivningen.  

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også