For lidt og for meget - mælkepulver skal omrøres som fløden til flødeskum

Nutrimin peger på god omrøring, det rette blandingsforhold og minimumskrav til kvalitet som afgørende punkter, når man skal få mest mulig gavn af mælkeanlægget.

Nutrimin har igennem flere år udviklet på det rette mælkepulver til mælkekopanlæg.

- Vi er endt op med to meget velfungerende produkter. Et mælkepulver med blodplasma (som Nutrimin er en af de få, der tilbyder) og et mælkepulver uden blodplasma. Begge dele er særdeles stabile løsninger, fortæller salgskonsulent Torben Poulsen i nyhedsbrevet Nutrimin Ugenyt uge 11 2022.

Her sætter salgskonsulenten blandt andet fokus på den gode omrøring, det rette blandingsforhold og minimumskrav til kvalitet.

God omrøring

- Det optimale er opblanding i 40 grader varmt vand, men mange har ikke den mulighed. Koldt vand kan også bruges, men dette kræver ofte længere omrøringstid, påpeger Torben Poulsen.

Han anbefaler endvidere, at indvejningen af pulver samt omrøringstid altid justeres for at få den perfekte opblanding, når man prøver et nyt mælkepulver.

- Det er som, når man pisker fløde til flødeskum. Omrøringen kan både være for meget og for lidt.

 

Blandingsforhold

Giver man for lidt mælkepulver i forhold til vand, får grisene for lidt næring. Det giver for mange skravlgrise, flere ammesøer og dårlig fravænning.

- Seges Innovation skriver om blandeforholdet i mælkeerstatninger:

»Pulveret bør opblandes i den koncentration, som angives på produktet. Det er muligt at opblande med en større andel vand og gøre blandingen tyndere. Det sparer på mælkepulveret, men forringer den mængde af næringsstoffer, som grisene optager«.

- Så hellere bruge det rette blandingsforhold med 140-150 gram pr. liter væske, og så gå lidt ned i antal dage, grisene har adgang til mælken (fra 25 til 14 dage), end at servere en tynd mælk i en lang periode, påpeger Torben Poulsen og tilføjer:

- Det giver under alle omstændigheder et løft at bruge sit mælkeanlæg i farestalden. Men brug det rigtigt.

Minimumskrav til mælkepulveret

● Fedtkilder bør være af palme- og kokosolie, da fedtsyreprofilen her minder mest om soens egen mælk

● Højest mulige fedtindhold

Kilde: Nutrimin Ugenyt Uge 11 2022

Læs også