Sådan sikres, at søerne ikke spilder foderet

Prisen på foder er stadig tårnhøj. Brug derfor de konkrete råd her til at undgå et overforbrug.

Anni Kildevæld Hansen, svinekonsulent, Velas. Efter løbning skal søerne fodres efter normerne i henhold til rygspæktykkelsen. Her kan man med fordel benytte denne tabel. Kilde: Seges Efter de nye normer for rygspæktykkelse vil der være en større andel af søerne, der skal have mindre at æde. Denne viden er vigtig at få anvendt i praksis.

Stemningen blandt svineproducenterne har den seneste tid fået et løft, da noteringen har været opadgående.

Men den optimisme er der, ifølge svinekonsulent Anni Kildevæld Hansen, Velas, i den grad også brug for ude på staldgulvet, da det fortsat er meget dyrt at fodre dyrene.

- Når foderet er så dyrt, skal der ikke meget til at ændre på økonomien, siger hun.

Med de nuværende foderpriser vil blot 0,1 FE pr. dag i hele drægtighedsperioden koste i omegnen af 35 kroner pr. årsso.

Derfor er det vigtigt, at man trimmer foderforbruget hos søerne. Blandt andet ved at udveje foderkasser.

Udvej foderkasserne

- For at få et reelt billede af, hvor meget foder, der gives til søerne, så start med at udveje foderet i foderkasserne. Måske er foderet tungere eller lettere, end I regner med, og det har i sidste ende stor betydning for, hvor meget der reelt gives til søerne, siger Anni Kildevæld Hansen.

Hun minder om, at det ikke er nok at udveje en enkelt eller to liter, da foderkasserne typisk ikke følger en lineær kurve.

- Der skal udvejes det antal liter, I anvender i de forskellige sektioner. Et godt tip er at placere en foderkasse på foderstrengen i de enkelte sektioner, som kun anvendes til udvejning af foder. Herved undgås der bøvl med at huske at få udvejet vejet foder, når der er en tom sti. Ved denne løsning kan udvejning af foder samtidig nemt indgå i en fast rutine om at få kontrolvejet foder en gang om måneden, påpeger konsulenten.

Inddel søerne efter huld

Efter de nye normer for rygspæktykkelse vil der være en større andel af søerne, der skal have mindre at æde. Denne viden er, ifølge Anni Kildevæld Hansen, også vigtig at få anvendt i praksis.

- Når søerne fravænnes, skal de inddeles i tre grupper, og efter løbning skal søerne fodres efter de givende normer i henhold til rygspæktykkelsen. 

- Brug en rygspækscanner til at vurdere søerne. Har I ikke en spækscanner, så bed jeres konsulent om hjælp, lyder det fra Anni Kildevæld Hansen.

Læs også