Høje ambitioner og konkrete delmål skal bringe os forrest i verdenseliten

Landbrug & Fødevarers Sektor for Gris, foreningen Danske Svineproducenter samt Danske Svineslagterier vil med en ny plan levere bedre dyrevelfærd og øget sundhed i dansk griseproduktion. Konkrete resultater og åbenhed skal styrke branchens troværdighed.

Danske grise produceres med et af verdens laveste klimaaftryk. Det er et resultat af et målrettet fokus på bæredygtighed og effektivitet i sektoren. Og med en helt ny plan skal sektoren øge sit fokus på at forbedre sine nøgletal på dyrevelfærd og drift af produktionen samt fortsætte rejsen mod et klimaneutralt erhverv. Det er hovedlinjerne i en ambitiøs og detaljeret plan. 

- Vi skal turde sætte høje ambitioner og samtidig være modige nok til ærligt at sige, at vi også på nogle områder asfalterer, mens vi kører. Vi vil være verdens mest succesfulde producenter af grise. Danske grise og dansk grisekød er en kvalitetsfødevare i Danmark og globalt. Vi skal konstant udvikle os og agere i den omverden vi er en del af. Vi skal turde at lægge kursen lidt om, hvis der bliver behov for det. Vi lægger nu en plan frem, hvor vi allerede inden for et år skal levere på målsætninger om fortsat at styrke uddannelse og viden i sektoren, på bæredygtighed og på løsdrift i nybyggede stalde, siger næstformand i Sektor for Gris i Landbrug & Fødevarer, Allan V. Pedersen.

DS bakker op

Danske Svineproducenter bakker op om planen, der allerede fra næste år markerer tydelige delmål for sektoren.

- I dag starter vi en udvikling, som skal gavne både den økonomiske, bæredygtige og dyrevelfærdsmæssige bundlinje. Vi skal sikre en stærk og solid griseproduktion i Danmark. Med visionen investerer vi massivt i vores egen sektor, så vi på den måde styrker produktionen til fremtiden. Det er et krævende arbejde, som Danske Svineproducenter bakker op om, siger Jeppe Bloch, formand for Danske Svineproducenter.

Antallet af danske grise med krølle på halen skal fordobles hvert år i fire år

Fremtidens grise skal ikke have deres haler kuperet, men have lange haler med krølle på. Som en del af visionen for fremtidens griseproduktion, vil de danske griseproducenter derfor lave en omfordeling internt i sektoren, der opkræver et lille beløb for hver produceret gris for at give en økonomisk gevinst til producenter, der producerer grise med krølle på halen. I alt forventer sektoren at omfordele omkring 30 millioner kroner internt i sektoren. Antallet af grise med krølle på halen skal fordobles hvert år fra 2025 - 2028.

- Der er allerede i dag mange producenter, der producerer grise med hele haler. Dem skal vi have flere af. Det bliver ikke nemt, og der er ikke noget quick-fix, som man bare kan implementere i morgen. Derfor har det været afgørende for os, at vi ikke skal detailregulere, hvordan man producerer grise med hele haler. For der kan være forskellige metoder, der fungerer for forskellige producenter. Det afgørende er, at vi styrker velfærden, og at flere danske grise har hele haler, siger Jeppe Bloch.

 

Krølle på halen

Ved at opskalere produktionen af grise med krølle på halen, kan Danmark også lægge sig i spidsen i Europa, når det kommer til styrket dyrevelfærd, mener næstformand for Landbrug & Fødevarer Gris, Allan V. Pedersen:

- I Danmark har vi vist, at vi kan og vil ligge i front, når det kommer til at producere bæredygtigt. Det samme vil vi gøre på dyrevelfærd. I 2028 vil vi have mindst fire millioner grise med krølle på halen. Det giver os en unik mulighed for at udfordre det europæiske marked og visen vejen for højere dyrevelfærd for grise på europæiske niveau, siger Allan V. Pedersen.

Delmål er centrale for at lykkes

I arbejdet med den nye plan, har branchen bevidst arbejdet med klare delmål, som skal sikre, at sektoren kontinuerligt leverer resultater. Eksempelvis er det ambitionen, at der allerede fra næste år gives nye tilbud, som fortsat skal styrke ledelse og udvikling i sektoren, og det anbefales, at fra 2023 skal nybyggede stalde kun indrettes til løsdrift. Desuden skal nye avlsmål implementeres og der stiles efter, at der bliver slagtet flere grise i Danmark end der eksportens. De nye delmål er centrale, siger Allan V. Pedersen.

- Vi har ikke leveret tilstrækkeligt på de mål, vi selv satte os tilbage i 2014, derfor sætter vi nu delmål, som vi er overbeviste om, at vi leverer på. Det er vigtigt, at vi viser, at vi udvikler sektoren nu – ikke om 5 eller 10 år. Vi har en fantastisk sektor, som vi er meget stolte af. Vi skal fortsat være blandt de bedste i verden, og derfor skal vi udvikle os, siger han.

Læs også