bannerPos

ASF i Belgien påvirker dansk svineproduktion

Fundet af afrikansk svinepest i Belgien får nu følger for svinepriserne i EU. Arkivfoto.

Henning K. Andersen

24-09-2018 11:24

Udbrudet af afrikansk svinepest i Belgien får nu konsekvenser for priserne på svinekød i resten af EU, og altså også i Danmark. 
I dag falder Nord-West noteringen med 2,50 euro til 32,00 euro, mens noteringen for 8-kilos grise falder med 1,40 euro til 21,00 euro. 

Det er blot 18 måneder siden, at Nord West-noteringen lå på op mod 60 euro, men den øgede svineproduktion og senest fundet af afrikansk svinepest i Belgien har sat gang i et frit fald i priserne. 

Da den frygtede svinesygdom blev fundet i Belgien, betød det et omgående stop for importen af belgisk svinekød i tredjelande som Japan og Kina. Og det kød, der ikke længere kan sælges der, er nu med at oversvømme EU, hvilket presser svineproducenterne yderligere. 

Samtidig er efterspørgslen på slagtesvin faldet, da specielt tyske slagtesvineproducenter er bange for, at ASF snart kan komme til Tyskland. Det næsten panikagtige salg af belgisk svinekød sørger for uro og forstærker prisfaldet på kødmarkederne. Alt i alt er smågrisenoteringerne i frit fald og en yderligere prisreduktion har næsten ingen effekt på slagtesvineproducenternes købelyst. Markedet skal finde en ny bund nu. Det skriver Danske Svineproducenter mandag. 

Ikke alt er gråt i gråt

På lidt længere sigt kan der dog også være gode nyheder på vej til danske smågriseproducenter fra det tyske. Det bunder i, at en ny ansøgning om fristforlængelse om kastration uden bedøvelse fra flere delstater fredag blev afvist af forbundsrådet. Det tyder på, at fristforlængelsen bliver mere og mere usandsynlig i Tyskland.

Status er p.t., at tyske svineproducenter ikke selv må gennemføre lokalbedøvelsen før kastrationen. Det tyske QS-system vil imidlertid acceptere eksportgrise fra Danmark, som er blevet bedøvet og kastreret af en dansk smågriseproducent, skriver producentforeningen. 


 

Høsten er startet sent i Spanien

Det har været en rimelig vækstsæson, og de første udbytter i vinterbyg ligger på pæne normaludbytter. Det fortæller jyske Vagn Fog-Petersen, der driver 200 hektar i det sydøstlige Spanien.

- En foderplan er ligegyldig, hvis køerne sorterer

D&K-rådgiver Rasmus Bygum-Krarup fastslog vigtigheden af at lave en foderblanding, køerne ikke skiller ad.

Semler Agro vil etablere ny afdeling på Lolland-Falster

Semler Agro og Søllested Maskinforretning er ikke blevet enige om en aftale om John Deere-salg i fremtiden, og nu leder Semler Agro efter et nyt domicil på Lolland-Falster. Det er helt afgørende, at vi fortsat er tæt på kunderne, siger Semler Agros direktør.

Katastrofe-høst på op mod halvdelen af de franske marker

Især vinterrapsen er hårdt ramt af tørkeperioder. - Men også mange kornavlere i det centrale Frankrig vil blive positivt overrasket, hvis de høster en tredjedel af deres normaludbytte, siger danske Karsten Work, der driver landbrug i Frankrig.

Slagtesvineproducenter forventer at producere mindre

Dansk slagtesvineproduktion vil falde 4-6 procent i de kommende tre år, vurderer Landsforeningen af Dansk Svineproducenter efter at have lavet en undersøgelse blandt sine medlemmer.

Dybt uenige Aarhus-professorer: - Jeg mener, at Stiig Markager tager fejl i flere påstande

Det er problematisk, at professor i havbiologi Stiig Markager udtaler sig om forhold, der ligger uden for hans fagområde, lyder det fra Jørgen E. Olesen, professor i agroøkologi.

Planteavl med fokus på fremavl

På Lyngbygård Gods ved Aarhus er der stærke traditioner for at arbejde med fremavl, og der arbejdes intensivt på at optimere og tilpasse sædskiftet i den henseende.
Side 1 af 1573 (31459 artikler)Prev1234567157115721573Next